Şanlıurfa’nın en büyük problemlerinden olan mevsimlik tarım işçiliğin en büyük mağdurlarından biri öğrenciler oluyor.
Şanlıurfa’da her yıl on binlerce öğrenci aileleri ile birlikte çalışmak için başka şehirlere göç ederken okullarını diğer akranlarından 2-3 ay önceden bırakmak ve okul sezonu başladığı zaman ise onlardan 2-3 ay daha geç başlamak zorunda kalıyor.
Bunun yanı sıra okullarını bırakmadan eğitim hayatına devam etmek isteyen binlerce öğrenci ise hafta sonlarında aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda veya okulunu bırakmak zorunda kalıyor.
Başka şehre göç etmeden kendi şehirlerinde çalışmak için kalan “Mevsimlik Tarım İşçileri” ve onların okuyan çocukları için sorunun adresi pek değişmiyor.
GAPGündemi hem okumak hem de ailelerine destek olmak için çalışan ve okulunu bırakmak zorunda kalan öğrenciler mikrofon uzattı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi, "17 Yaşında öğrenciyim. Maddi durumumuz olmadığı için okulumu bırakmak zorunda kaldım. Şu an açıktan okuyorum. Burada günlük 600 TL yevmiye alıyoruz. Yetmiyor ama yine de idare etmeye çalışıyoruz. Buradan kazandığımız para ile ailemize katkıda bulunuyoruz. Eğer maddi destek sağlanırsa tekrar okuluma başlamak istiyorum." dedi.
Şeymanur ise, "Lise mezunuyum. Üniversiteye hazırlanıyorum. Daha öncede hazırlandım ve depremden dolayı gidemedim. Bu senede hazırlanıyorum ama nerden bakarsanız bir dershane 110 bin TL olmuş. Ailemin de bunu verecek durumu yok. Burada düzenli olarak çalışsak bile dershane parasına yetmiyor. Bunun yanı sıra bizim yeme, içme, eğitim masraflarımız var. Bu kadar çalışmama rağmen sadece 9 bin TL biriktirebildim. Burada hepimiz öğrenciyiz. Durumumuz olmadığı için okuyamıyoruz veya çok zor şartlarda okuyabiliyoruz. Burada sağlık, öğretmenlik okuyanlar var; ama imkân olmadığı için bölümlerine gidemiyorlar. Ben sağlık bölümünde okuyup hemşire olmak istiyorum. İmkân verilirse okuyup hemşire olmak istiyorum. " ifadelerini kullandı.
Gülbahar ise, "11. Sınıfa gidiyorum. Meslek lisesi elektrik bölümü öğrencisiyim. Burada otobüs parası ve okul harçlığımı çıkartmak için çalışıyorum. İmkân verilirse, destek çıkılırsa dershaneye gitmek ve üniversiteye hazırlanmak isterim. Bir tek ben değil buradaki tüm arkadaşlarım aynı durumdayız. Maddi sıkıntılar ile okumaya çalışıyoruz ve imkân sunulursa dershaneye giderek üniversiteyi kazanmak, üniversite okumak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Ömer ise, "Anadolu lisesine gidiyorum. Eyübiye’de oturuyorum ve okula giderken her gün dört otobüs değiştiriyorum. 6 kardeşiz 5'i okuyor. Asgari ücretle geçinemiyoruz. Bende aileme katkıda bulunmak için hem okuyorum hem de çalışıyorum. Evde oturup ders çalışmam gerekirken burada çalışıyorum. Babama yardım etmeye çalışıyorum. Hem çalışmak hem de okuma zor. Akşam bu yorgunlukla ders mi çalışayım, yemek mi yiyeyim, dinleneyim mi? Yetkililer, maddi durumu olmayan öğrencilere yardımda bulunmalı diye düşünüyorum." dedi.