Abdurahman Deniz UĞURLU / GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) konferans salonunda düzenlenen Çalıştayda; doğal dengeyi koruyan, rekabetçi, katma değeri yüksek, güvenilir, izlenebilirliği olan, sürdürülebilir pamuk üretimi ile ilgili konular hakkında akademisyenler ve sektör temsilcileri ile istişarelerde bulunuldu.
Çalıştay ile ilgili Prof.Dr.Ahmet Ruhi Mermut gazetemize değerlendirmede bulundu.
Türkiye için pamuğun önemine vurgu yapan Prof.Dr.Mermut: "Cumhuriyet'in kuruluşundan beri pamuk var. Daha öncesinde Osmanlı döneminde de var. Pamuk, sanayinin en önemli hammaddesi ve birçok insana aş, iş sağlayan endüstri bitkisi Pamuk; ülkemiz için de önemli bir döviz girdisi olan bitki türü Pamuk; sanayi ve endüstri açısından da çok önemli bir bitkidir. Türkiye'de üretilen pamuğun yarısı Şanlıurfa'da üretiliyor. Pamuk bu sebeple Urfa için son derece önemlidir.
Pamuğun birçok sorunu var. Çalıştayda 2 gün boyunca sorunlar masaya yatırıldı. Bu sorunların çözüm yolları var. Hükümete, teşkilatlara, özel sektöre ve çitçilerimize düşen çok olaylar var. Tabiki bu hususta iklim değişikliği, pamuk yetişmesi üzerinde nasıl bir etki yaptığı da söz konusu edildi. İklim değişiyor, dünya değişiyor, biz değişiyoruz, her şey değişiyor. Başdöndürücü şekilde bir değişme var. Bir kısmı doğal, bir kısmının da yapay olduğu; tamamının sebep olduğu olaylar bunlar.
Çaremiz var.. Çaresi ancak ve ancak devlet sektörü, çiftçiler, teşkilat ve bu işten anlayan bütün sektörler bir araya gelerek elbirliği ile anlaşarak cevap verilmesi gerekir. Sorunlaınr ancak birlikte çözülmesi mümkündür. Bu çalıştayda ençok dikkatimi çeken çiftçiler çok az katıldı. Bazı oturumlarda çiftçiler hiç yoktu. Kimin için konuşuyoruz?. Çiftçilerin mutlaka olması lazım. Bakanlık da, özel sektör de çiftçi için çalışıyor. 'Ürünleri nasıl kaliteli olarak üretebiliriz ve bunu dünyaya arz edebiliriz' diye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Pamuk fiyatlarının belirlenmesinde dış etkenlere dikkat çeken Prof.Dr.Ahmet Ruhi Mermut; "Türkiye'nin dışında olan bir olay. Pamuk fiyatlarını biz tespit etmiyoruz. Dünyada bir takım kaynaklar var. Pamuk, kritik bir tarım ürünü olduğu için fiyat konusunda Türkiye'nin dışında olan olaylar etki ediyor. Dolara karşı para biriminde düşüşler olunca ister istemez girdiler artıyor. Belki Pakistan, Hindistan, Endonezya diğer ülkeler için söz konusu olmayabilir. Orada dolara karşı yerli para ne kadar değişiyor, bunu bilmiyorum. Dolara endeksli olunca ister istemez girdilerde bir artış oluyor. Bunu hükümetin de önlemesine imkân yok. Bizim, herhangi bir sektörün de önlemesine imkân yok. Tedbir alabildiğimiz kadar alacağız, gayret edeceğiz, gerisini Allah'a bırakacağız" diye konuştu.