İLKHA/ Taşımalı eğitim sisteminin bu yıl itibariyle kaldırılması, Suruç ilçesindeki nitelikli lise öğrencileri ve ailelerini mağdur ediyor. Liselerin ilçeye kilometrelerce uzak olması beraberinde sorunları da getiriyor.
Okul servislerinin yüksek fiyatlarından dolayı bazı öğrenciler ilçeye 12 kilometre uzaklıktaki okullarına gidebilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren ilçedeki otogardan otobüse binip gidiyorlar. Bazı öğrenci velileri çocuklarını kendi imkanlarıyla okula bırakırken bir kısım veli de çocuklarını ilçedeki diğer liselere kaydetmek zorunda kalıyorlar.
Yaşanan sorun ve mağduriyetlerle ilgili açıklamalarda bulanan HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu, nitelikli liselerin ilçe dışında bulunan Aligör Mahallesi'nde olmasının ciddi anlamda mağduriyetler oluşturduğunu belirtti.

"Öğrencilere bir öğün verilen yemeği de kaldırdılar"
Yılmazoğlu, "Burası Suruç'a bağlı Aligör Mahallesi. Yani 11 Nisan Beldesi denilen yer. Suruç'un nitelikli okulları, özellikle Fen Lisesi ve Selahattin Eyyübi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi buraya kurulmuş. Bu okulların ilçeye uzaklığı resmi olarak 8 kilometre. Yalnız mahallelerden baz alırsak kimi mahalleye 10 kilometre kimi mahalleye de 12 kilometre uzaklıkta olan bir bölgedir. Bizim ne yazık ki bütün nitelikli okullarımızı Aligör bölgesine yaptılar. İlçemizde geçen yıl bu okullara bir taşıma vardı. Bu yıl kaldırdılar. Öğrencilerimizde büyük bir mağduriyet oluşturdu. Servisleri kaldırmakla yetinmediler. Bir de öğrencilere bir öğün verilen yemeği de kaldırdılar." dedi.

"Herhangi bir kazada kim sorumlu olacak?"
Yaklaşık 650 öğrencinin ilçeden çeşitli zorluklarla okula gitmeye çalıştığını ifade eden Yılmazoğlu, "Şu an Fen Lisesi'nde 640 öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 250'si ilçeden geliyor. Yan taraftaki meslek lisesinde 510 öğrenci var. Bu öğrencilerin ise 400'ü ilçeden geliyor. Öğrencilerimiz bu okullara ulaşmak için şehir içinde otogara gidiyorlar. Sabahın köründe otogardan gelip Aligör bölgesinde iniyorlar. Aligör'den tekrar 1 kilometreye yakın bir mesafe yürüyerek okullara geliyorlar. Yol güvenliği açısından herhangi bir kazada kim sorumlu olacak?" diye belirtti.

"İlçeye uzaklığı 15 kilometre ve oranın da servisi yok"
İlçedeki ülke vatandaşı olan öğrencilerin Suriyeli öğrencilere tahsis edilen araçlarla okula gittiğini söyleyen Yılmazoğlu, "İlçemizde şu anda proje okulu olarak geçen bir tane İmam Hatip Lisesi var. İlçeye uzaklığı 15 kilometre ve oranın da servisi yok. Şu anda oraya gidip gelen Türkiye vatandaşı olan öğrencilerimiz, Suriyeli öğrencilere tahsis edilen servislerle okula gidip geliyorlar. Yani kendilerine bir servis tahsis edilmemiş" şeklinde konuştu.
Yetkililere çağrıda bulunan Yılmazoğlu "Yetkililere sesleniyoruz; Suruç ilçemizde oluşan bu mağduriyetleri biran önce giderin. Vatandaşlarımız evlatlarını nitelikli okullarda okutmak istiyor; ama onları götürüp getirme ve yemek masrafını hesapladığınız zaman kırsal bir ilçedeyiz ve vatandaşlarımızın çoğunun imkânları yok. Bundan dolayı çok mağdur oluyorlar ve birçoğu öğrencilerinin kayıtlarını yavaş yavaş ilçedeki diğer okullara almaya-taşımaya çalışıyorlar. Yani kendilerine en yakın okullara almaya çalışıyorlar ve yavaş yavaş ne yazık ki sadece dışarıdan gelip yatılı kalan öğrenciler kalacak. İlçemiz adına yapılmış olan okul ilçe öğrencilerinden mahrum kalacak. Bu konuda bir an önce; yetkililerden bir çözüm üretmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.