Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği 3. Ulusal Kitap Fuarı, iyi-kötü yönleriyle gelip geçti. Ama dolu dolu geçti. Bunu da belirtelim…
Şüphesiz eleştirilecek yönleri olacaktır elbette; ama bu eleştiriyi yaparken bardağın dolu tarafından bakılması gerektiğine inanıyorum. Neden?
Bir kere Urfa, tarih, bilim ve kültür anlamında önemli ve zengin bir şehir, kadim bir şehir. Ama bu önem ve zenginlik Cumhuriyet tarihiyle beraber adeta ortadan kalkmıştır. Merkeze ve gelişmiş bölgelere olan uzaklığı nedeniyle bilim, kültür ve sanat gibi mevzulardan mahrum kalmıştır. Tabi ki yeri olmadığı için burasını geçiyorum.
Fakat esas meselemiz bu değil. Bölge insanı, üniversite ve eğitim gibi konularda oldukça yetersiz. Feodalizm ve siyasetin etkisiyle de bu yetersizlik daha da artmıştır. Dolayısıyla okumaya olan ilgi, kültür ve sanata olan bakış açısı halkı kitaptan uzaklaştırmıştır denebilir.
Buna rağmen gerek Şanlıurfa ve gerekse çevre iller özellikle Diyarbakır, Mardin, Adıyaman vs. gibi şehirler, yine de tüm ilgisizliklere göğüs gererek, kitaba ve dolayısıyla sanatsal etkinliklere sonuna kadar destek vermiş, vermeye de devam ediyorlar. Kitap fuarlarına olan ilgi de bunun en güzel kanıtı olsa gerek diye düşünüyorum.
Şanlıurfa'da açılan Şanlıurfa 3. Ulusal Kitap Fuarı, geçen yıllara nazaran daha bereketli geçti sanıyorum. Geçen yıla nazaran okuyucu sayısında yüzde 50 bir artış olmuş. Bu çok iyi bir gelişme. Yazar söyleşileri ve imza günleri Fuar'ın önemli artılarından diyebilirim. Şüphesiz bunda Yetkililerin ve organizasyonun özveriyle çalışmaları etkili olmuştur. Bu noktada başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynelabidin BEYAZGÜL olmak üzere diğer yetkilileri de ayrıca kutlamak gerek.
Bu güzel organizasyonda, göremediğimiz tek bir şey vardı: Üniversite ve Milli Eğitim camiasının olmayışı… ne diyelim, bilmem ki!
Türkiye'nin önemli yayınevleri Fuar'da yer almalarına rağmen, bazı yayınevlerinin olmayışı da oldukça manidar!…
Dilerim bu eksiklik veya eksiklikler önümüzdeki yılda biter ve daha zengin bir fuar ile, değil Urfa'daki okuyucuları komşu şehirlerden de okuyucu çeken bir fuar olur. Böylece üniversite ve eğitim camiasının yokluğuna hayıflanmayız…