Atatürk Baraj Gölü'ndeki suyun 221 kilometrelik kanal sayesinde ulaştırılmasıyla Mardin adeta nehre kavuşacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı'nın kalan 25 bin 321 metrelik kısmı da tamamlandı. Depolama istasyonlarının yapılması ve GAP Eylem Planı'nda yer alan 4 ayrı proje ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Bölge halkı ve çiftçiler, 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak, 433 bin kişiye istihdam, yıllık 500 milyon lira gelir sağlayacak projenin tamamlanarak bereketli toprakların su ile buluşmasını bekliyor.

Milli ekonomiye gelir sağlayacak

DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'ndaki suyun Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere iki kanala ayrıldığını söyledi.
Bölge Müdürlüğü olarak suyun toprakla buluşmasının önemine değinen Kasap, bunun gerçekleşmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

Ana kanalın toplam 221 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu kapsamda kanal inşaatının tamamlandığını ifade eden Kasap, şunları aktardı:

"Bu 221 kilometre kanal boyunca 2 milyon 167 bin 930 dekar sahayı suluyoruz. Bu sulama esnasında yaklaşık 433 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Bereketli toprakların suya kavuşması ile milli ekonomiye her yıl 500 milyon liradan fazla gelir sağlanmış olacak. Bu hizmet hem Mardin'e hem Şanlıurfa'ya çok büyük fayda getirecek. 2. GAP Eylem Planı kapsamında 2019 yılı sonuna kadar bütün ovanın suyla kavuşmasını sağlayacağız."

Kasap, su depolama istasyonları ve kamulaştırma çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.

"Bölgeye tabiri caize Türkiye'nin en büyük nehri getirilecek"

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da, Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı için çalışmaların 1997 yılında başladığını ve gelinen süreçte tamamlandığını belirtti.

Kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Çankırı, bu yıl içerisinde Ambarlı köyünde 4 bin 350 dekar arazi kullanıldığını, 95 milyon lira ödeme yapıldığını anlattı.

Çankırı, projede modern sulamaya geçilmesiyle elektrik sarfiyatının azalacağını, işsizlik sorunun ortadan kalkması ve tarım üretimindeki artışla bölgede refah seviyesinin artacağını söyleyerek, "Bölgeye tabiri caize Türkiye'nin en büyük nehri getirilecek. Proje ile ihya ve inşa uygulamalarında da terör sorunun çözümünde de önemli mesafeler alınacağına inanıyoruz." dedi.

"Kanal inşaatının bitmesi suyun geleceğinin müjdesidir"

Mardin'de çiftçilik yapan Mehmet Timurağaoğlu, arazilerin suya kavuşmasını sabırsızlıkla beklediklerini aktardı.

Suyun toprakla buluşmasının terör olaylarının da sona ermesine büyük katkı sunacağına inandıklarını ifade eden Timurağaoğlu, "Mardin'de yaklaşık 3 milyon 400 bin ekili alanımız var. Bu su 40 yıllık bir özlemin, toprağın suyla buluşmasıdır. Sulama imkanı ile bölgenin kalkınacağını, üretimin artacağını böylece tersine göçün başlayacağını düşünüyoruz. İnsanların iş ve aşı olacağı için terör olayları da azalacaktır." diye konuştu.

Çiftçi Müslüm Satan, projenin kendileri için "değeri biçilmez" önemde olduğunu, daha önce yılda bir mahsul alırken 3 mahsul alabileceklerini söyleyen Satan, suyun gelmesiyle çiftçinin üretiminin artacağını sözlerine ekledi. AA