Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası 2023 Yılı Meslek Komiteleri 2. Müşterek Toplantısı yapıldı.

Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen programa iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Serhat Karadağ'ın selamlama konuşmasıyla başlayan programda konuşan Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, "Bugün burada 2023 yılı 2. Müşterek Komite Toplantısını yapmak için bir araya geldik. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak 66 farklı sektör ve 29 meslek komitemiz, temsil ettikleri sektörlerle ilgili sorunları tespit ederek, çözüm önerileri sunmak için çalışıyorlar. Biz de yönetim kurulu olarak komitelerimizin belirlediği bu çözüm önerilerini ve talepleri mümkün mertebe en üst mercilere aktarmakla sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Özellikle yatırım, yönetim, istihdam ve ihracat potansiyelimizi artırmayı temel hedef olarak görüyoruz. Bunun içinde gerekli olan ekonomik rekabet gücümüzü ve toplumsal refah seviyemizi arttırmak, üyelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak, bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde ticaret ilişkilerimizi ve işbirliklerimizi güçlendirmek için her sektörden üyelerimize öncülük ederek tüm gücümüzle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Harran Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mithat Arman Karasu ise "Geleceğin Kentlerinde Ekonomik ve Sosyal Değişim" konulu sunum yaptı.

Karasu, "Bize her zaman şu soru soruluyor: Neden Gaziantep önde de Urfa değil? Bu sorunun cevabı çok basit bir kentin girişimcisi ne kadar çoksa o kent o kadar ileri gidiyor. Şanlıurfa'nın sulanabilir tarım toprağı Gaziantep'in 4 katı olmasına rağmen ama geliri Gaziantep'ten 5 kat daha azdır. Aradaki farkı oluşturan girişimcilerdir."

Gelecekteki kentler ile ilgili konuşan Karasu, "Günümüzde İnsanların daha fazla kentlerde yaşadığına şahit oluyoruz. Bugün yaklaşık Dünya nüfusu 7 milyar civarıdır. Bu nüfusun yaklaşık %55 ile  %58 arası kentlerde yaşıyor. Bundan 30 yıl sonra dünya nüfusu 8,5 milyarı geçtiği zaman insan nüfusunun %75'i kentlerde yaşayacak. Ne üretiyorsak, ne satıyorsak bunu kentlerde yapacağız. 1980 yılında dünyada nüfusu 10 milyonu geçen 3 tane kent vardı. Şu anda 58 tane kent var. Günümüzde 3 tane kent nüfusu 50 milyonu geçiyor. Bunun için kentler bizim için önemli bir unsurdur." dedi.

Editör: Seda Nur ŞAHİN