Belediye

Harran Kapı'nın son surları da yok oluyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören Harran Kapı surları, ilgisizlikten yok oluyor.. 44 Yıllık Haçlı işgalini sona erdiren İmadeddin Zengi'nin fetih hatıraları, Eyyûbî hükümdarlarından Şehabeddin Gazi'nin kitabesinin süslediği Şanlıurfa'nın ayakta kalan tek kapısı Harran Kapı acil koruma ve ilgi bekliyor!

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören Harran Kapı surları, ilgisizlikten yok oluyor..

Harran Kapı'nın harabe haldeki 200 - 300 mt'lik doğu surları da otopark olmak üzere!

44 Yıllık Haçlı işgalini sona erdiren İmadeddin Zengi'nin fetih hatıraları, Eyyûbî hükümdarları Şehabeddin Gazi'nin kitabesinin süslediği Şanlıurfa'nın ayakta kalan tek kapısı Harran Kapı acil koruma ve ilgi bekliyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan doğu surlarının büyük bölümü, aradan geçen sürede yerle bir oldu. Çevrede araçların otopark olarak kullandığı alanın devamı da harabe halde, her gün yok olmaya doğru gidiyor.

Urfa'nın ayakta kalan son kapısı Harran Kapı, 44 Yıllık Haçlı işgalinden kurtuluşun da hatıralarını taşıyor. İmadeddin Zengi'nin fetih hatıraları, Urfa Komutanı Bozan Bey'in hüküm sürdüğü dönem ve Eyyûbî hükümdarlarından Şehabeddin Gazi'nin göz alıcı kitabesi ile süslü. Harran Kapı; Kudüs'ün fethine uzanan Halep- Antakya ve bölgedeki diğer Haçlı Kontluklarının yıkılıp temizlenmesi mücadelesine de başlangıç ediyor..

Gecekonduya boğulmuş ve kendi haline terkedilen bölge aynı zamanda tarihi Urfa şehrinin 1.000 yıllık Müslüman yerleşimlerini içeriyor. Şehir Kapısı, Surları, sayısız mescit ve tarihi evleriyle Harran Kapı bin yıllık Türk - İslam mimarisi ve kültürel dokusunu yaşatıyor.

Pınarbaşı mahallesi - Firuz sokak başta olmak üzere tüm bölge depremin ağır izlerini taşıyor. Harabe haline gelen evler yıkılarak yerine otopark ve arsa açılıyor.

Urfa'nın bin yıllık dokusunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olunduğun belirten uzmanlar, acil ilgi ve müdahale bekliyor.

Harran Kapı'nın altındaki Yasin'in Kahvesi - İbrahim Tatlıses Müzesini örnek gösteren vatandaşlar, harabe halindeki surların onarılarak benzer şekilde turizme kazandırılmasını bekliyor.

Bölgeyi ziyaret eden yoğun turist hareketliliğine dikkat çeken bölge esnafı da "Valiliğin, Büyükşehir ve Eyyübiye belediyesinin buralara bir el atması lazım. Etraf harabe ve pislikten geçilmiyor. Gelen turistler Harran Kapı'nın doğru dürüst bir fotoğrafını bile çekemiyor, bırakın etrafı gezmesini.." diye sitemlerini dile getirdiler.

https://www.youtube.com/watch?v=nixpBuryOwE&t=31s