2015 yılında yaptırımların kaldırılması için ABD ve Batılı ülkelerle imzaladığı Ortak Kapsamlı Eylem Planı anlaşması ile hızla zenginleşen İran, elde ettiği sıcak parayı ülke altyapısına yatırmak yerine bölge ülkelerindeki Şii Milisleri finanse etmek için kullanmıştı.
ELİNDEKİ KAYNAĞI BÖLGE ÜLKELERİNİ PARÇALAMAK İÇİN KULLANDI
Afganistan ve Irak’ın işgalinde ABD ile birlikte hareket eden, Yemen ve Sudan’ın parçalanmasında önemli rol oynayan İran; Karabağ savaşında Ermenistan’ın yanında yer almış son olarak da 13 yıl boyunca milyarlarca dolar yatırdığı Esed Rejiminin devrilmesiyle Suriye’den çıkmak zorunda kalmıştı.
NAKİT AKIŞI BOZULUNCA ÇİN’E 25 YILLIK TAVİZ VERMEK ZORUNDA KALDI
ABD ve Batılı ülkelerin Ortak Kapsamlı Eylem Planı anlaşmasından çekilerek yeniden yaptırım uygulamasıyla nakit dengesi bozulan İran, komşu ülkelerin Müslüman haklarına karşı giriştiği savaşı sürdürebilmek için 2021 yılında ülke petrollerini 25 yıl boyunca Çin’e indirimli bir şekilde satma anlaşması yaptı.
GELİNEN NOKTADA İRAN KENDİ ELİYLE KENDİ EKONOMİSİNİ YERLE BİR ETTİ
Giriştiği mezhep savaşlarıyla komşu ülkelerin derin bir istikrarsızlığa sürüklenmesine sebep olan ve bölge halkıyla olan ilişkisini tamir edilemeyecek ölçüde parçalayan İran; gelinen noktada kendi halkının ihtiyaçlarını karşılayamayacak konuma geriledi. Ülkede 1950’lerden kalma enerji altyapısı nedeniyle özellikle kış aylarında artan elektrik ve doğal gaz kesintileri üretimi durma noktasına getirdi.
FABRİKA VE ATÖLYELER KAPANDI, OKULLAR VE DEVLET KURUMLARI TATİL EDİLDİ
Yaşanan enerji krizi nedeniyle benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşurken ülkedeki vahim durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Kaimpenah, doğal gaz yetersizliği nedeniyle bazı eyaletlerde birçok fabrika ve atölyenin kapısına kilit vurulduğunu duyurdu. Devlet dairelerinin tatil edildiği ülkede okullar ise uzaktan eğitime geçti.
CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN: KOMBİLERİ 2 DERECE DÜŞÜRÜN
Sanayi ve yerleşim bölgelerindeki elektrik kesintileri nedeniyle hayatın altüst olduğu ülkede vatandaşlara seslenen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, vatandaşlara seslenerek, kombilerini 2 derece daha düşük seviyede çalıştırmalarını istedi. Ülkedeki Bazı enerji santrallerinin arızalı olduğunu duyuran Enerji Bakanı Abbas Aliabadi ise halkın yakıt tüketimini düşürmesi gerektiğini söyledi.