Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’ya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında hazırlanan yeni eylem planını yakın bir tarihte Şanlıurfa’da ilan edeceklerini açıkladı. Yılmaz, benzer eylem planlarının DAP, KOP ve DOKAP bölgelerinde de uygulanacağını belirterek, her planın ilgili bölgesinde sivil toplum ve iş dünyasıyla birlikte duyurulacağını getirdi.

Yeni eylem planı kapsamında yer almasını istenilen hususlar konusunda ise görüşlerine başvurduğumuz Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Ziraat Mühendisi Süleyman Hartavioğlu,  GAPGündemi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

GAP Bölgesi ileri teknoloji gıdalara konusunda büyük potansiyele sahip

GAPGündemi’ne yaptığı açıklamada GAP Projesinin Cumhuriyet tarihinin en büyük ve Türkiye’nin geleceğini belirleyecek çok önemli projeler arasında olduğunu belirterek : “GAP bölgesi Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak olma üzere topla 9 ilden oluşmaktadır. Bu bölgede Türkiye’deki toplam arazi varlığının %9.7 sini oluşturan 75.193 km² alan ve ülke nüfusunun %10,7’sini oluşturan 8,76 milyon insan yaşamaktadır.

GAP bölgesi yıllık %1.24 nüfus artış hızı ile Türkiye’nin en yüksek nüfus artışı olan bölgesidir. Ancak bölge %17 işsizlik oranı ile işsizliğin en yüksek olduğu bölgedir. GAP Bölgesi, Hayvansal gıdalar, Bitkisel gıdalar, Kompozit gıdalar, İleri teknoloji gıdalar konusunda ham madde tedarikinde büyük bir potansiyele sahiptir” dedi

Köyler cazip hale getirilmeli, genç çiftçiler desteklenmeli

Hartavioğlu açıklamasına devamla; “Yeterli doğal kaynak ve uygun iklime sahip olması, Bölgedeki Genç nüfus ve yeterli iş gücünün varlığını barındırması bir üretim merkezi olma potansiyeline sahiptir. Ülkesel ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi, yabancı yatırımların teşviki ve ihracatın artırılması için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan illerdeki tarımsal üretimden elde edilen ürünlerin başta Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) olmak üzere Uzakdoğu ve körfez ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu pazarına gıda olarak ihraç edilmesi için Şanlıurfa ilinde bir Gıda Serbest Bölgesinin (GSB) kurulması gerekir.

Bu proje bölgemize ekonomik, sosyal ve siyasi faydalar sağlayacaktır. Son on yılda kırsal nüfusun kentlere kayması hız kazandı, çiftçi yaş ortalaması düştü. Yaşanan bu sosyolojik dengesizlik tarımsal üretimini sürdürülebilir olmaktan çıkarıyor Kırsal nüfusun korunması için öncelikle köylerin yaşanabilir koşullarının cazip hale getirilmesi ve genç çiftçilere desteklerin artırılması gerekir” dedi.

Kaynak: İshak Polat