“Geçmişe Gelecek Sağla” sloganı ile organize edilen ve Türkiye ve Avrupa’ya yönelik arkeoloji, müzecilik, kütüphanecilik ve restorasyon gibi alanlarda Akademisyenler, sektör profesyonelleri gibi bileşenleri bir araya getirerek kültür mirası konusunda büyük bir sinerji oluşturan Heritage İstanbul Fuarının sekizincisi İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirildi.
Arkeoloji, kütüphanecilik, restorasyon ve müzecilik gibi kültürel alanlarda faaliyet gösteren Akademisyen, sektör profesyonelleri, öğrencilerin yanı sıra tarih ve konferans meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği fuar yine ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
Fuar boyunca açılan stantlar katılımcılar tarafından büyük ilgi görürken fuarın son gününde düzenlenen konferanslara da ilgi çok yoğun oldu. Fuarın son günü olan 17 Mayıs tarihinde Moderatörlüğünü Arkeolog Nezih Başgelen’in yaptığı ( Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası) adlı panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Göbeklitepe ve Karahantepe dahil Taş Tepeler projesinin kazı başkanlığını yapan Prof. Dr. Necmi Karul Taş Tepeler projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmalarını ve bu kazılar sonrası ortaya çıkan eserler üzerinden yürütülen bilimsel çalışmaları anlatırken, İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan bu kazıların neolitik döneme ve uygarlığa bakışımızda neleri değiştirdiğini anlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafın hayata geçirilen Taş Tepeler Projesi ile birlikte yoğun ilgi gören Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Sefertepe gibi bir çok neolitik dönem kazı alanları son zamanlarda Türkiye ve Dünya çapında büyük ilgi görürken bu ilgi gerçekleştirilen panele de yansıdı.
Heritage İstanbul Fuarına katılan ve fuar hakkında gazetemize bilgilendirmede bulunan Cevher Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Yük. Mimar Hatice Kübra İlhan yaptığı açıklamada;” Sektörümüze yönelik çalışmaları takip etmek üzere babam Mimar Cevher İlhan ile birlikte fuara katıldık. Fuar konferansları, restorasyon ve müzecilik alanında tüm sektör paydaşlarını bir araya getirmesi ve gördüğü ilgi ile gerçekten çok başarılı bir fuar. Fuarın son günü düzenlenen konferans ve paneller ise ayrı bir güzeldi. Hocalarımızın katıldıkları panel ve konferanslarda bölgemizde yürüttükleri kazı çalışmalarını ve bilimsel verileri aktarmaları ayrı bir kıymet taşıyor. Bir Urfalı olarak Taş Tepeler Projesinin burada anlatılması ve yoğun ilgi görmesi ise beni ayrıca mutlu etti ve gururlandırdı” diyerek Taş Tepelen Projesi ile Şanlıurfa’nın daha çok misafir ağırlayacağını ve bunun da Şanlıurfa, Bölge ve Türkiye turizmine önemli katkılar sağlayacağın dile getirdi.