Abdurahman Deniz UĞURLU / Şehir merkezinde kapsamlı bir kentsel dönüşümün başladığını müjdeleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karakoyun, Direkli, Paşabağı, Alibaba, Osmanlı, Eyüpkent, Yenice, Yeşildirek Mahallelerindeki kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgili detayları açıkladı.
Özdiker Kuyumcular Çarşısı, Hacı Kamil Konağı Kamulaştırma Projesi ve Yakubiye Özel Proje Alanı Kamulaştırma çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Beyazgül; Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm Alanı ve Gölbaşı Tarihi Turizm Bölgesi Gelişim Alanı ile ilgili de bilgilendirmelerde bulundu.

"RAYLI SİSTEM İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Görev süresine; Asya, Osmanlı, Süleymaniye Mahalleleri, Akçakale Yolu, Kale Eteği, Kızılkoyun, Kızılay Meydanı, Belediye eski Hizmet Binası ile Kültür ve Turizm Yolu gibi şehre nefes aldıran projeleri sığdırdıklarını vurgulayan Başkan Beyazgül, "Şanlıurfa, değişimi her alanda hissedecek. Abide Kavşağı'nın Karaköprü Viyadüğünü araç trafiğine açtık. Şanlıurfa'ya bir raylı sistem olması gerektiği inancındaydık. Eğer Ulaşım Master Planı yapılmış olsaydı geçmişte belki şu anda raylı sistemin ihalesine çıkacaktık. Raylı sisteminin bir güzergâhını sizinle paylaşalım dedik. Diyarbakır yolundan başlıyor. Abide kavşağını geçiyoruz. Akçakale yoluna kadar devam ediyoruz. Ulaşım master planı bitmek üzere. Bittikten sonra raylı sistem projesini ihaleye vereceğiz. Raylı sistem projesi de bittikten sonra raylı sistemin inşaat yapım ihalesini yapacağız" diye konuştu.

YOL VE YEŞİL ALAN OLARAK BELİRLENEN YERLER BİLE İŞGAL EDİLMİŞ
Konuşmasına; Şanlıurfa'nın yakın geçmişte yaşadığı imar facialarından örnekler vererek devam eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Raylı Sistem için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Sahadaki dönüşüme hep birlikte şahitlik ediyoruz. Maalesef Şanlıurfa'nın 3'te 2'si gecekondu. Şehir merkezindeki park sayısı yok denecek kadar az. Geçmişte imar planında park alını olarak belirlenen yerler bile yapılarla işgal edilmiş. Eski Belediye Hizmet Binası da buna bir örnekti. Yıkmış olduğumuz Kızılay Binası da park alanı üzerine kurulmuş bir yapıydı. Yol olarak açılması gereken yerlerin üzerine bile bina yapılmış. Tarihi eserlerimizin üzerine gecekondular yapılmış" diyerek geçmişte göz yumulan yapısal faciayı gözler önüne serdi.

ŞANLIURFA'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Şanlıurfa'nın uzun dönemde kaderini değiştirecek ve şehre nefes aldıracak projeler için hazırlıkların tamamlandığını aktaran Başkan Beyazgül, "Şanlıurfa'da konut ihtiyacını karşılamak için kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlatıyoruz. Karakoyun Mahallesi bu dönüşümün merkezlerinden biri olacak. Karakoyun Mahallemizin üst kısmı ile Bahçelievler arasında kalan yer bitişik nizam halinde yapılmış. Bu alan lokasyon olarak şehrin merkezinde yer alıyor. Buraya otel ve benzinlik gibi gelir getirecek projelerle inşallah dönüştüreceğiz. Modern bir görünüm kazandıracağız. Çevresinde modern binalar, ağaçlandırma alanları ve parklar yapacağız. Bu bitişik nizam ve nefes alınamaz yeri yaşanmaktan keyif alınan bir hale dönüştüreceğiz" diyerek kentsel dönüşümle ilgili ilk değerlendirmesini tamamladı.

"ÖZDİKER PASAJI YERİNE YAPILACAK MEYDAN PROJESİ HAZIR"
Tarihi Hanlar Bölgesini gün yüzüne çıkarmak için ön kısmında bulunan Özdiker Kuyumcular Çarşısının yıkılıp yerine meydan yapılacağını aktaran Başkan Beyazgül, "Özdiker Kuyumcular Çarşısında yüzde elliye yakın kamulaştırmamız tamam. İç kısımda kamulaştırmalarımız duruyor şu anda. İç kısımdaki arkadaşlarımız biz dükkân sahibiyiz. Bize dükkân verilirse daha iyi olur deniliyor. Bu nedenle de böyle bir imkân sağlayabilir miyiz diye düşündük. Belediye binamızın hemen altında. Resmi olarak işlettiğimiz bizim birimlerimizi aldık. Vakıflardan kiraladığımız bir binaya taşımış olduk. Belediyemize ait dükkânları onlara takas teklifi yapıyoruz. Diyoruz ki gelin. Madem öyle işte size dükkân. Biz kendi resmi birimlerimizi boşalttık. Ticaret Sanayi Odası karşısında bir büyük binayı kiraladık, oraya taşıdık. İşte şimdi oraları açtık. Gelin buyurun diyoruz. Bu dükkânları isterseniz kiraya isterseniz satılık olarak sizlere verelim. Özdiker Kuyumcular Çarşısının yerine yapılacak projemizi size sunalım istedik. Bu projeyle Şanlırufa'daki tarihi hanlar bölgesinin önü açılacak. Haşimiye Meydanında yapılacak olan projemizle Şanlıurfa çok değişecek. Şanlıurfa'mıza ayrı bir değer katacak" İfadelerine yer verdi.

"GÖLBAŞI TARİHİ TURİZM BÖLGESİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI"
Tarihi ve turistik açıdan dünyanın ilgisini çeken Balıklıgöl (Halil - ür Rahman) Bölgesinde yapılacak Gölbaşı Tarihi Turizm Bölgesi için kamulaştırma çalışmalarına başlanacağını ifade eden Başkan Beyazgül, " Şehrin bir dönüşüme ihtiyacı var. Bu dönüşümü Gölbaşı Tarihi Turizm Bölgesinde kamulaştırma noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yüzde 50 hibe alınarak geri kalan kısmını da Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Bu bölgeyi de kamulaştırmaya başlayacağız. Kamulaştırınca ne yapacağız. Yeni yaptığımız modern binalara buralardaki vatandaşlarımızı taşıyacağız" diye sözlerini tamamladı.