GAPGündemi dijital platformlarda canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Gazeteci Mutlu Güneş'in yaptığı "Urfa'dan Bakış" programının konukları Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Veysel Polat ve Şanlıurfa Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Celal Çiftçi oldu.
Bu haftaki "Urfa'dan Bakış"ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve Türkiye ile Irak arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi ile Urfa'da seçim sonrası yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı.
"Türkiye ve Irak arasında 26 anlaşma imzalandı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretini değerlendiren Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Veysel Polat "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, dün Irak'taydı. Önce Bağdat'a sonra da dönüşte Erbil'e uğradı. Orada çeşitli görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Irak arasında 26 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar güvenlikten ekonomiye kadar birçok alanda ortak hareket etmeyi içeriyor. Anlaşmanın öne çıkan en önemli başlıklardan biri ise 'Kalkınma Yolu Projesi'ydi. Söz konusu proje, sadece Türkiye ve Irak için değil; bütün Körfez ülkelerini, Avrupa'yı ve dünyayı ilgilendiriyor. Dünyanın dört bir tarafında çeşitli teoriler ortaya konuluyor. Bu teoriler üzerinden çatışmalar ve savaşlar üretiliyor. Dünya yeniden kuruluyor. Türkiye'de kendi tarihi coğrafyasında inisiyatif alarak bir girişimde bulundu. Kalkınma Yolu Projesi, Basra'dan başlayarak Habur'a, oradan da Mersin, Trabzon ve İstanbul'a kadar ulaşacak bir demir yolu, otoyol ve enerji projesi gibi başlıkları içeriyor. Çok önemli projeler." şeklinde konuştu.
"1. Dünya Savaşı Sonrası çıkmaz bir sokağa girdik"
1.Dünya Savaşı birlikte yaşanan gelişmelere vurgu yapan Polat, "Urfa'dan Bakış dediğimiz zaman sadece Urfa değil, Urfa'nın yüzyıllar boyunca ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkiler içerisinde bulunduğu coğrafyada bizimdir. 'Urfalılar, Kerküklülerin dayısıdır' derler. Kerkük ile tarihi ve kültürel bir bağlarımız var. Halep, Urfa'nın annesidir. Halep, bölgenin sanayi merkezidir. Musul yanı başımızda. 1.Dünya savaşından sonra Suriye ve Irak'ı, Fransız ve İngilizlere kaptırdığımız vakit, Urfa, Antep ve Mardin çıkmaz bir sokak haline geldi.  Urfa'nın Halep ve Beyrut'la olan bin yıllık bağı kesildi. Aramıza sınırlar ve mayınlar döşendi.

Şimdi bu coğrafya işgalciler tarafından yüzyıllar boyunca kan revan içerisinde bırakıldı. Onlar iflah olmadılar. Biz de aramızdaki bu sınırlardan dolayı ne ekonomik olarak ne kültürel olarak ne de siyasi olarak bir alışveriş içerisinde olamadık. Almanya ile Fransa ithalat ve ihracatlarının büyük bölümünü kendi aralarında yapıyorlar. Almanya ile Fransa arasında vize ve gümrük yok. Avrupa Birliği adı altında Yunanistan'dan İspanya'ya kadar bütün Avrupa, tek pazar durumunda. Biz ise Türkiye'den Suriye ve Irak'a giderken aramızda vizeler, pasaportlar, gümrükler ve duvarlar var." ifadelerini kullandı.
"Sanayi ve ticaret alanında bir hayat kaynağı olacak"

"Bülent Ecevit, R.Tayyip Erdoğan'a komşularıyla sıfır sorunu olan bir Türkiye bıraktı. Komşu ülkelerle bugünkü sorunlar - kavgalar nerden çıktı?" şeklindeki bir soruyu cevaplandıran Polat, "Emperyalistlerin Türkiye düşmanlığının yeni olmadığının altını çizen Polat, "Fransız ve İngilizler; Urfa, Musul, Medine, Beyrut ve Halep'i işgal ederken ne Tayyip Erdoğan ne de Bülent Ecevit doğmuştu. Fransız, İngiliz ve Rus'un bu topraklara düşmanlığı ne Tayyip Erdoğan ne de Bülent Ecevit ile ilişkili değildir. Emperyalizm ile savaşımız, kavgamız ne Tayyip Erdoğan ne Bülent Ecevit ne de Süleyman Demirel ile başlamamıştır. Osmanlı coğrafyasının kalan kısmında düşman işgali ve kurtuluş savaşımız devam etmektedir.

Asıl sorunların kaynağı Yemen'den Urfa'ya vatan topraklarımızı çiğneyen, burnunu Hicaz'a, Kudüs'e, Suriye ve Irak'a sokan, coğrafyamızı işgal ve igfal eden emperyalist güçlerdir. Sorun, oradaki insanları Kürt, Türk, Arap; Sunni ve Şii diye birbirine kırdıranlardır. Sorun Türkiye değildir. Türkiye bugün 150 sene önce Sultan Abdülhamit'in kurmuş olduğu Bağdat demiryolunu yeniden ayağa kaldırmak için kendi coğrafyasıyla bütünleşmeye çalışıyor. Oraya refah, birlik ve beraberliği götürmeye gayret ediyor. Bu proje Bağdat, Musul, Urfa, Gaziantep ve Mardin için sanayi ve ticaret alanında bir hayat kaynağı olacaktır." şeklinde konuştu.
"Türkiye ile Suriye inşallah tekrar bütünleşir"
Polat, "Bağdat ve Basra'daki insanlar, zengin kaynaklar üstünde yoksulluğu ve çaresizliği yaşıyorlar. İnşallah el ele verirsek oradaki kardeşlerimiz bolluğa, berekete ve huzura kavuşur. İnşallah Türkiye'de oradaki kardeşlerimizle bütünleşerek onlarla ticaret yapar. Barışı, refahı ve esenliği hep beraber paylaşırız. İnşallah Suriye'de de iş barış sağlanır, işgal sona erer ve Türkiye ile Suriye tekrar birleşir.

Kaynak: GAPGündemi - Tuğba Polat