Ayser Polat

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Oda ( ŞURO) Başkanı Müslüm Çoban, Alan Kılavuzlarına ' Rehberlik' statüsü tanıyan tasarıya tepki gösterdi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde görev alan Alan Kılavuzları ile ilgili tasarı bir çok tartışmayı beraberinde getirirken olayı mahkemeye taşıyan ve yürütmeyi durduran Turist Rehberleri Odaları olaya ilişkin açıklamada bulunarak Alan Kılavuzlarının Turist Rehberliği yamasına tepki gösterdi.

Kamuoyuna yönelik bir bildiriye imza atan 13 Turist Rehberleri Odasından birisi olan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı Müslüm Çoban gazetemize yaptığı açıklamada; Alan Kılavuzları daha önceden çıkartılan bir genelge ile Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ve nispeten Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen yetkiler ile Milli Parklardaki geniş bir alan üzerinde misafirlerin yürüyüş rotalarını belirlemek, bu alanlardaki endemik ve hayvan türlerini korumak adına görev yetkileri belirlenmiş meslek grubudur. Ama maalesef T.B.M.M'de bugün Genel kurula gelecek olan tasarı ile Gelibolu Yarımadası Milli Parklardaki Alan Kılavuzlarına , Turist Rehberlerine ait olan anlatım yetkisi tanınacaktır. Bu yasa ile Turist Rehberlerine tanınan hakkın gaspı ve Turist Rehberlerine yönelik kanunun ihlalidir. Bu hakkın gaspı olduğu gibi aynı zamanda yetki karmaşasına da yol açacaktır. Ayın zamanda bu durumun değiştirilmesi turizme de büyük bir darbe vuracaktır' dedi.

Alan Kılavuzlarının kendi sorumluluk alanlarında ve görev tanımlarında önemli bir boşluğu doldurduğunu belirterek; Bu arkadaşlarımızın görev yaptığı alanlarda onlardan yol, endemik bitki, hayvan türleri gibi alanlarda yardım da alıyoruz. Ama turizmi bir bütün olarak ele aldığımızda tanıtım konusu Turist Rehberlerinin görev ve sorumluluğundadır. Alan Kılavuzlarımız kendi sorumluluk alanlarında olmalıdır ama Turist Rehberlerinin görev alanlarına müdahil olmamalıdır. Mecliste grubu bulunan Partilerimizin Milletvekilleri de bu konuyu yetkili Oda ve STK'lar ile istişare ederek bu yasa tasarısını revize etmelidir' dedi.

Torba Yasa Tasarısının, TUREB ve TURSAB gibi ilgili Odaların görüşü alınmadan hazırlandığını belirten Müslüm Çoban yasa tasarısının geri çekilerek yapılacak istişareler ışığında tekrar hazırlanmasının önemine dikkat çekti.