Suriye’de 196’'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı, bu sabah itibariyle sona erdi. Mart 2011'den bu yana devam eden iç savaşta, Başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Muhalif güçlerin şehri kuşatmasının ardından sokağa dökülen Şam halkı, bir bir kamu binalarına girerek “Hürriyet” sloganlarıyla rejim güçlerini teslim olmaya sevk etti.
Göstericiler akşam saatlerinde başkentin birçok mahallesinde rejime karşı ayaklanırken rejim güçleri, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekildi.
Şam'da rejimle özdeşlesen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi'ndeki tutsaklar cezaevini basan göstericiler tarafından kurtarıldı. Suriye devlet televizyonunda yayınlanan videoda, Beşşar Esed'in devrildiği ve cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığı duyuruldu.
Esed Suriye’den kaçtı
Suriye'de rejimin başkent Şam'da kontrolü kaybetmesiyle Beşşar Esed'in Şam-Lazkiye arasında yapılan bir uçuşla ülkeyi terk ettiği belirtildi. İnternetteki uçuş takip sitelerinde, Şam'daki havalimanından kalktıktan sonra en son Humus'un batısında görülen ancak sonra izi kaybolan bir uçağın Beşşar Esed'i taşıdığı iddia edildi.
HTŞ lideri Culani’den ilk açıklama
Rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani), sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Şam'da kamu kurumlarına yaklaşılmaması konusunda uyarıda bulunarak, “Bu kurumlar resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Kamu kurumlarına yaklaşmak kesinlikle yasaktır. Bu kurumlar, resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Havaya ateş açılması da yasaktır” ifadelerini kullandı.
Esed Rejimi rejimin Başbakanından muhaliflere çağrı
Beşşar Esed iktidarının Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya hazır olduklarını ve geçiş sürecinde her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, "Kimseye dokunmayacağını söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere elimizi uzatıyoruz. Suriye tüm Suriyelilerin. Bu ülke normal bir ülke olabilir, bu ülke komşularıyla ve dünyayla iyi ilişkiler kurabilir. Bu tercih, Suriye halkının seçeceği yönetime kalmış. Biz, seçilecek yeni yönetimle işbirliğine hazırız. Onlara her türlü desteği sağlayıp devlet dosyalarını kolayca onlara aktarmaya hazırız” diye konuştu.
61 yıllık kanlı Baas rejimi çöktü
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970'de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esed'in babası Hafız Esed iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu. Beşşar Esed ise, babasının ölümü üzerine 2000'de Baas rejiminin başına geçti. Esed ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların bugün başkent Şam'a girmesiyle çöktü.