İslam Bilim Tarihi ve Medeniyetinin oluşumunda önemli bir merkez olan Harran’daki okullarda çeviri başta olmak üzere bilimin her alanında sayısız zirve isimler yetişti. Antik kaynaklarda sayısının 5’i bulduğu belirtilen medreselerin ortaya çıkan büyüklüğü, eklentileri ve donanımları da görenleri hayret bırakıyor.
Ders verilen mekanların konforu, öğrencilerin barınması için düzenlenen odalar, dinlenmesi ve beslenmesi için oluşturulan alanlar, sohbet ve odalara yapılmış sabit zeka oyun olanları, kitaplık ve bilimsel araç – gereçlerin yer aldığı alanlar o dönemki eğitim ve öğrencilere sunulan imkanları da sergiliyor..
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal başkanlığında medrese yapısında sürdürülen kazılarda yeni yerlere ulaşıldı. Prof.Dr.Önal, "Yaptığımız kazı çalışmalarında medresenin avlusunun batısında yine ders verilen bir mekan ortaya çıktı.
Nişleriyle birlikte ve sebil dediğimiz o öğrencilerin sıvı ihtiyacını karşıladığı mekan tamamıyla korunmuş halde ortaya çıktı. Onun yanında, çevresinde tonozlu odalar ve yine taş basamaklı merdivenler ortaya çıkıyor. Kazı yaptıkça medresenin tamamını gün ışığına çıkarmış olacağız." dedi.
Prof.Dr. Mehmet Önal, önceki yıllarda medresenin koridoru, öğrenci odaları, ders verilen eyvanların gün yüzüne çıkarıldığını, bu yıl da diğer ders verilen odalara ulaştıklarını belirtti.
Önal "Bu oda bir zamanlar kitapların ve laboratuvar malzemelerinin konulduğu nişlerle birlikte ortaya çıktı. Tabi bu medreseler de bize gösteriyor ki Harran aynı zamanda İslam döneminin en eski üniversitesi olma özelliği de taşıyabilir. Bilimin, matematiğin, astronominin, geometrinin, tıbbın, felsefenin ve teolojinin eğitiminin verildiği bu medreseler İslam döneminin en eski üniversitesini oluşturuyor" dedi.