ŞUTSO 2023 yılı son Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı, özel bir hotelde Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ve Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda Başkan Yetim, 2023 yılı faaliyetleri ile ilgili bir değerlendirmede bulunurken, Meclis Başkanı Serhat Karadağ da Meslek Komitelerinin önemine değindi.
Harran Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mithat Arman Karasu ise "Geleceğin Kentlerinde Ekonomik ve Sosyal Değişim" konulu sunum yaptı.
"Turizm demek kişinin para harcaması demektir"
Turizm için Şanlıurfa'nın önemli olduğunu vurgulayan Harran Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mithat Arman Karasu, "Marka Kent; bir kenti özel kılan onu diğer kentlerden farklı yapan ve çekim etkisi oluşturan özelliklerin hepsidir. Tokyo ve Londra gibi. En marka değeri olan kent ise New York City'dir. Biz neredeyiz? Şanlıurfa'yı nereye koyacağımızı bilemiyoruz? Şanlıurfa'nın Göbeklitepesi var. Göbeklitepe'nin bir marka olduğunu ve dünya genelinde tanındığını biliyoruz. Yine Karahantepe var. Şanlıurfa'ya gelen turist sayısı arttı; ancak Şanlıurfa'ya gelen turistlerin %91'i yerli turistler. Yerli turistten para kazanamazsınız. Gelen turistlerin %66'sı ise günübirlik geliyor. Gaziantep'ten geliyor, Şanlıurfa'da gezip tozuyor ve geri döndüğünde Gaziantep'te yemeğini yiyor. Alacaklarını da Gaziantep'ten alıyor. Turizm demek kişinin para harcaması demektir." ifadelerini kullandı.
"Belediyecilik anlayışı değişti"
Belediyelerin günümüz belediyecilik anlayışını sahip olması gerektiğini belirten Karasu, "Ben siyasetçi değilim; ama haklı olarak bir şeyler söyleyeceğim. Buluntu Hoca Bulvarı'nı açmak 1980'li yıllardaki belediyecilik anlayışıdır. Asfalt dökmek, yol açmak, içme suyu getirmek, bunlar 80'li yılların belediyeciliğinde yapılıyordu. Belediyecilik, böyle olmuyor artık. Urfa'da bir televizyon kanalında konuşurken belediye başkanı ne yapar? Diye bana bir soru soruldu. Cevap olarak dedim ki 'Belediye başkanının iki tane görevi vardır. Birincisi kenti marka yapar. İkincisi ise girişimcinin önünü açar.' çünkü bunları yapmazsanız kenti bir yere getiremezsiniz.
Bunun güzel bir örneği Eskişehir'dir. Eskişehir, Türkiye'de 43. sıradan 1. sıraya ulaştı. Bunu Belediye Başkanı başardı. Umarım bizim de böyle bir belediye başkanımız olur. Yoksa cadde ve bulvar açmak 80'li yılların sloganıdır. Bunları sloganları değiştirirsek iyi olacak." dedi.