Suriye'nin Tel Abyad kentinden kaçarak Türkiye'ye sığınan bazı Suriyeliler, PYD'nin kendilerini ülkelerinden zorla gönderdiğini belirtti.

Suriyeli Mehmet Halef yaptığı açıklamada, Tel Abyad'a bağlı Temma köyünde çiftçilik yaptığını söyledi. Yaşadığı bölgenin daha önce DAEŞ'in kontrolünde olduğunu belirten Halef, "Dün akşam evimizden kovulduk, bunun üzerine çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulduk" dedi.

Türkiye'ye geldiklerinde çok kötü durumda olduklarını vurgulayan Halef, Türk halkının ilgisi sayesinde kendilerine geldiklerini ifade etti. Kendisinin de Kürt kökenli olduğunu söyleyen Halef, şöyle konuştu:

"Suriye'de bir savaş vardı ama biz köyümüzde sakin bir hayat yaşıyorduk. Hava bombardımanı nedeniyle sürekli yer değiştiriyorduk. PYD gelince 'Köyümüze dönelim evlerimizde yaşayalım' dedik ancak buna izin vermediler. Bizimle konuşmadılar, kim olduğumuzu dahi sormadılar. Sadece 'Çocuklarınızı da alın gidin' dediler. PYD, bizi vatanımızdan etti. Bunun üzerine Türkiye'ye sığındık.Türk askeri bizi büyük bir hürmetle karşıladı, yemek verdiler bize yeni kıyafetler aldılar. Hatta iki çocuğumu onlar taşıdı."

Mehmet Halef'in eşi Rime Halef de son dönemde bölgede hava bombardımanının yoğunlaştığını dile getirdi. Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere bir anlam veremediklerini anlatan Halef, "Şu anda karışık bir durum var. Birçok insan hayatını kaybetti. Can korkusundan kimin öldüğüne daha bakamadık. Ben de iki kızımla Türkiye'ye geldim" diye konuştu.

İngilizce öğretmeni Müktad Hafi de ülkesindeki çatışmalar nedeniyle mesleğini yapamadığını söyledi.

Savaş uçaklarının ayrım yapmadan her tarafı bombaladığını belirten Hafi, "Daha sonra bölgeye PYDgeldi ve burada yaşayan insanları kovdu" ifadesini kullandı.

Kendilerini evlerinden uzaklaştıran silahlı grupların dillerini anlamadıklarını anlatan Hafi, şunları söyledi:

"Yaşadığımız her taraf bombalarla yerle bir oldu. Sonrasında gelen silahlı grupların konuşmalarını anlayamıyorduk. Özellikle Sünnileri bölgede istemiyorlar. 'Burada kalamazsın, haydi haydi' dediklerini işittim. Masum insanları zorla evlerinden gönderdiler. Birçok insanı yurdundan ettiler. Bize sürekli ileri diyerek Türkiye'yi işaret ediyorlardı. Bizler de bu şekilde Türkiye sınırına ulaştık."

Hafi, yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.