TBMM’ye sunulan "Türkçe Rehberlik" yasa taslağının Turist Rehberliği mesleğini bitireceğini ve turizme büyük darbe vuracağını belirten Turist Rehberleri, TUREB nezdinde yaptıkları paylaşım ve organizasyonlar ile yasa taslağına tepki göstermeye devam ediyorlar.
"Türkçe Rehberlik, otobüslerde rehber zorunluğunun kaldırılması, rehberlerin her 5 yılda bir dil sınavına girmesi, sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden mezunların rehber olmasının kolaylaştırılması, Çince rehberlik konusunun kolaylaştırılması" gibi değişikleri içeren yasa taslağının TBMM’den geçmesi halinde Türkiye çapında bulunan ve yabancı dil sınavı ile öğrenci alan 90 civarında Turizm Fakültesi, Yüksek Okul ve Meslek Yüksek Okullarını işlevsiz hale getireceğini ve Türkiye çapında mesleklerini icra eden 14 bin civarında Turist Rehberini mağdur edeceğini belirten Turist Rehberleri Odaları ve çatı kuruluşu TUREB ( Turist Rehberleri Odaları Birliği) hazırlanan yasa taslağında görüşlerinin alınmadığını dile getirdiler.
Turist Rehberi olmak isteyenler Turist Rehberliği bölümünü okuyabilir
Hazırlanan yasa taslağına ilişkin gazetemize açıklamada bulunan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı (ŞURO) ve Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Öğretim Görevlisi Dr. Merve Ofluoğlu, "Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğu ulusal basından duyuruldu. 2023 yılı itibariyle turist rehberliği eğitimi 40 ön lisans ve 46 lisans olmak üzere toplam 86 programda ve 4366 kontenjana sahiptir. 2015 yılında itibaren Tezli ve Tezsiz Yüksek lisans, 2021 yılından itibaren Doktora düzeyinde de turist rehberliği eğitimi verilmektedir. 2012 tarihinde 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile turizm sektöründe kendine has bir kanuna sahip olan Turist Rehberliği, ilgili Kanunun 3. Maddesi mesleğe Kabul koşullarını belirtmekte olup eğitim ile ilgili “Üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinin ön lisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olmak veya üniversitelerin turist rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olduktan sonra, birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayıyla turizm sektörünün ihtiyaçları da dikkate alınarak belirlenen dillerde, gerektiği hâllerde belirlenen bölgelerde, yönetmelikle kurs ve sınavlara ilişkin belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında birlikler tarafından düzenlenen ülkesel veya bölgesel turist rehberliği sertifika programını başarıyla tamamlamak” ifadesi yer almaktadır. Üniversitelerimizde ön lisans ve lisans düzeyinde %92’nin üzerinde doluluğa sahip olan Turist Rehberliği bölümlerinin dışında mezun olduğu lisans programı fark etmeksizin herkesin başvurabileceği ve son yıllarda yoğun ilgi gören Turist Rehberliği Tezsiz Yüksek lisans programlarından mezun olan kişiler de Turist Rehberi olabilmektedir” dedi.
Tur otobüsleri rehberin ofisidir
Dr. Merve Ofluoğlu açıklamalarına devamla; “ Bu aşamada Kanun teklifinde Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümleri mezunları için sunulan önceliğin ilgili bölümlerin ders müfredatlarında turizm ile ilgili derslerinin olmamasından dolayı yetersiz olacağını belirtmek isterim. İlgili bölüm mezunları isterlerse Lisansüstü eğitimlerini Turist Rehberliği alanında tamamlayıp meslek erbabı olabilmektedirler. İlgili Kanun değişikliğinde teklif edilen turist rehberlerinin sadece müze ve ören yerlerine zorunlu tutulması talebi ise ülkemizin tarihi, doğası, kültürü, tarımı ve turizm politikaları gibi konularda yetki sahibi olmayan kişilerin yanlış bilgilendirmelerine sebep olacak nitelikte olup yerli ve yabancı turistlere yanlış ve milli değerlerimizi zedeleyecek bilgilendirmelerin yapılmasına sebep olacaktır. Bu manada tur otobüsleri rehberin ofisidir. ” diyerek yasa teklifinin çekilmesi gerektiğini ifade etti.