GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayımlanan Meral Bayat'ın sunduğu "Meral Bayat’la Biz Bize" programının konuğu Araştırmacı-Yazar-Senarist Aysel Özdemir oldu.

Bayat'ın yazı hayatı ile ilgili sorularını yanıtlayan Özdemir, okumaya nasıl başladığı ve eserleri ile ilgili bilgiler verdi.

Yazmaya nasıl başladığı ile ilgili bilgi veren Özdemir, "15-16 yaşlarından itibaren âcizane yazmaya çalışıyorum. Küçük not şeklinde yazdığım yazılarımı öyküye dönüştürdüm. Bugüne kadar 2 öykü eserim yayımlandı. 'Patik' isimli çocuk kitabım yayımlandı. 4. ve 5. sınıf öğrencilerimizin bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum. İnşallah bu haftada deneme kitabım stantlardaki yerini alacak. İmza günü de düzenleyeceğim. Ayrıca son yıllarda da kısa film çalışmalarım oldu. Dedem çok iyi bir hikâyeciydi. 6-7 yaşlarındayken dedemin anlattığı hikâyeleri büyük bir hazla dinlerdim. Dedemin hikâyeleri üzerimde etki bıraktı. Çok merak eden bilir. Çok meraklıydım. Sorunlarla karşılaştığım zaman anlatamadıklarımı yazıya döktüm." ifadelerini kullandı.

"Yazı hayatıma ara verseydim Dildeki Düğüm eserimi yazamazdım"

Eserleri hakkında bilgi veren Özdemir, "Yaşanmış bir hayat hikâyesi olan 'Mezopotamya'nın Kırgın Çiçekleri', Diğer eserim ise kurgusal olan 'Dildeki Düğüm'dür. Yaşar Kemal'den esinlendiğim için kurguyu seviyorum. Dildeki Düğüm kitabım yanımda daha ağır basıyor. Yazı hayatıma ara verseydim Dildeki Düğüm eserimi yazamazdım. Kitap insanı sürekli bir sorgulamaya iterek daha iyi bir realiteye ulaştırıyor ve sağlıklı bir karar vermesini sağlıyor.

Mezopotamya'nın Kırgın Çiçekleri, isimli eserimi bu coğrafyanın insanlarının okumasını tavsiye ederim. Kitapta berdel olayı ve bitmiş hayatlar var. Dört duvar arasında güneşi küçücük penceresinden izleyen kadınlar var. Güneşin kendisinden aydınlığını esirgediği için sitem eden bir anne varsa bu coğrafyada bence bu irdelenmelidir. Berdel olayında şunu gördüm. Kadın kendisi berdel olayını kendisine reva görüyor. Kadın okursa şu an berdel olayını konuşmazdık." dedi.

Urfa için okuma evlerinin gençlerin okuması için önemli olduğunun altını çizen Özdemir, "Şanlıurfa'da okuma oranı çok az. Okuma evlerinin daha çok yapılmasını talep ediyorum. Gençlerimizi kitapla buluşturalım. Bununla ilgili sosyal aktiviteler yapılmasını istiyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: GAPGündemi /Mutlu Güneş