İslam Âlemi yarın Kurban Bayramı'nı idrak edecek.
Kurban Bayramı'nın hiç şüphesiz en önemli unsurunu kurban oluşturuyor.
Haliliye Belediyesi tarafından kurban satışı ve kesimi ile ilgili noktalar Kurban Bayramı'ndan önce belirlenmişti.
Biz de GAPGündemi olarak Yeşildirek Mahallesi Eski Karayolları yanında kurulan hayvan satış ve kesim noktasına giderek besicilerin ve kurbanlık almak isteyen vatandaşların kurban fiyatları ve satışı ilgili nabzını tuttuk.
Kurbanlık almaya gelen vatandaşlar fiyatlardan şikayet ederken, besiciler ise girdi maliyetlerini hatırlatarak fiyatların normal olduğunu savundu.
"Hayvancılık yapanların hepsi mağdur durumda"
Hayvan fiyatlarının 12 bin ile 16 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Besici Haydar Oba, "Hayvanların bu sene masrafı çok olmasına rağmen fiyatı çok düşük. Dışardan ithal hayvan getirdikleri için fiyatları baya düşürdüler. Hayvancılık yapanların hepsi mağdur durumda. Kurban fiyatları 12 bin ile 16 bin lira arasında değişiyor. Geçen sene satışlarımız iyiydi. Bu sene fiyatları yüksek bulan vatandaşlar kurban alamıyor. Eğer kurbanlıkları satamazsak tekrar eve götüreceğiz ve yine masraf yapacağız. İnşallah piyasa düzelir." diye konuştu.
"Hayvan satılmazsa hayvanlarımızı geri götüreceğiz"
Amaçlarının getirdikleri tüm hayvanları satmak olduğunu belirten Besici Mehmet Keskiner, "Hayvanlarımız satılmıyor. Bugüne kadar birazını sattık, Allah kısmet ederse hepsini satacağız. Yarın Kurban Bayramı beklentimiz hayvanlarımızın satılmasıdır. Hayvan satılmazsa hayvanlarımızı geri götüreceğiz. Bu bayramda umduğumuzu bulamadık." şeklinde konuştu.
"Bu sene umudumuz yoktur"
4 gün önce Elazığ'dan Urfa'ya hayvan getirdiğini belirten Besici Ali Barut, "Bu sene umudumuz yoktur. Hep zarar ediyoruz. Millet fiyatların düşmesi için fırsat kolluyor. Fiyatları düşürsek zarar edeceğiz. Biz şu an sadece hamallık yapıyoruz. 16 bin lira sattığımız kurbanlıkları 14 bin 500 liraya kadar düşürdük. Yine fiyatları alıcılar yüksek buluyor. Bu fiyattan aşağı da satsak zarar ederiz. Bu hayvanları Van'dan buraya getirdik. Yüz bine yakın masrafımız gitti. Bir çoban aylık 70 bin liraya tutuyoruz. Afgan çoban çalıştırdığımız zaman ise devlet bize ceza kesiyor. Kimse çobanlıkta yapmıyor. Millet mecburen hayvancılığı terk edecek. Hayvanlarımızı ucuza satmayacağız. Eğer hayvanlar satılmazsa mecburen gidip ahıra koyacağız. Bazıları mecburi kaldıkları için ucuza satabilir." ifadelerini kullandı.
"Her bir satıcı 3-4 tane ancak hayvan satabildi"
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Besici Serhat Oba, "Siverek ilçesine bağlı Alanyurt Köyü'nden geliyorum. Hayvan konusunda iktidardan bir şey anlayamadık. Biz hayvanlarımızı satmaya götürünce neden ithal hayvan getiriyorlar. Kaç gündür burada bulunan satıcı kardeşlerimiz var. Ben inanıyorum ki her bir satıcı belki 3-4 tane ancak hayvan satabilmiştir. Ekonomik krizden dolayı kimse gelip kurban alamıyor. Bunun suçlusu kimdir? Her sene davul zurna ile buğday fiyatları açıklanıyordu. Bu sene gece yarısı sosyal medya üzerinden buğday fiyatları açıklandı. Mazot, gübre ve zirai ilaçlara %72 zam yapılmasına rağmen buğday fiyatlarına sadece %12 zam yapıldı. Buğdayı bu şekilde satarsam zararına satmış olacağım. Buğdaylarımızı satacağımız zaman da bakıyoruz ki dışarıdan ithal buğday geliyor. Yine mercimeklerimizi satacağımız zaman bakıyoruz ki dışarıdan mercimek geliyor. Bu uygulamaları yanlış buluyorum. Bu ülkenin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır; ama neden herkes hayvancılığa ve tarıma darbe vurmaya çalışıyor. Elektrik şirketi bile yine aynı şekilde her ürün zamanında ürünümüze darbe vuruyor. Ben bu sene yaparım; ama bir dahaki seneye yapmam." dedi.
"İşler kesat"
Kimsenin hayvan alamadığını vurgulayan Salih Arslan, "Hilvan'da 1 hafta önce geldik. Şu an işler kesat. İş yok. Hayvanların pahalı olmasından dolayı millet kurban alamıyor. Böyle devam ederse hayvanları toplayarak köye döneceğiz. Yetkililer milletin halini görüyor. Ekonomik şartlarda bellidir. Artık onlarla vicdanlarına kalmış." dedi.
"Toz toprağın içinde kesime müsaade ediliyor"
Yeşildirek Mahallesi'nde yaşayan Şahin Altun ise hayvan pazarının kurulduğu alanla ilgili sıkıntıları dile getirerek, "Buranın cefasını biz çekiyoruz. Tozunu, toprağını ve kokusunu biz çekiyoruz. 3 senedir bize sorulmadan burada hayvan satış noktası kuruluyor. Evlerimizin içerisi toz ve toprak içinde, kokudan geçilmiyor. Bu da yetmezmiş gibi bir de burada kesimde yapılıyor. Toz toprağın içinde kesime müsaade ediliyor. Hayvan işkembeleri atıldıktan sonra bir iki saat sonra sıcaktan dolayı nasıl bir koku yayacağını siz düşünün. Yetkililer bize bakmıyorlar. Yetkililer eğer bize baksaydı burası bu hale gelmezdi. Gerçekten bu katlanılacak bir durum değil. Burada satış noktasına müsaade edildi; ama toprağın içerisinde kesinlikle kesim olmaz.
Su yok, temizlik yok, ilaçlama yok. Ne gelen var ne giden. Burada tuvalet bile yok. Bu insanlar ellerini nerede yıkıyor? Sabun var mı? 1 Hafta boyunca burası mikrop yuvası olacak. Çocuklarımız yeşil alan olmadığı için toz ve toprak içerisinde oynuyorlar. Biz bugüne kadar AK Parti'ye oy veriyorduk. Bundan sonra AK Parti gereken cevabı alacaktır." ifadelerini kullandı.