Ayser POLAT / Büyükşehir Belediyesi, GAP'la birlikte Şanlıurfa'da öne çıkan baraj ve tekne turlarının yapıldığı iç sularda güvenli bir taşımacılık ve balıkçılık yapan vatandaşlar için eğitim ve sınav düzenleme çalışmalarını sürdürüyor.

Basın Dairesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin tüm iç sularında geçerliliği olan sertifikanın yolu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyenin verdiği Gemi Sevk ve İdare Belgesi kursu ve sınavından geçiyor. İkincisi düzenlenecek olan kursa yüksek katılım bekleniyor.

Ulaşım Daire Başkanlığı İç Sular Şube Müdürlüğü, Şanlıurfa ve İçlerinde bulunan Gezi, Balıkçı, Feribot, Yolcu tekneleri ve özel gemileri kullanmak isteyen vatandaşların talebi üzerine, Gemi Sevk ve İdare Belgesi Eğitimi verecek.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Mersin Liman Başkanlığı tarafından, programa katılanlara önce eğitim verilecek, ardından da Gemi Sevk ve İdare Belgesi Sınavı yapılacak. Verilecek olan eğitimin ardından yapılacak olan sınavda başarı gösteren kursiyerler, iç sularda belirtilen su taşıtlarını kullanabilecekler.

BAŞVURU ŞARTLARI

Gemi Sevk ve İdare Sınavına girmek isteyen vatandaşların kimlik fotokopisi, öğrenim belgesi, sağlık raporu ve 8 adet fotoğrafla birlikte 30 Kasım 2021 Salı tarihine kadar Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na bağlı İç Sular Şube Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekiyor.

Şanlıurfa'nın, Gaziantep ve Adıyaman il sınırlarını belirleyen Fırat nehri tarih boyunca yük ve insan taşımacılığı açısından da önemli bir su yolu. GAP kapsamında inşa edilen Atatürk Barajı'nın oluşturduğu baraj gölü de Türkiye'nin Van Gölünden sonraki 2. gölü oldu. Yine inşa edilen Birecik ve Karkamış Barajları da Şanlıurfa'da önemli göl havzaları oluşturdu. Bu baraj göllerinde balıkçılığın yanısıra önemli turizm gezi güzargahları da oluştu. Atatürk Barajı, Halfeti - Rumkale ve Siverek - Takoran Vadisi öne çıkan tekne turlarıyla dikkat çekiyor.