GAPGündemi sosyal medya hesaplarında yayımlanan moderatörlüğünü yaptığı "Meral Bayat'la Biz Bize" programının canlı yayın konuğu Siverek Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Adalet İldoğan ve Eğitimci Eşi Şerif İldoğan oldu.
İldoğan ailesi, programda Siverek Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'ni kurmadaki amaçlarını ve yaptıkları çalışmalar ile ilgili sorularını yanıtladı.
Dernek açılır açılmaz "Asrın Felaketi" olarak kabul edilen 6 Şubat depremi ile karşılaştıklarını ifade eden Siverek Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Adalet İldoğan, "Siverek'te 2019 yılında 1978-1979 Siverek Lisesi mezunları buluşması yapıldı. Yaklaşık bin kişi katıldı. Bu buluşmada dernek kurma fikri ortaya atıldı ve dernek kurmaya karar verdik. Siverek Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneğini kurduktan 7 gün sonra deprem oldu. Biz de depreme adapte olmaya başladık. Öyle bir büyük felaket oldu ki buna duyarsız kalamazdık. Çevremizdeki bütün insanlar, bizim gibi ne yapabiliriz? Diye düşünmeye başladılar. Yardım eşyalarını taşıyan bir arkadaşımız getirip 1 koli su yardımı yaptı. Bu beni çok duygulandırdı. Hasan Baydilli'nin yeğeni, kumbarasında biriktirdiği bin lirayı depremzedelere gönderdi. Derneğimizi yeni kurulmuştu; ama herkes elinden geleni yaptı. Yurt içinden ve dışından herkes yardım yapıyordu. Biz yalnız değildik. Birçok arkadaşımız destek verdi. Halk Eğitim Merkezi'ndeki çalışan kızım, paketleme konusunda yardımcı olmaları için bütün öğrencilerini getirdi. Herkes ne yapabiliriz endişesi taşıyordu. Siverek bu konuda çok duyarlı bir davranış sergiledi." dedi.
"Geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz"
Yaptıkları faaliyetlere değinen İldoğan, "İnşallah bu çalışmalarımızı sürdürürüz daha güzel yerlere geliriz ve daha çok kişiye ulaşırız. Biz yardım kuruluşu değiliz. Bizimkisi sosyal dayanışmadır. Kültür etkinlikleri daha çok yapıyoruz. Yazarlarımızın gelirleri ile 5 okula mont, bot ve çeşitli giysiler dağıttık. Yardımcı olanlara çok teşekkür ediyoruz. Ramazan ayında gıda kolileri dağıttık. Uzun süredir yapılmayan Kormışkan etkinliğini yeniden düzenledik. Aşure zamanı aşure yaparak dağıttık. Takoran Festivali'nde çorba yaparak dağıttık. Elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Daha çok geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kültürel faaliyetlerimizi sosyal yaşam ve dayanışma içerisinde devam ettiriyoruz"
Eğitimci Şerif İldoğan, "İnsanlarımız bazı konularda kültürüne ve geleneklerine sahip çıkıyor; ama bazı konularda maalesef sahip çıkılmıyor. Aslında bu toplumsal bir sorun. Kapitalist modernitenin ve sanayinin gelişmesiyle kapalı kırsal toplum dağılıyor ve şehirlere göç başlıyor. Bununla birlikte gelenek, görenek ve adetlerimizi kaybediyoruz. Eskiden cuma akşamları hiçbir şey olmasa bir yufka ekmek komşuya götürülürdü. Ramazan ayında kapıda beklenir insanlar iftara davet edilirdi. Maalesef güzel olan gelenek ve göreneklerimizi bıraktık; ama töre cinayetleri ve kan davası gibi trajedik acı olaylara mahal veriyoruz. Zaten bu derneği kurmamızdaki amaç da kültürel faaliyetlerimizi sosyal yaşam ve dayanışma içerisinde devam ettirmektir." şeklinde konuştu.
"Amacımız; Siverek ve Şanlıurfa'nın kültürel faaliyetlerini yaygınlaştırmak"
Amaçlarının Siverek ve Şanlıurfa'nın kültürel faaliyetlerini yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayan İldoğan, "Siverek Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneğini Hasan Baydilli arkadaşımız kurdu. Türkiye ve dünyanın birçok yerine gitmiş 1970'li yılların Siverek Lisesi mezunları, emekli olduktan sonra Siverek'in için ne yapabiliriz? Diye Siverek'te bir araya geldiler. Bu şekilde bu derneği kurduk. Amacımız; Siverek ve Şanlıurfa'nın kültürel faaliyetlerini yaygınlaştırmaktır. Yardımlaşma, komşuluk ilişkileri, düğün, nişan, kına ve kandil geceleri gibi inançsal ve toplumsal gelenek ve göreneklerimizi mümkün olduğunca yaşatmaya çalıştık. Siverek'te 50-60 yıldır yapılmayan 'Kormışkan' etkinliğini derneğimizin öncülüğünde yaptık." dedi.