Suriye iç savaşından istifade ederek bölgede bağımsızlık çabalarına girişen PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Kürtlerin üçte ikisinin hiç desteğini alamadığı ortaya çıktı. The Wall Street Journal gazetesi, Suriye'deki Kürtlerin yüzde 70'inin PKK/PYD'ye destek vermediğini yazdı.

Gazetenin editörlerinden Raja Abdurrahim ve Dion Nissenbaum tarafından ortak kaleme alınan yazıda, bir zamanlar Beşar Esad ve Hafız Esad'ın heykellerinin yükseldiği Kuzey Suriye'de, PKK/PYD'nin fırsat kollayarak bölgeyi hakimiyetine almaya çalıştığı belirtildi. Bölgedeki tüm Kürt muhalif partilerin kapatıldığı, yerel medyanın susturulduğu vurgulanan yazıda, 2014'te Suriye'nin yerel Kürt muhaliflerinin güçlü olduğu seçimlerin de iptal edildiği anlatıldı.

Yazıda şu ifadelere yer verildi: "PKK/PYD'nin bağımsızlık girişimlerine rağmen aslında her şey Esad'a bağlı olarak devam ediyor. Federasyon ilan eden yönetim, memur maaşlarının ödenmesinden üniversite diplomalarına kadar her konuda rejime bağlı çalışmak zorunda. Kürt Gençlik Hareketi Genel Koordinatörü Ömer Yusuf dahil birçok bölge insanı, bölgedeki Kürtlerin yüzde 70'inin PKK/PYD'e karşı olduklarını söylüyorlar."

PYD, KENDİNE MUHALİF OLANLARI TEHDİT EDİYOR

8 Ağustos günü Suriye Kürt Ulusal Konseyi Başkanı İbrahim Bıro, PKK tarafından tehdit edilerek Haseke'nin Kamışlı ilçesinde kaçırılmıştı.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (S-KDP) Başkanlık Üyesi Nuri Bırimo, "Suriye'nin Hasake iline bağlı Kamışlo kentinde yapılan bir konferans sonrası İbrahim Bıro ve beraberindeki S-KDP üyesi Süleyman Oso, PYD'nin asayiş güçleri tarafından kaçırıldı." demişti. Bıro'nun PYD tarafından kaçırılma sebebine ilişkin Bırimo, "PYD'ye bağlı çeteler o bölgede bizim siyasi faaliyetlerde bulunmamızı engelleyip, parti binalarımızı kapatıyorlar. Bize karşı tüm saygısızlığı yapıyorlar. Kamışlo kentindeki S-KDP parti binası bile kapattılar." diye konuşmuştu.

PKK daha önce de Suriye Kürt Ulusal Konseyi Başkanı İbrahim Bıro'nun Irak'a gitmesi için zorladığı ve Suriye'de faaliyetlerine devam ettiği taktirde öldürüleceği tehdidinde bulunmuştu.

MEDYA SUSTURULUYOR

Suriye'de uzun yıllardır yayın yapan bağımsız medyanın da susturulduğu belirtiliyor. Son zamanlarda medyanın istihbarat toplama ve yönetimin yayın organı gibi çalıştığına vurgu yapan gazeteciler "Suriye yasalarına aykırı hareket ediliyor" ifadelerine yer verdi.

SÜNNİ ARAPLAR IŞİD BAHANESİYLE GÖÇE ZORLANIYOR

PKK'ya bağlı PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e destek verdiği bahanesiyle binlerce Sünni Arap aileyi ve aşireti de bölgeden çıkardığı ifade ediliyor. Bölgenin demografisini değiştiren PYD'nin uzun soluklu hamleler yaptığı ifade ediliyor.

ÇOCUKLAR ZORLA ASKERE ALINIYOR

PYD'nin bölgede militan eksikliğini gidermek için küçük çocukları da silah altına aldığı belirtilmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin, bir yıl önce verdikleri söze rağmen çocuk asker kullanmayı sürdürdüğünü bildirmişti. HRW, yerel ve uluslararası kurumların haberlerine göre 59 çocuğun YPG'ye katıldığını bildirdiğini açıklamıştı. Bu 59 çocuğun arasında 7'sini doğrudan ailelerle temas sayesinde tespit eden kurum, yazdıkları bir mektuba karşılık örgütün çocuk asker kullanımını sonlandırma konusunda "ciddi zorluklar," yaşadığı cevabını verdiğini belirtti. Örgüt, bunun nedeninin Suriye'de dört yılı aşan savaş olduğunu savunuyor.

ÖĞRETMENLERİN PARASINI REJİM VERİYOR; EĞİTİM MÜFREDATINI PYD BELİRLİYOR

Wall Street Journal, iç savaştan sonra bölgedeki öğretmenlerin maaşlarını rejimin ödemesine rağmen PYD'nin zorla bir müfredat dayattığını yazdı. Sistemli bir müfredatın henüz ortaya konmadığını belirten eğitimciler, PYD'nin herkese kendi dilinde eğitim vermelerine zorladıklarını belirtiyor. Öğretmenler ise PYD'nin taleplerine karşı çıkıyor.

ABD'NİN ESKİ BÜYÜKELÇİSİNDEN UYARI: "SONUÇLARI OLACAK"

Wall Street Journal gazetsine Suriye'nin mevcut durumu ile ilgili yorumda bulunan ABD'nin son Şam Büyükelçisi ve Ortadoğu Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Robert Ford, "ABD'nin IŞİD'e karşı PKK/PYD'yi kullanması kısa vadede olumlu bir taktik görülebilir ancak uzun vadede bölge için çok olumsuz sonuçları olacaktır" ifadelerine de yer verdi.

Geçtiğimiz günlerde Robert Ford, Obama'nın Suriye politikasını eleştirerek "ABD, YPG'nin PKK ile birlikte savaştığını bilmesine rağmen YPG'ye silah vermeyi onaylıyor. Bence burada açık bir tutarsızlık ve ikiyüzlülük var." ifadelerine yer vermişti. Dünyabülteni