Haber Merkezi / Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği ve Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu birlikteliğinde akciğer tansiyonu olarak bilinen Pulmoner Hipertansiyon (PAH) konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlendi.
Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Demirbağ, hastane konferans salonunda düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, PAH'ın az görülen bir hastalık olduğunu, farkına varılmadığında ilerleme gösterdiğini ve ileri evrelerde tüm tedavilere rağmen iyileşmenin tam sağlanmadığını dile getirdi.
Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Mehmet Akbulut yaptığı konuşmada, nedeni bilinmeyen nefes darlığı şikayetleri olan hastalarda PAH olabileceğinin düşünülmesinin, tanı koymada izlenecek yaklaşımın nasıl olması gerektiğinin, uygun merkezlerde ve bu alanla ilgili hekimlerce hastaların takibinin hastalara uygulanacak tedavide kardiyoloji-göğüs hastalıkları-göğüs cerrahisi-romatoloji-kalp damar cerrahisi-pediyatrik kardiyolojide oluşan ekip yaklaşımının ve erken dönemde tanınmasının önemine değindi.
Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu olarak Türkiye genelinde yaptıkları eğitimlerle bu hastalara güncel tedavilerin istenen nitelikte sunulması için gerekli çabaları gösterdiklerini söyledi.
Hastalar klinik uygulama da yaklaşımın nasıl olması gerektiğini Prof. Dr. Asuman Biçer sundukları vakalarla gösterdi. Şanlıurfa Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Bünyesinde PAH hastaları için her türlü imkanın sunulduğunu, oluşturdukları PAH ekibi ile hastalara gerekli yaklaşımlarının yapıldığını dile getirdi.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek'in de katıldığı toplantı yoğun ilgi gördü. Kalp damar cerrahisinden Doç. Dr. Mehmet Salih Aydın ile Göğüs Hastalıklarından Doç. Şerif Kurtuluş'un katkılarıyla farklı bölümlerde çok sayıda hekimin görüşlerinin paylaşıldığı etkinlikte, PAH konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantı sonunda Prof. Dr. Mehmet Akbulut Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu olarak, çok sayıda katılımın olması ve konuya gösterilen ilgi nedeniyle ilerleyen zamanda Şanlıurfa'da konuların daha detaylı olarak ele alındığı ikinci bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi.