5 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, İmar Hakkı Kanunu’na ‘’imar hakkı aktarımı’’ tanımını ekledi.

Bakanlık, sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklama ile vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı.

İşte merak edilen sorular;

Kanun Hangi Arsaları Kapsayacak?

İmar planları içerisinde yer alan 2019 öncesinde kamu hizmetleri için ayrılan ancak uzun yıllar vatandaş mülkiyetindeki kamusallaştırılmamış parseller yer alacak.

Vatandaşın Mülkiyeti İstemeden El Değiştirecek mi?

Vatandaşın mülkiyetine el konması gibi bir durum olmayacak aksine, vatandaşın kullanamadığı parsel yada hissesine denk gelen imar hakları, imar planı kararı ile belirlenen başka bir alanda kullanılması sağlanacak. Bu şekilde hem kamu yararı hem de toplum yararı gözetilecek.

Öte yandan kamu kurumları ve yerel yönetimler ile vatandaşların arasındaki hukuki anlaşmazlıklar da her iki tarafa mali yük getirmeden çözülebilecek.

Hak Aktarımı Nasıl Yapılacak?

Vatandaşların verilmeyen imar haklarının bedeli tespit edilerek, bu değere karşılık gelen hakları imar planı kararı ile belirlenen alanlara aktarılacak.

Bedel Tespiti Nasıl Olacak?

Yapılacak olan tüm işlemler, Kamulaştırma Kanunu'na göre Sermaye Piyasası Kurulunca lisans almış bağımsız değerleme kuruluşlarınca, gayrimenkul değerleme esasları doğrultusunda yapılacak.

Kaynak: AA