2019 yılında bu tarafa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulunda görev aldığını ve 2023 yılı Ekim ayından bu tarafa da TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığını yürüttüğünü belirten Yük. Mimar Hatice Kübra İlhan, Kadın Girişimciler Kurulunun amacı ve faaliyetlerini anlattı.
Kadın girişimci potansiyelimizin arttırılması için çalışıyoruz
TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun 2007 yılında kurulduğunu ve kadın girişimciliğinin ön plana çıkması ve kadın girişimciliğini desteklenmesi, kadınların iş dünyasında hak ettikleri yere gelmesi için faaliyetler yürüttüğünü belirten Hatice Kübra İlhan; “Şanlıurfa Kadın Girişimciler kurulu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürütüyor. 15 kişiden oluşan ve her biri kendi alanında uzman icra kurulumuz var. Arkadaşlarımızın her birisi farklı sektörlerde aktif olarak çalışan uzman kişiler.
TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu olarak Şanlıurfa’daki temel misyonumuz; Şanlıurfa’daki kadın girişimci potansiyelini nitelik ve nicelik olarak arttırmaktır. Şanlıurfa’daki kadınlarımızın güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu toraklarda kadın olmak çoğu zaman mücadele etmeyi, sabırlı olmayı ve güçlü olmayı gerektiriyor. Her kadın kendi içinde bu cesarete ve güce sahip” diyerek Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulunun Şanlıurfa’daki faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Şanlıurfa girişimcilikte önemli potansiyele sahip
Şanlıurfa’da kadınları girişimciliğe teşvik etmek için yapmış oldukları faaliyet ve projeleri de anlatan Hatice Kübra İlhan; “ Şanlıurfa’da kadın girişimciliği artan bir ivme kazandı. Bu sevindirici. Bu gelişimin temel sebeplerinden biri özellikle kadın girişimciliğini destekleyen kamu ve özel sektör projeleri. STK ve Yerel Yönetimlerin teşvikleri de söz konusu. Aynı zamanda rol model kadınların artması ve görünürlüklerinin artması oldu. Fakat hala isteğimiz sayıda değil.
Bunun sebeplerine gelince kültürel ve toplumsal engeller kadın girişimciliği konusunda bir dezavantaj oluşturuyor. Bu dezavantajlar kadınların iş dünyasına katılımını sınırlandırabiliyor. Bunu yanı sıra avantajlara gelirsek; şehrimizde çok güzel bir kültürel miras ve turizm potansiyeli var.
Şanlıurfa tarihi ve kültürel zenginlikleri ile girişimcilik için çok önemli bir potansiyele sahip” diyerek Şanlıurfa’da kendi işini kurmak isteyen kadınların yapabilecekleri iş kollarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kadın girişimcilerimizin teknolojiyi iyi kullanması gerekiyor
Şanlıurfa’da özellikle evde üretim yapan kadın girişimcilerin teknolojiyi kullanması gerektiğinin altını çizen Hatice Kübra İlhan; “ Bugün baktığımız zaman Şanlıurfa’da aslında bir çok kadın girişimcimiz var ve herhangi bir kayıtları olmasa da aslında güzel üretim yapıyorlar ve bunu sosyal medya üzerinden pazarlıyorlar. Her ne kadar bu kadın girişimcilerimiz teknolojiyi kullansalar da bu temel bir düzeyde kalıyor.
Çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden ürünlerini pazarlayabiliyorlar. Ancak bu eğitime ve bölgeye göre farklılık gösteriyor. Ancak bir e ticaret sitesi kurmak veya daha karmaşık bir dijital pazarlama tekniklerini kullanması konusunda bir bilgi, deneyim eksikliği var. Profesyonel olarak teknolojiyi kullanım oranı Şanlıurfa’da düşük” diyerek Şanlıurfa Kadın Girişimciler kurulu olarak girişimcilere teknolojiyi kullanma konusunda yaptıkları faaliyetleri anlatarak kadınları eğitimlerine katılmaya davet etti.
Programda İshak Polat’ın diğer sorularını da cevaplandıran Hatice Kübra İlhan kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilere yönelik mesajlarda verdi.