İshak Polat / Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Nevali Otelde düzenlen bir toplantı ile Şanlıurfa merkez ve ilçelerde damızlık sığır yetiştiren DSYB üyesi üretici ile bir araya geldiler. AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve AK Parti Şanlıurfa milletvekili Adayı Nureddin Nebati, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili adayı Halil Özcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti İl Başkan Vekili Cuma Ağaç'ın yanı sıra çok sayıda üreticinin katıldığı toplantıta DSYB Başkanı M. Reşat Karadeniz tarafından Şanlıurfa'da Damızlık sığır üretimi konusundaki sıkıntılar konusunda bir sunum gerçekleştirildi.
Sunumda damızlık sığır yetiştiricilerinin sorunları hakkında bilgi veren DSYB Başkanı M. Reşat Karadeniz sorunları şöyle sıraladı,
1. Hayvansal üretimin artırılmasının temeli olan ıslah çalışmaların ve bu kapsamda yetiştiricilerimiz ve birliklerimiz için büyük önem arz eden Hayvancılık desteklemelerine verilen destek bizim için çok önemlidir.
2. Tarım Politikaları olarak; Yetiştiriciyi üretime teşvik edecek 5 yıllık hayvancılık stratejisine ve belirlenen bu stratejiye etkin olarak uygulanacak tedbirlerin alınmasına, üretim ve tarımsal desteklemelerin bu planlanmaya göre yönlendirilmesine ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır.
3. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yem ve yem hammaddelerinde uygulanmakta olan KDV 'nin %1 olarak düzenlenmesi faydalı olacaktır.
4. Ulusal Et talebinin karşılanabilmesi amacıyla sığırlarda kombine ve et ırkları ile ilgili ıslah projeleri hayata geçirilmeli, damızlık hayvan ve hayvansal ürün ihracatı teşvik edilmeli.
5. Süt fiyatlarında düzenleme konusunda sektöre önemli katkı sağlayan Okul Sütü Programının Eylül ayında başlamak üzere 8 aylık öğretim dönemi boyunca 5 gün ve anasınıfı dahil ilkokul 4. Sınıfa kadar kararlılıkla devam ettirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
6. Yetiştirilerek düve yurt içinde, veya yurt dışına ihraç edilen damızlık düve başına 500 TL ihracat desteği, verilmesi, yerli üreticiyi teşvik ederek sığırcılık sektörüne önemli bir ivme kazandıracaktır. Bu uygulama sayesinde çiğ süt ve kırmızı et piyasasında olumsuz fiyat dalgalanmaları karşısında damızlık düvelerin kasaplık olarak kesilmesi önlenmiş olacaktır.
7. Islah projelerinin temelini teşkil eden suni tohumlama uygulamalarında özelikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu illerinde yetkilendirilmiş personel (Veteriner hekimi veya suni tohumlama teknisyeni) eksikliğinden dolayı mağduriyetler yaşanmaktadır. Tüm gelişmiş ülkelerde ve AB ülkelerinde sığır yetiştiricileri yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilen eğitim sonucunda almış oldukları sertifika ile kendi işletmelerinde suni tohumlama uygulamaları yapabilmektedir. İşletmelerde bulunan hayvanlara yetiştirici tarafındansuni tohumlama uygulamasına izin verilmesi ıslah çalışmalarına sağlanacak en büyük katkılardan biri olarak düşünülmektedir.
8. mevcut işletmelerin iyileştirilmesi için %50 Gebe Düve alımında destek verilmesi.
9. Mevcut Tarımsal Kooperatiflerin borçlarının yapılandırılması 10 eşit taksite bölünmesi.
Başlıkları altında toparlayarak Şanlıurfa ekonomisin temelinin tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti. Karadeniz; İlimizde hayvancılığa verilecek destek ile Şanlıurfa Ortadoğu'nun et, et ürünleri, süt ve süt ürünleri üretiminde merkez üssü olacak bir kapasiteye sahiptir. Dedi
Daha sonra söz alan üreticiler ise elektrik, yem, eğitim konusunda sorunlarını AK Parti Milletvekili adaylarına ileterek sorunların çözümü konusunda destek istediler.
Kendilerine verilen sunumu ve üreticilerin taleplerini dinleyen Nureddin Nebati AK Parti iktidarı olarak Türkiye çapında hayvancılığın gelişmesi için atılan adımlara değinerek özelde Şanlıurfa hayvancılığının geliştirilmesi için ellerinden gelen bütün desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Büyükşehir belediye Başkanı Celalettin Güvenç ise gerek başka illerde gerekse Şanlıurfa valiliği esnasında ve sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hayvancılığın önemine inandığını ve bu konuda üreticilere gerekli desteği verdiğin hatırlatarak sınırları içersindeki büyük bir nüfusun kırsalda yaşadığı Şanlıurfa'da hayvancılığın gelişmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Şanlıurfa hayvancılığı konusunda gelmek istedikleri hususları aktaran DSYB üyesi üreticiler atacakları adımlar konusunda siyasilerin desteklerini beklediklerini dile getirdi.