İLKHA/ Son dönemlerde SMS veya WhatsApp'tan gönderilen mesajların içeriğinde hileli ve kazanç ve özellikle hakkında icra takibinin olduğuna dair cümleler kullanılarak mesajı alan kişinin gönderilen linke tıklaması, kendilerini araması ve para yatırması gibi taleplerde bulunuluyor.
Bilişim sektöründe her geçen gün yeni yöntemler geliştirerek halkı kandırmaya devam eden dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu tür mesajların kesinlikle dikkate alınmaması ve tıklanmaması gerektiğini ifade ediyor.
Vatandaşların haklarındaki dava dosyasını veya icra takibinin olup olmadığını UYAP vatandaş portal uygulamasından veya e-Devlet üzerinden öğrenebileceğini söyleyen Avukat Hikmet Delebe, icra dairelerinin veya alacaklı şirketlerin kesinlikle kişiye SMS atmadığını vurguladı.
SMS yoluyla dolandırıcılığın "Nitelikli Dolandırıcılık" kapsamına girdiğini ve cezasının büyük olduğuna işaret eden Delebe, böyle bir durumla karşılaşıldığında kişinin gelen mesajın görüntüsü alarak savcılık ve kolluk kuvvetlerine gitmesi gerektiğine dikkat çekti.

"İletişim sektöründe telefonların ele geçirilmesi son derece doğaldır"
Dolandırıcıların icra takibi mesajı ile SMS attığını ifade eden Delebe, "Bilişim sektörünün gelişmesiyle birlikte yeni suç tipleri ortaya çıkmaya başladı. Özellikle bu işi yürüten insanlar, biraz daha ekonomik yönden zayıf olan, dünyayı takip etmeyen ve internet üzerinden gerekli bilgileri almayan kişilere rahat bir şekilde ulaşmak sureti ile kısa mesaj atıyor. Haklarında başlatılmış olan icra takibinden bahsederler. İcra takibinin kapatılmaması ve paranın gönderilmemesi halinde cebri icra yoluna devam edileceği hususunda bir ihtar gönderilir. Buna da SMS yoluyla dolandırıcılık deniliyor. Bu konu gerçekten de çok önemlidir. Günlük hayatta vatandaşlar bu konuyla ilgili bizi arıyor. İletişim sektöründe telefonların ele geçirilmesi son derece doğaldır. Kişisel Verilerin Korunmasına dair bir kanun da var ama kurumsal firmalar maalesef buna çok önem vermiyor. Bir şekilde vatandaşın cep telefon numaraları birilerine verilebiliyor. Numaralar verilince bu suç unsuru ortaya çıkmaya başlıyor." dedi.

"Vatandaşın hakkında bir icra takibi yoksa gelen mesajlara itibar etmemesi gerekir"
Vatandaşları SMS konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Delebe, "E-Devlet üzerinden kendisinin taraf olduğu bir dava dosyası veya icra takip dosyası yoksa gelen SMS'e kayda almaması gerekir. Son zamanlarda UYAP vatandaş portal vatandaşlar tarafından çokça kullanılmaya başlandı. İndiren herkes hakkındaki bütün davaları rahat bir şekilde görebilir. E-Devletten farklı olarak evrak içeriğine ulaşabiliyor. Vatandaşın hakkında bir icra takibi veya bir dosya yoksa gelen mesajlara kesinlikle itibar etmemesi gerekir. İcra dairesi veya alacaklı şirketler kesinlikle şahıslara SMS yoluyla ulaşıp 'Paranızı şuraya yatırın, bizimle iletişime geçin.' şeklinde mesaj göndermez. Bu yöntem dolandırıcıların yöntemidir." diye konuştu.

"Bilişim sureti ile meydana gelen dolandırıcılıkların cezası hayli fazladır"
SMS yoluyla dolandırıcılığın cezasının büyük olduğunu söyleyen Delebe, "Dolandırıcılık bilişim sureti ile meydana geldiği için 'Nitelikli Dolandırıcılık' kapsamındadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan vatandaşın mutlak suretle bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Savcılıklarına gidip şikâyet dilekçelerini vermeleri gerekiyor. Cumhuriyet Savcılığı, o bölgede yoksa kırsalda ise jandarmaya, adliyeden uzak bir noktadaysa kesinlikle kolluk kuvvetlerine gidip şikâyetlerini bildirmeleri gerekiyor. Bilişim sureti ile meydana gelen dolandırıcılıkların cezası hayli fazladır. Tekerrür esaslarına göre ve teşebbüs aşamasında kalıp kalmadığına göre cezaları değişiyor. Savcılığa dilekçe verildikten sonra savcılık gerekli tahkikatı yapar. Daha sonra tarafların beyanları alınır ve kamu davası açar. Cezası 3 yıldan 8 yıla kadar marjı açık olan bir alandır. Dosyadan dosyaya fark etmekle birlikte ciddi cezalar ön görülmüştür." ifadelerine yer verdi.

"Giden paranın artık geri alınması çok zordur"
Dolandırılan kişilerin paralarını geri almasının zor olduğunu belirten Delebe, "Dolandıran kişi, adına mal mülk bırakmıyor. Parayı aldıktan sonra eğer ortadan kaldırmışsa giden paranın artık geri alınması çok zordur. Hukuk mahkemelerinde bir tazminat davası açıp parayı da kazanırsa dolandırıcının adına kayıtlı mal mülk veya maaşı varsa tahsil kabiliyeti olan bir dosya olur ama adına kayıtlı herhangi bir şey yoksa o para kesinlikle gidiyor. Vatandaşın elinde ise savcılık ve mahkeme yolu kalıyor. Gelen mesajların tamamına yakını dolandırıcılar tarafından gönderilen mesajlardır. Vatandaşlarımızın bu mesajlara itibar etmemesi gerekiyor. Bu mesajlar matbudur. 'Bizimle iletişime geçin, şu numarayı arayın ve paranızı ödeyin.' şeklindeki mesajların sahte olduğunu vatandaşımız anlamalı. İcra daireleri vatandaşa mesaj göndermez." dedi.

"Bir kontrol mekanizmasının devrede olması gerekir"
Devletin SMS dolandırıcılağına karşı kişisel bilgilerin dağılabileceği alanları denetlemesi gerektiğini vurgulayan Delebe, "Devletin bu yönde bir çalışma yaptığına ben şahit olmadım. Kişisel Verilerin Korunma Kanunu var. Dolayısıyla şirketler, bankalar ve GSM operatörleri milyonlarca kişileri abone eder. Abonelerin bilgileri gizlidir, bir anlamda mahremdir. Dolayısıyla bu şirketlerin bilgileri kimseyle paylaşmaması gerekiyor. Denetim mekanizmasının artık devreye girmesi gerekiyor. Devlet erkânı özellikle kişisel bilgilerin dağılabileceği alanda denetimlerini daha da sıklaştırmalı. Türkiye'de 3 tane büyük GSM operatör var. Bunlarla ilgili bir kontrol mekanizmasının devrede olması gerekir. Resmi kurumlarda saklı olan bilgiler başkalarıyla paylaşılmamalı. Bunun cezası ve bununla ilgili kanun var. Devletin vatandaşları eğitimi konusunda bir gelişme yok. Daha ziyade kurumlar üzerinde bir denetleme mekanizması kurulması suretiyle bu suçlar en azından azaltılabilir." ifadelerini kullandı.
Vatandaşların dolandırıcılar tarafından gelen SMS'lere karşı ne yapması gerektiğini anlatan Delebe, "Gelen telefon numarası üzerinden şikâyette bulunabilir. Arandıkları numaranın görüntüsünü alıp ilgili makamlara ilettiklerinde mesajın geldiği kaynağa ve faillere ulaşılması mümkündür." şeklinde konuştu.