GAPGündemi’nden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Yaşamanı İçinden” programının canlı yayın konuğu olan Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, kurumun faaliyetleri ve il genelinde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sözlerine 6 Şubat 2023 tarihinde tüm Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli deprem faciasında tarihi yapıların da büyük zarar gördüğünü hatırlatarak başlayan Palalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün hızla aksiyon alarak hasar gören yapıların tamirat, bakım ve restorasyon çalışmalarına başladığını dile getirdi.
Deprem bölgesinde 173 Şanlıurfa ve Adıyaman’da 28 şantiyede çalışmalar sürüyor
Deprem bölgesinde hasar gören tarihi yapılarda başlatılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, “Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye’nin dört bir yanından 12 Şubat itibariyle gelen arkadaşlar buralarda incelemeler yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü depremin hemen ardından bölgedeki 600 eseri incelemeye tabi tuttu.
Özellikle Adıyaman ilimiz çok ciddi bir hasar gördü. Bir camimiz tamamen yıkılırken, başta Adıyaman Ulu Camii olmak üzere toplam 12 tescilli eserimiz kullanılamayacak durumda. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bunları 3-4 aşamalı bir restorasyon sürecinden geçiriyoruz. Şanlıurfa’da öncelikle Birecik Ulu Camii, Selahattin Eyyubi Camii, Balıklıgöl’deki eski Sefalı Camii, Hasanpaşa Camii, Merkez Ulu Camii ve Nimetullah Camii depremde en fazla zarar gören eserlerimiz oldu.
Hali hazırda Hatay, Gaziantep, Malatya, Maraş, Kilis, Antep, Adıyaman ve Urfa'da 173 tane şantiyeyle devam ediyoruz. Bizim Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk alanımızda 28 tane şantiyemiz var. Depremden zarar gören Vakıf eserlerimizi iş tekniğine uygun olarak restore ediyoruz” dedi.
Restorasyon süreci alanında uzman isimler tarafından hazırlandı
İl genelindeki restorasyon çalışmalarında gündeme gelen ihmal ve hatalı uygulama iddialarına yanıt veren Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, “Urfa’da az önce saydığım eserler ile Adıyaman’da Besni Kurşunlu Camii, Adıyaman Ulu Camii, Adıyaman Kap Camii, Adıyaman Mahmud Ensari Türbesi ve Adıyaman Morpatrius Paulus Kilisesi'nde kapsamlı onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı. 4-5 aşamalı bir restorasyon sürecinden geçtiğimizi özellikle izah etmek istiyorum.
Depremden 6 gün sonra yani 12 Şubat itibariyle Vakıflar Genel Müdürlüğü diğer illerden tüm uzmanlarını deprem bölgesine gönderdi ve resimleme çalışmalarına başladı. Hasar tespit çalışmalarının ardından hemen restorasyon sürecine geçildi. Mühendis ve mimarlarımız tarafından hazırlanan projeler komisyonlara sunuldu. Daha sonra her il için Bilim Kurulları kuruldu.
Mesela Şanlıurfa Bilim Kurulu için ODTÜ Emekli Ögretim üyesi Mimar Nimet Özgönül hocamız, Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Sanat Tarihçi Prof. Dr. Bekir Eskici hocamız ve İTÜ’den Türkiye'nin en iyi statikçilerinden olan Cem Demir hocamız yapacağımız imalatları denetledi” diye konuştu.
İhmal ve hatalı uygulama iddiaları kesinlikle asılsızdır
Hazırlanan restorasyon projelerinin Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayından geçerek imalata başladığını aktaran Palalı, “Ecdadımızın bize yüzyıllardır bıraktığı tarihi eserlerde restorasyon çalışmaları hassasiyetle devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu restorasyon işlerini o kadar ciddiye alıyor ki bir çalışma Türkiye çapında kendi alanında en iyi hocaların ve uzmanların denetiminden geçiyor.
Dolayısıyla iddia edildiği gibi restorasyon çalışmalarında ihmal, uygulama dışına çıkma gibi şeyler söz konusu bile olamaz. Belki teslim süreci gecikebilir ama restorasyon çalışmaları gerçekten hassasiyet isteyen şeyler.
Bu konuda vatandaşlarımızdan sabır ve anlayış bekliyoruz” diyerek kamuoyuna yansıyan uygulama hataları iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.