Ayser POLAT / Çağımızın en önemli hastalığı olarak her yıl dünyada milyonlarca can kaybına neden olan kanser, hastalar tarafından genellikle ilerleyen evrelerde fark ediliyor. Her yıl 4 Şubat günü Dünya Kanser Günü olarak farkındalığı artırıcı etkinliklere sahne oluyor.

Farkındalık düzeyi yeterli seviyede değil
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, kanser çeşitlerinin erken teşhis sayesinde artık amansız hastalık olarak nitelendirilmediğini belirtti.
Kanserin pek çok türünün önlenebilen hastalıklar listesinde yer aldığına dikkat çeken Gülüm, 'Toplumumuzda bir farkındalık oluştu ancak bu henüz yeterli değil. Gidilecek çok yolumuz var. Özellikle Pandemide bu noktada bir gerileme yaşadık. Erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır' diyerek uyarılarda bulundu.

Halkımızı ücretsiz kanser tarama merkezlerimize bekliyoruz
Vatandaşlara kanserden korunmak ve kendilerine uygun taramaları yaptırmak için merkezlere başvurmaları çağrısında bulunan Prof. Dr. Mehmet Gülüm, 'Vatandaşımız çekinmesin. Toplum Sağlığı Merkezlerimize (TSM) bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimize (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerimize (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak kanser tarama testleri yapılıyor. 40-69 yaş arası kadınlarımız Meme Kanseri, 30-65 yaş arası kadınlarımız Rahim Ağzı Kanseri, 50-70 arası kadın ve erkeklerimiz Kalın Bağırsak Kanseri Taramaları için muhakkak merkezlerimize başvursun' diyerek erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlattı.