'Okumak Erdemdir' bilgeliğin kaynağına yürüyen sloganla başlayan fuar merkezinde okuyucuların katılmasıyla kapıları açıldı. İlimizde ve çeşitli illerden kitap fuarı için gelen yazarlarında yer aldığı kitap fuarı ilimiz ve bölgemizin kültürel yaşamına dinamizm katacağına inanıyorum.

Urfalı ressamların da sergiyle katıldığı fuar, söyleşi ve imza günleri ile devam etti. On gün devam eden fuar hayli yoğun bir ilgiye mazhar oldu. Düşünme ve bilgi edinmenin yolu okumaktan geçtiğine göre herkes üzerine düşeni yapmalıdır.

Kitap fuarı okuyan kesimin istekleri doğrultusunda birincisi Topçu Meydanı denilen yerde bir çadırda açıldı. O çadırla başlayan ilk kitap fuarı ikincisi ve üçüncüsü profesyonelce hazırlanan yeni Fuar merkezinde yeni yayın evlerinin katılımı ile kitaba olan ilgiyi kanıtladı.

Sergilenen kitaplara okuyucular hayli ilgi gösterdi. Artık ilimiz fuarcılıkta özellikle kitap fuarında kendinden söz ettirmekte haklıdır. Alınan rakamlara göre dört yüz bin kişi ziyaret etmiş. Bunlara ilkokul çocukları dahil mi değil mi bilmiyorum?

Kitap fuarına olan ilgi, alaka oradaki yoğunluktan kolayca anlaşılıyordu. Çünkü ben İstanbul'un 36. Tüyap kitap fuarına ve Diyarbakır'ın da 7. kitap fuarına bir yazar olarak katıldım. Yayın evimiz Nûbihar ve kent yayınlarına olan ilgi ve benim kitaplarımın aranması beni fazlasıyla sevindirdi. Bu yıl İlimizde de kitaba olan ilgi ve benim kitaplarımın okuyucular arasında tanınması, benim bilinmem beni fazlasıyla sevindirdi.

Kitap fuarlarını okuyucuya hizmet olduğu kadar aynı zamanda günümüzde tüm sektörlerde yaşanan gelişmeler ve pazar bulma uğraşıdır. Rekabetin meydana getirdiği oluşumlar her işte olduğu gibi kitapta da kendini göstermektedir. Bu aynı zamanda şehrin kendi kültürel kimliği ile kendini tanıması anlamına gelir.
Yayın evleri rekabet ederken okuyucuda aradığı kitabı indirimli bir şekilde alması, yayın evleri tarafından sirkülasyonun sağlaması, okuyucularında kitap seçme şansına sahip olmaları, kitap okumalarına teşvik edilmede büyük önem taşıdığı anlamına gelir. Ayrıca yeni kitapları keşfetmenin önemini arz eder. Olumlu olumsuz yanları ile kitap fuarlarını sürmesi, okurların kitaba dokunması, kitapla buluşması çok önemli.

Şimdi gelelim fuarda meydana gelen sıkıntılara. Bu kadar insanın girip çıktığı yerlerde mutlaka bazı aksaklıklar meydana gelir. Fiziksel yetersizlikler, tuvaletlerde ki sıkıntılar. Bakımsızlık ve duyarsızlık, dinlenme alanlarındaki yetersizlik, yeme içmedeki çeşitliliğin şekillendirilmemesi ihtiyaçlardaki noksanlıklar olarak ifade edilir.

Her şeye rağmen Sayın Valimiz Abdullah Erin ve Belediye Başkanımız Zeynelabidin Beyazgül'ün stantları gezmesi sevindirici oldu. Belediye genel sekreteri Mahmut Kırıkçı Genel sekreter yardımcısı Selami Yıldız'ın stantlara özel ilgi göstermesi yetersizlikler ve eksiklikler konusunda ilgilenmesi sevindirici oldu. Genel Sekreter Yardımcısı Yahya Ürün'ün STK ler daire başkanı Murat Müjdeci'nin yoğun ilgisi, Çiçeği burnunda Eğitim ve kütüphaneler Şube Müdürü Ömer Arslan'nın çabaları gözle görülür biçimdeydi.

Hizmet aşkıyla çabalayan Ömer Aslan'ın her standı gezip eksiklikleri ve ihtiyaçları bizzat tespiti hususu, fuara olan ilgi, yazara ve okuyucuya olan saygı, bu memleketin kültürüne katkı sunmada gösterdiği çaba sevindiriciydi. Nitelik bakımından kitap fuarının önümüzdeki yıllarda daha başarılı ve yeniliklerle kendini göstereceğini umut ediyorum.

Kitap fuarında Urfalı şair ve yazarlara stant verilmesi Urfalı yazarlara verilen değerdir. Bu değeri taşıyabilmek her şair ve yazara yakışan davranışlar içinde olması edebiyata verilen emek ve saygıdır.

Yerel yazarlara açılan standılar yayıncı ve yazar ayrımı yapmadan özgürlükçü bir ortamda okur-yazar buluşmalarının sürmesi fuarların değerini önemini daha da arttıracaktır. Bu da karşılıklı saygı ve sevgi içinde olmalıdır. İyiliğin doğasında zemin ve şartlarda kötülüğün bertaraf edilmesidir. Karşılıklı şekilde değerlendirilmeler gözlem ve deneyimler yenilikler kazandırmasına neden olur.

Son söz olarak; tarihsel sürecin bize kazandırdığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün haysiyetli toplumlarda vazgeçemeyecekleri en temel haklardan biridir. Bu aynı zamanda bir uygarlık ve yaşam biçimidir. Adaletin ve insan haklarının okuyarak elde edilmesinin de ifadesidir. İşte okumanın ve yazmanın değerini burada aramak gerekir.