İLKHA / Sadece kırsal bölgelere odun satışı yapabildiklerini ifade eden oduncular, Şanlıurfa'da en fazla meşe odununun satıldığını söyledi.
Şanlıurfa'nın sıcak bir bölge olmasından dolayı vatandaşların soğuğa alışık olmamasından dolayı odun aldığını söyleyen esnaf, doğalgazın gelmesiyle iş yapamaz hale geldiklerini vurguladı.
Yaş gelen odunları kurutarak sattıklarını söyleyen esnaf, Türkiye'de en fazla odun kullanan illerin başında Şanlıurfa'nın geldiğini belirtti.


"Doğalgaz kullanımının artmasından dolayı satışımız durdu"
Odun satışlarının durgun olduğunu belirtern Edhem Aslan, "Bu sektörde 19 senedir çalışıyorum. Piyasamız bu yıl durgundur. Doğal gaz kullanımının artmasından dolayı satışımız durdu. Dışarıya satış yapıyoruz. Urfa'da sadece Eyyübiye ve Haliliye ilçelerine satış yapabiliyoruz. Diğer ilçelerde doğalgaz var. Meşe odunu iyi ve dayanaklıdır. Urfa'da en çok meşe odunu tercih ediliyor. Odunlar arasında en iyisi meşedir. Meşe odununun tonu 3 bin lira, kayısı ağacından yapılan odunlar ise 2 bin 800 liraya satılmaktadır. Urfa'da genellikle ucuz olan odunlar tercih edilmektedir." şeklinde konuştu.

"Urfa halkı soğuğa fazla dayanmıyor"
Şanlıurfa halkının soğuğa alışık olmadığı için odun aldığını söyleyen Reşit Ayaz, "Urfa'da en fazla meşe odunu satılıyor. Meşe odunu uzun süre yanıyor. Odunun kilosu 3 bin liraya kadar satılıyor. Odunun yanması için önce güneş vurması gerekiyor. Güneş vurunca kuru oluyor. Yaş odun gelince kurutmaya alıyoruz. Bazen kuru odun da geliyor. Odunlar bize genelde Şırnak tarafından geliyor. Urfa halkı soğuğa fazla dayanmıyor. Bu yüzden Türkiye'de en fazla odun kullanan illerin başında Şanlıurfa geliyor. Yöremiz sıcak olmasına rağmen odun alınıyor. Elimizde odun kalmıyor, hepsi satılıyor. Odunu fırıncı esnafı da alıyor." dedi.