İshak POLAT / Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası çerçevesinde düzenlenen mitingde oruç ve sıcak havaya rağmen Topçumeydanı ve Rabia Meydanında toplanan yaklaşık 60,000 kişiye seslendi ve iftarını Rabia Meydanı'nda yaklaşık 25,000 Şanlıurfalı ile birlikte açtı.
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adeta çıkartma yaptığı Şanlıurfa Programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Şanlıurfa Milletvekilleri Emin Önen, Mahmut Kaçar, Kasım Gülpınar, Yahya Akman, Halil Özcan, Mehmet Akyürek, Mahmut Kaçar, Seydi Eyyüpoğlu'nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Genel Başkan yardımcısı Süleyman Soylu ve çok sayıda AK Parti yöneticisi katıldı
Topçu Meydanında düzenlenen mitingde Şanlıurfalıları selamlayarak ve Hz. İbrahim'i, Hz. Eyüp Hz. Musa, Hz. Yakup, Şair Nabi'yi, Akif İnan'ı, Kazancı Bedih'i, Müslüm Gürses'i ve Said-i Nursi'yi rahmetle anarak başladığı konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;""Allah sizin kardeşliğinizi korunsun Ey Şanlıurfa. 9 Martta Şanlıurfa'ya geldik . O tarihte yine bu meydanda unutulmaz tarihi bir miting gerçekleştirdik. Ardından Şanlıurfa 30 Martta seçim sandığa gitti. Sonuç; % 62 AK Parti. Tabi bu kadar değil 30 Büyükşehir arasında % 62 oy oranı ile Türkiye'de ikinci oldu. AK Partinin en yüksek oy aldığı 81 il içersinden Rize ve Konya'dan sonra üçüncü oldu." Diyerek Şanlıurfalıların AK partiye gösterdiği teveccühe teşekkür etti Başbakan konuşmasına devamla; "Şanlıurfa 10 Ağustos'a hazır mıyız, 10 Ağustos'ta sandığa sahip çıkıyor muyuz, 10 Ağustos'ta yeni Türkiye diyor muyuz, 10 Ağustos'ta kimi cumhurbaşkanı seçiyorsunuz" diye sorarak alandakilerin coşkulu karşılık vermesi üzerine, "Maşallah bu iş Şanlıurfa'da bitmiştir. Şanlıurfa kararını vermiş, Şanlıurfa cumhurun başına kimin geleceğini şimdiden tayin etmiştir " diyerek Şanlıurfa'dan rekor bir oy beklediğini ifade etti.
Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanını seçmek üzere 10 Ağustosta sandık başına gideceğini belirten Erdoğan Erdoğan, konuşmasına 5 partinin desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'ni adayı Selahattin Demirtaş'a gönderme yaparak " Şanlıurfa'dan CHP'nin, MHP'nin ısmarlama çatısı akan adayına zaten oy çıkmaz ben bunu biliyorum. Ama inanıyorum ki Şanlıurfa'dan HDP'nin adayına da oy çıkmayacaktır. Dedi. Erdoğan konuşmasına HDP'nin Doğu ve Güneydoğu'nun CHP'si olmaya çalıştığını ifade ederek;"CHP demek dikta yönetimi demektir, CHP demek inkar demektir. CHP demek ret demektir, asimilasyon demektir, CHP demek yasak, yoksulluk, yolsuzluk demektir. CHP demek ezanı Türkçe okutmak, Kur'an'ı yasaklamak, başörtülülere zulmetmek, bütün milli ve manevi değerleri çiğnemek demektir. CHP demek Türk'ün de Kürt'ün de Alevi'nin de Sünni'nin de her türlü haklarını yok saymak, farklılıkları yok saymak demektir. İşte böyle bir CHP ile HDP ittifak arayışına giriyor. Bu nasıl bir CHP ki HDP ile ittifak görüşüyor. MHP ile de ittifak görüşüyor. HDP ile olmuyor, MHP ile ittifak yapıyor. Bunlarda her numara var. Sosyal medyada bunlarla ilgili güzel de bir tasarım yapmışlar. Bunlarda darbecilik de var, başörtüsü düşmanlığı da var, ulusalcılık da var, Esedcillik de var, ne ararsan var. İnanın, Şanlıurfa'nın aktar çarşısında, kapalı çarşısında bu kadar çeşit yok. İşte onun için hem Şanlıurfa'da hem Türkiye genelinde CHP'ye oy verenlerin de MHP'ye oy verenlerin de HDP'ye oy verenlerin de bizi destekleyeceklerine yürekten inanıyorum. 10 Ağustos'ta seçmen sadece cumhurbaşkanını seçmeyecek bu ilkesiz partilere sandıkta büyük bir ders verecek." dedi.
Dünyada öncü ülke olacağız
Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesinin açıklandığı gün Türkiye'nin bütün renklerinin yer aldığını belirten Erdoğan;"Bir demokrasi, iki, siyasi ve toplumsal normalleşme, üç, refah toplumu, dört, öncü Türkiye. 2023'e kadar yine çok çalışacak, Türkiye'de demokrasinin standartlarını çok daha ileri seviyelere yükselteceğiz. 77 milyonun kardeşliği için daha yoğun gayret edeceğiz. 12 yıl boyunca yaptığımızın daha da fazlasını yapacak refah seviyesini çok daha yükseklere çıkaracağız. Aktif dış politikamızı sürdürecek, hem bölgemizde hem dünyada daha da öncü bir ülke olacağız. Türkiye yoksulluk içindeydi bunlar gittiler 'ezan Türkçe mi olsun Arapça mı olsun', bunu konuştular. Şehirlerimizde yol yoktu, su yoktu, hastane yoktu, bunlar gittiler 'başörtülüler okusunlar okumasınlar' bunu konuştular. Çocukların okuyacakları okul yoktu, ayaklarına giyecekleri çarık yoktu, bunlar gittiler farklı dil ve lehçeleri yasaklamanın mücadelesini verdiler. Şanlıurfalı Şivan Perver'in kasetlerini şarkılarını, türkülerini, sesini hatta 38 yıl vatan toprağını yasakladılar. Köylerin, ilçelerin gerçek isimlerini yasakladılar. On yıllar boyunca bu ülkeye yazık ettiler. On yıllar boyunca bu ülkenin enerjisini, kaynaklarını, toplumsal barışı ve kardeşliği törpülediler. Biz geldik bütün bu yasakları ortadan kaldırdık." dedi
Bombalar susmadıkça Türkiye - İsrail ilişkileri normalleşmez
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmelere de değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;"Bakınız şu anda 5 gün içinde Filistin'de 200'e yakın şehidimiz var, 700 yaralımız var ve insani yardım noktasında yardım gitmiyor. Dünyanın sesi çıkmıyor. Cidde'de yapılan toplantı çok önemli, başbakan yardımcısı olarak sadece Türkiye, başbakan yardımcısı gönderdi, Katar, dışişleri bakanı gönderdi. Bir ülke de daha bakan gönderdi. Diğer İslam ülkeleri sadece temsilci gönderdi. Bu, bizim ne durumda olduğumuzu gösteriyor. Batılı ses çıkarmıyor. Hepsiyle görüşüyorum. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüşüyorum. Fransa Devlet Başkanıyla görüşüyorum, hepsiyle konuşuyorum. Bakıyorsunuz hepsi hala İsrail'e hak veriyor. 400 ton bomba indiriyor, bomba. Kardeşlerim, leblebi çekirdek atmıyor, terör estiriyor terör Türkiye-İsrail, normalleşsin. Tamam. Marmara gemimize, uluslararası kara sularında biliyorsunuz bunlar saldırdılar, 10 şehidimiz oldu. Ondan sonra araya Amerika girdi, Batılı ülkeler girdi, vesaire. Ben dedim ki 'özür dileyecekler, tazminat ödeyecekler', üç, 'Filistin'e olan ambargoyu kaldıracaklar.' Özür diledi, tazminatı da kabul ettiler. Filistin'e ambargoyu kaldırmayı kabul ettikleri haberi geldi, bu arada bombalar yine inmeye başladı. Şimdi bizim İsrail ile normalleşme sürecini başlatmamız mümkün mü? Değil. Onun için her gün sesleniyorum: Ey Netanyahu, sen bu bombaları durdurmadıkça yalnızlığa mahkum olacaksın. Türkiye ile dost olman mümkün değil. Normalleşmen de mümkün değil. Elindeki orantısız gücü, o mazlum insanlara, o mağdur insanlara karşı kullandıkça hiçbir zaman bir normalleşme sürecini Türkiye-İsrail yaşayamaz. Bunu özellikle söylüyorum." Dedi.

Dualarınızda Filistin ve Gazzeyi unutmayın. Suriyelilere Ensar olun
Filistin'de yaşanan zulme muhalefet partilerinin sesinin çıkmadığını belirten Erdoğan Zulme Rıza göstermenin de zulüm olduğunu belirterek ;"CHP niye sesini çıkmıyor? MHP niye sesin çıkmıyor? HDP, niye sesin çıkmıyor? Hadi siz gidin Esed ile beraber kahvaltı yapın. Netanyahu ile de beraber de yapabilirsiniz. Hiçbir zaman zulme rıza göstermedik, göstermeyeceğiz, kim olursa olsun. Bizimle hak yolda yürüdükçe, doğruluk üzere yürüdükçe biz dostluğumuzu, kardeşliğimizi devam ettiririz ama oradan sapıldığı zaman yolları ayırırız" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:"Ancak Mısır da ayakları üzerine yeniden temenni ederim ki kalkar. Ramazanı şerifiniz bir kez daha mübarek olsun. Kadir Geceniz şimdiden mübarek olsun. Ramazan Bayramı'nız şimdiden hayırlara vesile olsun. Dualarınızda Filistin'i unutmayın. Dualarınızda Gazze'yi unutmayın, Suriyeli mazlumları unutmayın. Özellikle biliyorum sıkıntılarınız oldu ama siz ensarsınız, Şanlıurfa'daki misafir Suriyeli kardeşlerimize şimdiye kadar sahip çıktınız. Lütfen bundan sonra onlara sahip çıkmaya devam edin. Ensara yakışan budur. Allah bizi doğru yoldan ayırmasın, Rabbim bizi millete hizmet yolundan ayırmasın. Rabbim bizi utandırmasın. Unutmayın bize Allah yeter, bize millet yeter, bize Türkiye yeter." Diyerek Avrupa ülkelerinin ve diğer devletlerin mültecilerle ilgi hiçbir şey yapmadıklarını belirterek bu ülkelerin mülteci politikalarını eleştirdi.

Annelerin çığlığının HDP'de yankı bulmadı
Konuşmasında Çözüm sürecine de değinen Erdoğan, terör nedeniyle dağlardan acı haberler gelmediğini ve annelerin evlatları için ağlamadığını belirterek buna karşın, anneleri çocuklarından, çocukları annelerinden koparmak isteyenlerin olduğunu ifade ederek bu duruma Diyarbakır'da annelerin itiraz ettiğini, "Çocuklarımızı ellerimizden alamazsınız" dediğini belirtti. Erdoğan,"Niye ses çıkarmazlar? Hani demokrasiydi, hani özgürlüktü, hani barıştı. Annelerin evlatlarını zorla ellerinden alarak mı demokrasi olacak? Bu insanlık dışı eyleme sessiz kalarak mı demokrasi olacak? O çocuklar dağa götürülürken susarlar, çocukların cenazeleri gelince sahtekarca feryat ederler. Timsah gözyaşı dökerler. Bu HDP, böyle bir şey. Bunların oyununa gelmeyin. 'Biz, Kürtler'in temsilcisiyiz' diyorlar. Hadi canım! Benim vatandaşlarıma, Kürt kardeşlerime ne hizmet verdiniz? Gözyaşından başka ne hizmet verdiniz? Şimdi ne yapıyorlar: Bizim vizyon toplantımıza katılan sanatçılara sosyal medyadan linç uyguluyorlar, bu CHP, bu HDP, bu MHP, hepsi birden. Nazım Hikmet'i sürgüne gönderen CHP'ye bunlar ses çıkarmazlar. Kemal Tahir'i, Sebahattin Ali'yi zindanlarda çürüten CHP'ye tek laf etmezler, edemezler ama bir sanatçı, cumhurbaşkanı adayının toplantısına gelirse onu alçakça, edepsizce, terbiyesizce linç etmeye çalışırlar. Niye? Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan'ın vizyon belgesi açıklama törenine katıldılar. Bu devirler geçti. Sanat kimsenin elinde değil. Sanatçı da kimsenin kölesi değil. Ben sanatçı dostlarıma, kardeşlerime sesleniyorum: Artık eski Türkiye'de yaşamıyoruz. Size bu hakaretleri yapanların hepsi o hakaretleriyle baş başa kalacaktır. Siz onurunuzla sanatınızla bu ülkenin geleceğine yön vereceksiniz, buna sahip çıkacaksınız. Spor, fikir hayatı, medya kimsenin tekelinde değil. Demokrasi, özgürlükler kimsenin tekelinde değil. İsteseler de istemeseler de yeni Türkiye kurulacak ve kuruluyor. Bunu da hazmedecekler. Artık milli iradeye, milletin her alandaki iktidarına er ya da geç uyacaklar. Bir zamanlar Ahmet Kaya vardı. Bunlar Ahmet Kaya'ya ödül töreninde çatal, tabak, ellerinde ne varsa fırlattılar. Kimdi bunlar? Bunlar da sanatçıydı. Orada yazar vardı, düşünür vardı. Ahmet Kaya oradan, mutfaktan kaçırıldı. Ondan sonra Fransa'da hayata gözlerini yumdu. Kendi vatan topraklarında değil. O Ahmet Kaya ki gerçekten özgürlük mücadelesi veren insandı. Ben cezaevine giderken beni uğurlamaya gelen insandı. Kazlıçeşme'de adıma yapılan törene o da katılmıştı. Şarkı ve besteleriyle o da orada olmuştu." Diyerek CHP, MHP ve HDP ye çattı.

Paralele yapı ile mücadele devam edecek
Başbakan Erdoğan, Cumhurbayşkanı seçildiği takdirde "Pensilvanya'yla", "ihanet şebekesiyle" mücadelelerinin süreceğini, "vatanına, milletine, kutsallarına ihanet içinde olanların" gereken cevabı 10 Ağustos'ta bir kez daha alacaklarını ifade ederek , "Çözüm sürecinden asla taviz yok, asla geri adım yok. Biz bu işe canımızı koyduk. Türkiye'nin kardeşliği için başımızı bu yola koyduk. Sizler takdir ederseniz cumhurbaşkanı seçilirsem çözüm süreci daha da güç kazanacak, daha hızlı, daha kararlı şekilde yolunda ilerleyecek. Zaten TBMM'de, bu noktada önemli bir yasayı çıkardık. Çözüm sürecini bir ileri safhaya ulaştırdık. sabırla sağduyuyla hareket edecek, hem akan kana hem gözyaşına tamamen Allah'ın izniyle son vereceğiz" dedi


Şanlıurfa'ya 12 yılda 20 Milyarlık yatırım
Şanlıurfa'nın projeleriyle, yatırımlarıyla yakından ilgilendiğini ve belediyenin kendilerinde olup olmadığına bakmaksızın 12 yıldır kent için projelere devam ettiklerini dile getiren Erdoğan, bu sürede kente 20 milyar yatırım yaptıklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası kapsamında Şanlıurfa'nın Topçu Meydanı'nda halka hitap eden Erdoğan, Suruç Ovası'na su temin eden Suruç Tüneli'nin açılışını mart ayında yaptıklarını anımsatarak bu tünelle GAP'ta önemli bir adımın daha atıldığını söyledi.
Şanlıurfa'da 12 yılda tamamlanan 39 sulama tesisiyle 712 bin dönüm tarım arazinin sulanmaya başladığını belirten Erdoğan, "Şimdi, otomobil getirmiyoruz haa! Şanlıurfa'ya hızlı tren getiriyoruz. Şanlıurfa'yı, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep'e hızlı trenle bağlıyoruz. Bunun için projelerimizi ve yol haritalarımızı hazırladık. İnşallah önümüzdeki dönemde de bu büyük projeyi başlatacağız" diye konuştu.

"Kılıçdaroğlu'nun kendisi hijyenik değil ki"
Şanlıurfa'ya kamu özel ortaklığıyla bin 700 yataklı sağlık kampüsü yapmak için kolları sıvadıklarını anlatan Erdoğan, "Dün sahur vakti bir televizyon kanalında bir şey izledim. İzleyenleriniz de olmuştur. Kılıçdaroğlu SSK'nın genel müdürüyken, iki olayı veriyor. Olayın röportajını yapan Savaş Ay. İzlediniz galiba. Okmeydanı SSK Hastanesinin halini gördünüz değil mi, rezilliği gördünüz dimi. Orada 3 yaşındaki bir yavrunun kolunun nasıl kesildiğini izlediniz değil mi. O, orada ne yapıyor? Sırıtıyor. SSK'nın genel müdürü sensin ya! Şimdi böyle bir hastane var mı Türkiye'de. Samatya Hastanesini gösterdi, aynı. Aman yarabbi! Galoş adı altında herkesi söğüşlüyorlar. 'Ne olacak' diyor, 'satıyoruz' diyor. Rezillik! Galoşları 25 kuruşa satıyorlarmış. Her şey para, hizmetse yok. O, filmi izliyor gülüyor ya! Ey CHP'ye gönül veren kardeşlerim, bu televizyon kanalındaki belgeseli sene 1998, 1999 izlemenizde fayda var. Görün bu adam nasıl bir adamdır. Bu adamdan bu ülkeye bir şey olmaz. Tuvaletin içerisine doldurmuşlar serum şişelerini filan. Oraya sağlam girsen, hasta çıkarsın. Böyle bir rezillik olabilir mi? Hastane deyince akla hijyen gelir ama bu Kılıçdaroğlu'nun kendisi hijyenik değil ki. Dedi
Şanlıurfa'da 6 hastaneden oluşacak sağlık kampüsünün yapımının yakında başlayacağını bildiren Erdoğan, Eyyübiye mevkisindeki 600 yataklı üniversite hastanesini bu yıl hizmete açılacağını, 400 yataklı merkez devlet hastanesinin yapımının sürdüğünü, kamu özel ortaklığıyla 200 yataklı Balıklıgöl ve 100 yataklı Ceylanpınar devlet hastanelerinin ise ihale aşamasında olduğunu dile getirdi.
Şanlıurfa'ya 150- 200 Bin kişilik miting alanı
Şanlıurfa'ya "mükemmel" bir miting alanı yapılması gerektiğini belirten Erdoğan, 150, 200 bin kişiyi alacak bir miting alanın Şanlıurfa'ya yakışacağını ifade ederek konuşma yaptığı platforma Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'i çağırarak tüm Şanlıurfalıların önünde gerekli talimatı verdi.
Erdoğan, konuşmasına devamla Şanlıurfa'da devam eden tüm yatırımların, tüm hizmetlerin takipçisi olacağını kaydederek ;"Hiçbir yatırım yarım kalmayacak. Hiçbir proje, hiçbir eser atıl kalmayacak. Eğer seçilirsem başlamış bütün projeler, yatırımlar takibimde olacak. Cumhurun başı yan gelip yatmaz. Cumhurun başı, cumhurun her ihtiyacıyla ilgilenir. Bizim işimiz eser üretmek eser. Eşek ölür kalır semeri, insan olur kalır eseri. Bunu unutmayın. Çocuklarınıza, torunlarınıza inşallah anlatacak güzel bir hikayeniz olacak. 'Biz 10 Ağustos 2014'te tarih yazdık' diyeceksiniz. 'Halkın oylarıyla belirlenen ilk cumhurbaşkanlığı seçimin de ben de oy kullandım' diye anlatacaksınız. 'Vesayete, statükoya son verdik' diyeceksiniz" sözleriyle meydandakilere seslenen Erdoğan, "İstiklal Mücadelesi'nde tarih yazan Şanlıurfa'nın istikbal mücadelesi adına da tarih yazmaya devam edeceğini" söyledi.