GAPGündemi dijital platformlarında salı akşamları canlı olarak yayımlanan, moderatörlüğünü Gazeteci Mutlu Güneş'in yaptığı "Urfa'dan Bakış" programının konukları; Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Veysel Polat ve Kanalurfa Genel Müdürü Ferhat Özer oldu.
Programda GYY'miz Veysel Polat, Urfa'da kangrenleşen eğitim sorununa dikkat çekti.
Urfa'nın yıllardır çeşitli sorunlarla boğuştuğunu hatırlatan Polat, "Memleketimizin temel problemlerini çözemiyoruz ya da problem çözmeyi bilmiyoruz. Problemlerimizi biriktiriyoruz, büyütüyoruz ve sürdürüyoruz. Urfa'da 50 yıldır elektrik problemimiz var. Bunun yanında ulaşım, şehircilik, trafik, sulama, tarım problemlerimiz var. Türkiye'nin en büyük 6. Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Urfa'da olmasına rağmen elektrik, su, yol ve ulaşım sorunu var. Kalifiyeli eleman yetiştiremiyoruz. Bu sorunlar daha OSB kurulurken de vardı. Bu problemleri çözmedik, çözemedik." ifadelerini kullandı.
"Urfa'nın en büyük problemi eğitimdir"
Urfa'da eğitim konusundaki sorunlara dikkat çeken Polat, "Eğitim konusunda 13 bin öğretmen açığımız var. Depremde 70 okulumuz zarar gördü. Bu sene 154 okul yapıldı. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan, Urfa'ya geldiği zaman 'Haydi, kızlar okula' kampanyasını başlattı. Her gelen Vali'miz Urfa'nın en büyük probleminin 'eğitim' olduğunu söylüyor. Her yıl okul yapma kampanyası başlatıyoruz. Türkiye'nin her yerinden iş adamları ve meslek kuruluşları onlarda bu kampanyalara destek veriyorlar." diye konuştu.
"En temel problemimiz öğretmen açığıdır"
Eğitim konusunda gösterilen çabanın yetersiz olduğunu vurgulayan Polat, "Sınıflarda öğrenci mevcudu konusunda düşüş var; ama bu yeterli değil. Bunun sürdürülmesi gerekir. En temel problemimiz öğretmen açığıdır. Atama döneminde Urfa'ya öğretmenler gelecek. Belki öğretmen açığı bir nebze olsa azalacak. Ankara, belki öğretmen atamalarında Urfa'ya öncelik tanıyacak; ama 1 yıl sonra gelen öğretmenlerin çoğunun gittiğini görüyoruz. Bunu sorgulamak lazım. Temelinde şiddet ve öğretmenlere sahip çıkmama var. İl merkezi ve ilçelerimizi yaşanabilir kılabiliyor muyuz? Öğretmelere sahip çıkma konusunda bir çabamız var mı? Bunu Bakanlık yapmaz. Öğretmenlerin burada kalmasını teşvik edebiliyor muyuz?" şeklinde konuştu.
"Öğretmenlerimizin Urfa'dan gitmesine neden olacak ortam oluşturmamalıyız"
Öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Polat, "Urfa'da sağlık sektöründeki iş yükü, diğer illere oranla çok fazla. Bir doktor akşama kadar 10-20 hastaya bakması gerekirken Urfa'da 100 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Urfa'da bu kadar kalabalık sınıflarda, ailenin eğitime katkı sunmadığı bir ortamda bütün yükü öğretmenler kaldırıyor. Öğretmenlerin eli öpülmüyorsa bari elini ve kafasını kırmayın. Bu insanlara zulüm etmeyin. Bu insanlar buraya misafir olarak geliyorlar. Öğretmenler, bizlere hizmet ediyor, evlatlarımıza ilimi-irfanı, okuma-yazmayı öğretiyor. Öğretmenlerimizin Urfa'dan gitmesine neden olacak ortam oluşturmamalıyız. Vali, kaymakam ve yöneticilerimizden öte toplum olarak böyle bir problem var." dedi.
"Eğitim bizim problemimizdir"
Problem, "Eğitim sadece Ankara'nın, Milli Eğitimin ve buraya gelen öğretmenlerin problemi değildir. Evlatlarımızın ve bizim problemimizdir. Evlatlarımızın sağlıklı bir şekilde yetişmesi için ailelerin hem kendi çocuklarına hem de okullarına sahip çıkması gerekir. Öğretmenlere bakış açılarını ve davranışlarını değiştirmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.
"İmar değişikliği ve tadilatıyla eğitim alanları talan edilmiş ve çalınmıştır"
Eğitim konusunda yerel yönetimlerin de ihmali olduğunu vurgulayan Polat, "İmarı yapan yerel yönetimlerdir. İmar planı çizilirken şehrin okul yeri, yeşil alanı, ibadet yeri, park alanı var. Bir mahallenin okul ihtiyacı için Ankara'dan ödenek geliyor; ama okul yapılacak yer bulunamıyor. Okullar, elektrik, su, yol olmayan dağ başında yapılıyor. Bizde olayı bilmeden dağ başında yapılan okullar için Milli Eğitim Bakanlığını suçluyoruz. Biraz yakından baktığınız zaman şehirde İmar değişikliği ve tadilatıyla eğitim alanları talan edilmiş ve çalınmıştır.
Fakıbaba, 10 sene Urfa'da belediye başkanlığı yapmasına rağmen imarda kaç okul yeri vardı ve kaç okul yapıldı? Okul yerlerinin kaç tanesi ticaret alanı ve bina yapıldı? Okul yerlerinin kaçı kimlere peşkeş çekildi? Bunların hesabını versin.
Urfa'da 764 bin öğrenci, okullara gitti. Okulların, imar planı, çevre düzenlemesi ve çevre temizliği belediye meclisinin görevidir. Belediye meclisinde bunlar konuşuldu mu? Zabıtalarımız, servis denetim ve çevre temizliği denetimi yapıyorlar. Bu sadece belediye başkanının yönlendirmesiyle yapılacak iş değildir. Belediye meclis üyelerinin her birinin okuyan çocukları ya da yakınları var. Bunu dert edinmeleri gerekir. Okulların ne ihtiyacı ve sorunu var? Okullara yardımcı olmamız gerekir." diye konuştu.
"Her şeyi Ankara'dan bekliyoruz"
Polat, "13 bin öğretmen açığının çoğu, ücretli öğretmenlerle kapatılacak. Ücretli öğretmenlerin hepsi üniversite mezunu ve çoğu atanamayan öğretmenler. Ücretli öğretmenler, evlenecek ve ev kuracaklar. Yıllardır bu öğretmenler atanmayı bekliyor. Göreve başladığı zaman çekip gitmeyecek Urfalı öğretmenlere ağırlık verilsin. Bu öğretmenler kadroya geçirilsin. Ücretli öğretmenlerimizin ücretlerini bir şekilde belediyeler, sivil toplum kuruluşu örgütleri, iş adamlarımız karşılaşsınlar. Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat odası okul yapımına destek versin. Çiftçiler, aldıkları destekleme paralarının bir kısmını kendi köy okulları için harcasın. Her şeyi Ankara'dan bekliyoruz." dedi.