İLKHA/ Son günlerde yüksek gelen elektrik faturaları halkın tüm kesimlerinin tepkilerine neden olurken hükümet, elektrik faturalarını düşürmek amacıyla elektrik faturalarında yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.
Yapılan yüzde 10'luk KDV indirimiyle mesken abonelerinin günlük 8 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat, kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş, günlük tüketimlerin 8 kilovatsaat üstündeki kısım için ise 1 lira 89 kuruş olarak uygulanacak. Söz konusu fiyatlar ve oranlar, 1 Mart itibarıyla geçerli olacak.
Elektrik faturalarındaki yeni düzenlemenin ardından kulislerde elektrik dağıtımının özel şirketlerden alınarak devlet tarafından yapılması konusu var.

'Elektriğin özel şirketlerde olmasını istemiyoruz'
Elektrik dağıtımının özel şirketlerden alınmasını isteyen Murat Dağ, 'Elektrik dağıtımının devlete devredilmesi güzel ve mantıklı olur. Bu şekilde her şey devlet kontrolünde olur. Şu an, Elektrik dağıtımı özel şirketlerin elindedir. Sivillerle baş edemiyoruz. Sivillerin elinde olmasını Urfa halkı olarak istemiyoruz. Bundan dolayı elektrik dağıtımı devlet kurumlarının elinde olması gerekir. Elektrik dağıtımını devlet yaparsa gelişme olur. Devlet deyince 'büyüklük' akla gelir. ' şeklinde konuştu.

'Asgari ücretin artması ile birlikte elektrik faturaları çok yüksek gelmeye başladı'
Elektrik dağıtımın devlet eliyle olması halinde elektrik fiyatlarının düşeceğini savunan Ayhan Soylu , 'Geçen gün akrabalarımızın evine 3 bin lira elektrik faturası geldi. Klima kullanmamasına rağmen neden 3 bin lira fatura geldi. Elektrik dağıtımı devletin eline geçse ve fiyatlar düşse çok iyi olur. Bu şekilde vatandaş da biraz rahat eder. Asgari ücretin artması ile birlikte elektrik faturaları çok yüksek gelmeye başladı. Her şeye zam oldu sesimizi etmedik ama elektriğe zam olunca bizi zor durumda bıraktı.Elektrik sorunu Şanlıurfa'nın kanayan yarasıdır. Elektrik faturaları fazla geldiğinden dolayı hayattan soğuduk. Cumhurbaşkanı, asgari ücreti 4 bin 250 lira yaptı ama verdiğin yarısını yine bizden geri alıyor. Asgari ücret yine eskisi gibi olsun ve elektrik faturaları düşürülsün.' ifade etti.

'Elektrik dağıtımını devlet yaparsa vatandaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum'
Yapılan zamlardan dolayı vatandaşların zorluk çektiğini ifade eden Bozan Çaçan, 'Elektrik dağıtımını devlet yapsa daha iyi olur. Devlet bu şekilde belki elektriği daha ucuza vatandaşa verir. Şu an her şeyin fiyatı başını almış gidiyor. Elektrik fiyatları ikiye katlandı. Devlet elektrik dağıtımını kendisi yapsa daha iyi olur. Şu an durumlar iyi değil, herkes zorluk çekiyor. Elektrik dağıtımını devlet yaparsa vatandaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum.' diye konuştu.

'Elektrik fiyatlarından memnun değiliz'
'Elektrik dağıtımını devlet yaparsa iyi olur, bu şekilde yaşanan sorunlar da ortadan kalkar. Şu an çok sıkıntılar var. Elektrik fiyatlarından memnun değiliz. Çoğu insanlara 600 lira ile bin lira arasında elektrik faturası gelmiş. Elektrik faturaları konusunda devlet vatandaşlara yardımcı olursa çok iyi olur. Vatandaşlarda asla kaçak elektrik kullanmamalıdır.' şeklinde konuştu.

'Elektriğe yüzde 125 zam yapılmış'
Çoğu insanın işsiz olduğundan dolayı gelen faturalarını ödeyemediğini belirten Muhammed Celal As, 'Şu an elektrik faturaları yüksek geliyor.Elektriğe yüzde 125 zam yapılmış. Zam oranı az olsa biraz anlayış gösterseler iyi olurdu. Çoğu insanlar işsizdir. İnsanlar iş bulamıyor iş imkanı yok. Elektrik faturaları da yüksek gelince insanlar mecburen kaçak elektriğe yönelecek.Elektrik fiyatlarının biraz daha düşmesi lazım. İnsanlara biraz yardımcı olmaları gerekir. 'ifadelerini kullandı.
Ercan Dişçe ise konuşmasında, ' Elektrik dağıtımının devlet tarafından yapılması iyi olur. Elektrik zamları bizleri kötü etkiledi. Elektrik fiyatları başını almış gidiyor.' dedi.