Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Editörlüğünü Prof. Dr. Harun Ürer’in yaptığı Cumhuriyetin Birinci Yüzyılında Anadolu’da Türk Dönemi Arkeoloji Çalışmaları adlı yayın için Harran Kazılarını kaleme aldı. Prof. Dr. Önal yayınladığı makalede hedeflerinin UNESCO Kalıcı Listesine girmek olduğunu dile getirdi. 


2014 Yılından bu tarafa devam eden Harran Ören Yeri Kazılarına Başkanlık yapan ve başta Harran Ulu Camii, Harran Kalesi gibi Harran Ören Yerinde bir çok tarihi eserin ortaya çıktığı kazılara başkanlık eden H.Ü. Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Harran Ören Yeri kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de yürütülen ve Anadolu’da Türk Dönemi Arkeoloji Çalışmalarını içeren eser için Harran Kazılarını detaylı şekilde kaleme aldı.


Türklerin Anadolu’daki ilk izlerinin bulundu Harran’da ki arkeolojik eserler hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı bilimsel makalede Harran Ulu Camii, Harran Kalesi ve son dönemlerde ortaya çıkan yeni buluntulara yer verildi. 


Hedef; UNESCO Kalıcı Listesine girmek


Geçtiğimiz aylarda Arkeoloji çevrelerinde büyük heyecan yaratan Hz. İbrahim’in Harran’daki Evi ile ilgili bilgilere de makalesinde yer veren Prof.  Dr. Mehmet Önal, makalesinin son bölümünde Harran Ören Yeri’nin UNESCO geçici listesinde yer aldığını ve asıl hedeflerinin UNESCO Kalıcı Listesine girmek olduğunu belirterek; “ UNESCO’ya hazırlık olarak Harran Alan Yönetim Planı tamamlanmıştır. Arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir. Çalışmalar Uluslararası Harran ve Çevresi Sempozyumuyla bilim çevreleri ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Harran’ın hem görsel hem inanç, bilim ve ünik mimari yapıları vb. evrensel değerleri de oldukça güçlüdür. Bunlar: -İnanç; Ay Tanrısı Sin Tapınağı, Hz. İbrahim, -Bilim; Battani, Sabit bin Kurra, Tabib Yunus vb. Harranlı yüzlerce bilim insanı. -Ünik Yapılar: Harran Ulu Cami, Kale-Saray, Çarşı Hamamı, Saray Hamamı, Konik Kubbeli Evler. -İki kez başkent: Geç Asur, Emeviler -Ticaret ve kültürel etkileşim: Mezopotamya’nın Anadolu’ya açılan kapısı. -Harran adını 5 bin yıldan beri koruması. -Moğolların bıraktığı küllerin altındaki kültür katı içerisinde yaklaşık 1200 m. çapındaki Suriçi’nde toprak altında duran bakir bir kent olması, Bu güçlü evrensel değerleriyle Harran’ın yakın gelecekte UNESCO kalıcı listesine girmesi beklenmektedir” ifadelerine yer vererek Harran Ören Yeri’nin listeye girmek için güçlü arkeolojik eserlere ev sahipliği yaptığının altını çizdi. 
 

Editör: Seda Nur ŞAHİN