DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, 26 kişinin karıştığı iddia edilen olayla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanmak üzere 9 maddeden oluşan soru önergesi verdi. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) özerk yapısı sebebiyle Meclis işleyişinde üniversitelerle ilgili önergelerin MEB’e verildiği öğrenildi.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan’ın TBMM’ye sunduğu soru önergesi:

  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

 Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 10.10.2024

                                                                                                  DİLAN KUNT AYAN

                                                                                                              Şanlıurfa Milletvekili

 Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde, üç bölümün bağlı bulunduğu enstitü sekreteri hakkında; öğrencilerden menfaat temin edilerek notları ile oynandığı, bazı kadın öğrenci ve personellerle ilişkiler kurulduğu, üniversiteden ihraç edilmiş akademisyenler aracılığıyla çıkar karşılığı tez yazdırılmasına aracılık edildiği, Sosyal/Sağlık/Fen Bilimleri Enstitülerine kayıtlı bazı öğrencilerin başarılı olarak gösterilip bu öğrencilerin istismar edildiği iddiaları basına yansımıştır. Bölüm sekreteri başta olmak üzere 26 kişinin karıştığı iddia edilen organize olaylara dair mağdur ve tanıkların bulunduğu, mağdurlardan birinin yaşanan olayları videoya çekerek, fail olduğu iddia edilen kişilerden birinin eşine videoyu gönderdiği, kendisi de üniversite personeli olan kadının bu videoyu Rektör Prof.Dr.Tahir Güllüoğlu’na ilettiği iddia edilmiştir.

İddia edilen olaylara müdahil olan ekip tarafından dayalı döşeli lüks bir ev tutulduğu, aynı kişiler tarafından Urfa- Bahçelievler’de güzellik merkezi açıldığı, kadınların bir kısmının oradan ayarlanarak tutulan evlere servis edildiği; olaylara, akademisyen, şube müdürü, daire başkanı, memur düzeyinde katılım olup, organize bir faaliyet yürütüldüğü belirtilmiştir. İddialarda ismi geçen ve hakkında şikâyet dilekçeleri olan F.K. isimli Fen Fakültesi Sekreteri’nin ise Siverek Meslek Yüksekokulu’na görevlendirmeyle gönderildiği Rektörlük tarafından kabul edilmiştir.

Rektörlük tarafından 08.10.2024 tarihinde bir Basın Duyurusu yayınlanmış:

“Üniversitemiz hakkında mesnetsiz, dayanağı olmayan, gerçeği yansıtmayan iddialar üzerinden karalama kampanyası başlatıldığı, ibretle müşahede edilmektedir. İddiaların kaynağı boşanma aşamasında olan personelin özel hayatlarına dair karşılıklı suçlamalara dayanmaktadır. Buna rağmen Üniversitemizle ilgili kısımlar hakkında soruşturma başlatılmıştır.” Şeklinde bir açıklama yapılmış, genel hatlarıyla iddialar yalanlanmış ancak bir disiplin soruşturması başlatıldığı ifade edilmiştir.

Konu üniversite öğrenci olan genç kadınların taciz edilmesi, menfaat karşılığı veya tehditle istismar edilmesi, fuhuşa sürüklenmesi ve iddialara göre bir kadının da kürtaja zorlanmasıdır. Suç konusu olan ve organize şekilde faaliyet gösteren kişiler hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiği halde, üniversite etkili bir soruşturma yürütmeden iddiaları ve şikayetleri derhal reddetme ve inkâr yoluna giderek yürütülecek sürecin güvenilirliğini zedelemiştir.

Bakanlık iddiaların suç oluşturması boyutuyla, mağdur olduğu iddia edilen kişilerin iddia ve şikayetlerinin takibi ve gerekli adımların atılmasından görevi gereği sorumludur. Kadına karşı şiddet ve tacizin giderek arttığı bu süreçte her türlü iddianın etkin şekilde soruşturulması, sonuçlanması ve kamuoyuyla şeffaf şekilde bilgilerin paylaşılması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1.  Harran Üniversitesinde üç bölümün bağlı bulunduğu Enstitü sekreterinin başında bulunduğu ve 26 kişinin karıştığı iddia edilen organize olaylarla ilgili olarak, Bakanlığınızın bilgisi var mıdır, konu hakkında hangi adımlar atılmıştır?

2.  İddia edilen olaya dair, ilgili kişilerin belirlenmesi ve gereken ceza soruşturmasının başlatılması hususunda Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir ihbar veya şikâyette bulunulmuş mudur, re’sen Savcılık tarafından bir soruşturma açılmış mıdır?

3. Öğrencilerin banka hesaplarına akademisyen ve memurlar tarafından para transferleri yapıldığı iddialarına dair hangi incelemeler yapılmıştır? İddia edilen hesap hareketlerinin araştırılması için herhangi bir adım atılmış mıdır?

4. Mağdur öğrencilerin yaşadığı olayları video kaydına aldıkları ve bu videoların üniversite yönetimine iletildiği iddiaları üzerine ne gibi aksiyonlar alınmıştır? İddia edilen videolar Rektörlük tarafından savcılığa teslim edilmiş midir, video içerikleri incelenmiş midir?

5. Fen Fakültesi Sekreteri F.K. isimli şahıs hakkında suçlamalara rağmen neden başka bir yere, Siverek Meslek Yüksekokulu’na görevlendirilmiştir? Bu kişi hakkında daha önce açılmış bir soruşturma veya şikâyet bulunmakta mıdır, akıbeti ne olmuştur?

6. Harran Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan Basın Duyurusunda iddiaların mesnetsiz, dayanaksız ve gerçeği yansıtmayan şeklinde karalama kampanyası olarak deklare edilmesinin dayanağı nedir, bu bakış açısıyla yürütülecek soruşturmanın objektif ve tarafsız olması mümkün müdür?

7.  Bakanlığınız tarafından, üniversite personelleri hakkında yürütülecek soruşturmaların tarafsızlığı ve bağımsızlığı için, iddia edilen olaylara dair Bakanlık bünyesinden muhakkik müfettiş ataması yapılmış mıdır, yapılacak mıdır?

8. İddia edilen olayda mağdur edilen kadınların korunmasına ve bu tarz şiddet, taciz, istismar vakalarına karşı üniversitelerde öğrencilerin korunmasına yönelik hangi tedbirler alınmıştır?

9. Üniversitelerde öğrencilere ve personele yönelik taciz, şiddet ve istismar vakalarıyla ilgili birimler kurulması için Yüksek Öğretim Kurulu’nun bir çalışması var mıdır?

Kaynak: İbrahim H. POLAT