Seyfullah POLAT/ Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Göç ve Uyum Hizmetleri Daire Başkanlığının hayata geçirdiği, IOM Uluslararası Göç Örgütünün desteklediği ''Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğine Destek'' projesi kapsamında kentte yaşayan yerli ve yabancı besicilere büyükbaş hayvan, yem ve sağım ekipmanları düzenlenen törenle teslim edildi.


'TARIM VE HAYVANCILIK 'ŞANLIURFA'DA YENİDEN ŞAHLANACAK'
Törende besicilere ve katılımcılara hitap eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa'nın tarım ve hayvancılık alanındaki yüksek potansiyeline dikkat çekti.
Şanlıurfa'nın tarım ve hayvancılıkta yeniden şahlanması için paydaş kurumların katılacağı geniş çaplı bir çalıştay düzenleyeceklerini aktaran Beyazgül, 'Şehrimizde hem yerli anlamda hem de misafir ettiğimiz ciddi bir ihtiyaç sahibi nüfus söz konusu. Bu proje üretim anlamında birlikte yapılan bir çalışmanın güzel bir meyvesidir. Şanlıurfa, ülkemizin hububat ambarı olarak anılıyor.
Şimdiye kadar tarımın bu denli önem arz ettiği bir şehirde 'Tarım Daire Başkanlığı'nın olmaması büyük bir eksiklikti. Şimdi bu eksiklik giderildi ve faaliyete başlayan bu birimimiz çok önemli icraatlara imza atmaya başladı. Bu güzel proje de birkaç daire birimimizin ve IOM'un birlikte çalışmasının bir sonucudur' diyerek tarım ve hayvancılıkta yeni bir yaklaşımın doğduğunu ifade etti.

'TÜM PAYDAŞLARIN KATILACAĞI TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI YAPACAĞIZ'
İklim değişikliğine bağlı kuraklık ve dünyada stratejik önem kazanan gıda ihtiyacına dikkat çeken Beyazgül, 'Su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde ülkeler savaşın eşiğine gelmiş durumda. Tüm dünyada gıda fiyatlarında akıl almaz artışlar yaşandı. İşte bu nedenle hayvancılık ve tarıma çok önem vermeliyiz. Şanlıurfa'nın tarımsal üretimi ve hayvancılık potansiyeli çok önemli. Biz burada geliştireceğimiz projelerle hem ülkemize katkı sağlayacağız, hem de genç nüfusuyla zirvede olan şehrimizde istihdamı artırmış olacağız. Tüm paydaşların bir araya geldiği çok geniş katılımlı bir çalıştay yapacağız. Bu çalıştayda; ülke - şehir ekonomisine maksimum katkı ve istihdamın artırılması ana konumuz olacak. Her kurum fikrini ortaya koyduktan sonra hedeflerimize ve çözüm yollarına odaklanacağız. Kısacası Şanlıurfa'yı yeniden şahlanışa geçirecek bir çalışmanın içine giriyoruz' diye konuştu.

'BU SADECE ŞANLIURFA'NIN DEĞİL ÜLKEMİZİN BİR İHTİYACI'
Tarım ve hayvancılıkta mevcut potansiyelin kullanılmasının önemine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, 'Harran yeterince değerlendirilirse Türkiye ekonomisine çok önemli bir katkı sunacaktır. Sadece Pamuk değil, mercimek, nohut ve buğdayın önemli büyük bir bölümü de Şanlıurfa'da yetişiyor. Buradaki üretimimizi artırdığımız zaman, sulama alanlarını geliştirdiğimiz zaman Şanlıurfa tek başına Türkiye'ye yetecek bir üretim şehri haline gelir. Dünyadaki gıda ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda bu sadece Şanlıurfa'nın değil ülkemizin de bir ihtiyacı. Bu bereketi değerlendirmemiz lazım. Bu güzel projemizde hayvanları teslim alan dezavantajlı besicilerimize hayırlı kazançlar diliyorum. Eğer yetiştiriciler bu hayvanlara iyi bakarlarsa bir çift hayvan alan birkaç yıl sonra sürüye sahip olabiliyor. Bu başlangıç çalışmasını IOM ile birlikte devam ettireceğiz'' diyerek projede emeği geçen kurum ve personele teşekkür etti.
Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Proje Destek Müdürü İvan Lavange ile Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Eyyüpoğlu, hayata geçirilen proje nedeniyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve IOM yetkililerine teşekkür ettiler. Yapılan konuşmaların ardından törenle yerli ve yabancı besicilere büyükbaş hayvan, yem ve sağım ekipmanları verildi.
Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün yanı sıra Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Bayuk, Meclis Başkanvekili Ahmet Kaytan, AK Parti Harran İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz, Ceylanpıar İlçe Başkanı Başkanı Abdulcelil Doğantekin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, ŞASEMKOM Başkanı Kemal Sezer, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Eyyüpoğlu, IOMOfis Müdürü Jinan Omar, Proje Destek Müdürü İvan Lavange ile besiciler katıldı.