Harran'da 1. Harran Şiir Akşamı. Harran Akademisi'nin öncülüğünde ve TYB Şanlıurfa Şubesi'nin de desteğiyle 1. Harran Şiir Akşamı düzenlendi. Harran Kaymakamlığı ve Harran Belediyesi'nin de destek verdiği bu geceye birçok şair katılarak, şiirlerini okudular.

Geceye Suriye'li şairler ile TYB Şanlıurfa Şubesi Üyeleri Mehmet SARMIŞ, S.Ahmet KAYA, Ali TUTLUOĞLU ve Mehmet Nur ŞANDA katılarak şiirlerini okudular. Harran'da görev yapan bir grup öğretmenin kurduğu Harran Akademisi'nin Harran Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirilen '40 Şair, 40 Şiir' yarışmasında dereceye giren öğrenciler, ülkemizin tanınmış şairlerinin şiirlerini güzel bir mizansen ile okudular.

İlki bu yıl yapılan Harran Şiir Akşamı'nın önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek, bir gelenek halinde yapılması, kültürel anlamda zenginleşmesi adına hem ilimiz için hem de Harran için önemli katkılar sunacaktır.

Bu güzel etkinliği önemsiyorum. Bu tür etkinliklerin fedakar birkaç insanın sırtında gerçekleştiğini ve yükseldiğini de biliyoruz. Eğer onlar da olmazsa, eminim bu tür kültürel etkinliklerden kimse bir daha bahsetmez. Böylece unutulur gider. Bu yüzden bu etkinliği önemsiyorum. O fedakar insanlar/öğretmenler olmasa, belki de bu program gerçekleşmeyecekti.

Bu güzel etkinliği önemsiyorum. Çünkü Harran'ın şanlı geçmişine baktığımızda Ebu İshak ( Edip-Şair ), Ebül Fazl Yusuf Bin Fazlullah El Sekkakini El Harrani (?- 1244), Ebül Sena Hammad Bin Hibbetullah El Harrani (1117-1202), Harranlı El Muaddil (?-1165) gibi şairler, zaten bu kadim toprakları şiirleri ile sulamışlardı. Bu kadim geleneğin devam etmesi, bu topraklarda yeni şairlerin çıkması ve şiirin önemli bir unsur haline gelebilmesi için, bu tür kültürel etkinliklerin artarak devam etmesi gerekir. Bu vesileyle, birkaç fedakar insanı beklemeden Harranlı'ların kendileri, yöneticileri bu işe el atmalı ve bu etkinlikleri devam ettirmeliler.

Çünkü Harran, üç semavi din ile birlikte Sabiizm'in önemli merkezi. MÖ. 7000 yıla dayanan tarihi, yolların kavşak noktası, bilim merkezi gibi özelliklerinin olması yanında Hz. İbrahim'in ve Hz. Lut'un ata yurdu. Harran'da bu tür etkinlikleri bu yüzden önemsiyorum.

Gördüğüm kadarıyla Harran'da bir edebiyat damarı var. Etkinlik programı çerçevesinde yapılan 40 Şair 40 Şiir Programı, bu damarın çok kuvvetli olduğunu gösteriyor. Burada önemli olan, bu damarı bir ucundan yakalayıp, altını beslemek ve içini doldurmak, saklı yetenekleri bulup otaya çıkarmak…

İşte, bu da ancak bu tür etkinliklerin gerçekleştirilmesi ve toplumun her katmanına inmesi ile gerçekleşebilir. Bunu istemek ve yapmak Harranlıların elindedir. Fedakar birkaç kişiyi beklemeden, Harranlıların kendileri bunu gerçekleştirebilirler diye düşünüyorum.