İLKHA/ Karaköprü ilçesinde hayır sahiplerinin desteğiyle devam eden Ali Baba Hayratının tarihi, Osmanlı Padişahı 4'üncü Murat'ın zamanına dayanıyor.
Tarihi belgelere göre, Bağdat'tan dönen 4'üncü Murat Urfa'ya gelir ve Şazeli Şeyhlerinden olan Erenköylü Hasan'el-Şazeli'nin oğlu Şazeli Ali Dedenin yanında konaklar. Günümüzüde Şazeli Ali Baba Türbesinin bulunduğu yeri ve yanındaki arazileri Ali Dede'ye veren 4'üncü Murat, kendisinden burada kalması ve öğrenci yetiştirmesini ister. Giderlerini karşılamaları için de Ali Dede'ye bazı vakıf arazilerini bırakır.
Çocukların okuması ve barınması için belirtilen şartların bir kısmı Karaköprü Ali Baba Camisi'nde asılı olan Osmanlıca belgede (Berat) yazılıdır.
"Karaköprü'nün temlüküne dair berattır" diye başlayan bu Osmanlıca belgede; bir Osmanlı köyü olan Karaköprü'den asker alınmaması, vergi alınmaması; ama burada yetişen öğrenciler tarafından her gün hatim indirilmesi ve her yıl burada yaşayan halktan toplanan erzakla, eşyalarla bir hayrat yapılması istenmiştir.
Böylece 1639'da başlayan bu gelenek günümüze kadar devam etmiştir. Bu yıl da Ali Baba Camii önünde, mahalle muhtarları ve vatandaşlar tarafından imece usulüyle tedarik edilen erzakla Ali Baba Hayratı tekrar yaşatıldı.
Kuran'ı Kerim tilavetiyle başlayan hayratta ilahiler okundu. Öğle namazından önce yapılan Mevlid ve Hatim programı ile başlayıp öğle namazının ardından son buldu. Karaköprü Müftüsü Mehmet Koç da programda dua okudu.
Gece vaktinden itibaren pişirilmeye başlanan zerde ve pilav, yaklaşık 10 bin kişiye ikram edildi.


"Ali Baba hayratı, asırlardır süren bir gelenektir"
Ali Baba hayratının asırlardır devam ettiğini belirten Karaköprü'nün yerlilerinden Süleyman Aksoy, "Ali Baba hayratı, asırlardır süren bir gelenektir. Dördüncü Murat, sefere giderken burayı Şazeli Şeyhi Ali Baba'ya bağışlıyor. Ali Baba da vefat etmeden önce her sene halka hayrat yapılarak fakir fukaranın karnının doyurulmasını vasiyet ediyor. Hayrat, imece usulüyle katkıda bulunularak ortak bir şekilde yemek yapılıyor." diye konuştu.
Ali Baba Hayratının Belediye tarafından yapıldığında ihtiyaç sahiplerinin hayrattan faydalanamadığını ve bu durumdan rahatsız olunduğunu ifade eden Aksoy, "Bu işi daha sonra Karaköprü muhtarları devralarak gösteriş yapmadan fakir Karaköprü halkını hayrata çağırıyorlar. Allah rızası için yapılan hayrat inşallah devam edecektir." dedi.
Atakent Mahalle Muhtarı Hasan Gümük ise hayratın imece usulü olarak yapıldığını dile getirerek Allah rızası için yapıldığını belirtti.

"Atalarımızın geleneklerinin devam etmesi bizim için şereftir"
Hayratın imece usulü olarak yapıldığını söyleyen Şanlıurfa Aşevi Derneği Sorumlusu ve Ulu Camii eski İmam Hatibi Ali Topal, "Karaköprülüler olarak her yıl geleneksel imece usulü olarak yemek yapmaktayız. 1639'da Dördüncü Murat'ın Bağdat'a giderken Karaköprü'yü Şeyh Ali Baba'ya ikram olarak vermiştir. Dedelerimiz, babalarımız her yıl herkesten az veya çok Karaköprü'de yaşayanlar buraya yardım yaparak yemek yapılıyor. Ali Baba'nın ruhunu şad ediyoruz. Tüm Karaköprülerin geçmişte yaşayıp vefat etmişlerin hayrına yapıyoruz. Emeği geçen 8 muhtarı ve Karaköprülüleri tebrik ediyorum. Atalarımızın geleneklerinin devam etmesi bizim için şereftir." ifadelerini kullandı.
Çankaya Mahalle Muhtarı İsmail Çiftçi ise hayırda emeği geçenlere teşekkür ederek hayrata katılan herkese afiyet diledi.