Abdurahman Deniz UĞURLU / Kırmızı mercimekte dekar başına ilave 3 bin TL desteği açıklarken; hububat desteklerinin 6 ay öne çekildiğini söyledi. Mazot desteği 22 liradan 75 liraya, gübre desteği 20 liradan 46 liraya, tohum desteği 24 liradan 50 liraya yükseltildi.
"2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" kapsamında Şanlıurfa'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çiftçilere hem yol gösterdi hem de desteklemelerle ilgili müjdeler verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şanlıurfa'daki temasları kapsamında tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Şanlıurfa Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Kirişci, çiftçilere verilen desteklemeleri artırdıklarını ifade etti.
Bakan Kirişci, "Ziraat Bankası'nın 6 ay öne çektiğimiz destekleri ile yetinmedik hububatta dekar başına 22 lira olan mazot desteğini 75 liraya, 20 lira olan gübre desteğini de 46 liraya çıkarıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Böylelikle toplamda 42 lira olan desteği 121 liraya çıkarmış oluyoruz. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltikte 24 lira olarak verdiğimiz sertifikalı tohum desteğini 50 Türk Lirası'na çıkardık" ifadelerini kullandı.


"Şanlıurfa desteklemede 1. sırada"
Şanlıurfa'nın üreterek karşılığına da aldığını belirten Bakan Kirişci, "Şanlıurfa desteklemede birinci sıradaki şehrimiz. Helali hoş olsun. Tarımsal desteklerimiz 2012'ye göre 12 kat artmış ve bugün 1.3 milyar TL'ye yükselmişse, bu çiftçilerimiz ürettiği içindir. Tarımsal üretim değerimiz de 13 kat artarak 2012'de 1.5 milyar iken; bugün 19.7 milyar liraya, neredeyse 20 milyar liraya gelmiştir.

Tam 20 yılda 58.2 milyar liralık tarımsal destek ve projelere yatırım gerçekleştirdik. Bundan dolayı tarımsal üretim değeri bakımından Türkiye üçüncüsü olan Şanlıurfa'mız bunu ziyadesiyle hak etmiştir. Şanlıurfa 3 üründe; kırmızı biber, kırmızı mercimek ve pamukta Türkiye'de birinci sırada. Buğdayda ise ikinci sıradadır. Bundan dolayı da takdir ve tebrik ediyoruz" diye konuştu.

"Kırmızı Mercimek Şanlıurfa'dan Türkiye'ye dağılıyor" Dekar başına 3 bin TL ilave destek.
Kırmızı mercimek ile ilgili projelerine değinen ve Şanlıurfalı çiftçilere seslenen Bakan Kirişci: "Bizim pamuktan önce boş geçen bir zamanımız var. Böylesine verimli topraklarda bizim mutlak surette ara ürünlerle bu zamanı ve toprağı değerlendirmemiz lazım.
Bu konuyla ilgili "Kırmızı Mercimek Şanlıurfa'dan Türkiye'ye dağılıyor" projemizle daha da yaygınlaştırmak istiyoruz. Ben bu proje ile özel olarak ilgileniyorum. Ne olur? Pamuk ektiğimiz yeri, öncesinde yani boş kalan zamanda, kırmızı mercimekle değerlendirin. Kırmızı mercimekle ilgili bizim yapacağımız desteklemelerden yararlanın. Böylelikle kırmızı mercimekte ithalat noktasındaki açığımız da kapanmış olsun. Şanlıurfalı üreticilerimiz buna ilgi gösterirse artık Türkiye'nin herhangi bir şekilde mercimek ithali söz konusu olmayacaktır. Bu çerçevede de dekar başına 3 bin lira gibi ilave bir destek sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Ayçiçeği üretimine yer vermeliyiz"
Ayçiçeği üretiminin Urfa'da yaygınlaştırılması projesine değinen Bakan Kirişci, "Şanlıurfa'nın ne kadar yağış aldığını arkadaşlarımdan sordum. 265 mm. yağış aldığını söylediler. Allah'ın verdiği yağış 265 mm. ama mısırın istediği yağış 1200 mm.
800-900 mm. Yağışı biz nerden alıyoruz? Yer altından çıkardığımız kuyulardan sağlıyoruz. 80 metreden başladı, 500 metreye kadar çıktı. Yarın bir gün 'dama' diyeceğiz ve suya artık erişemeyeceğiz. Türkiye su zengini bir ülke değil, Şanlıurfa da değil. Şanlıurfa'nın etrafındaki barajlar nedeniyle su rezervimiz yüksek olabilir ama hiçbir şey sınırsız değildir. Bizim sanki bir su problemimiz varmış gibi davranmamız lazım. Özellikle Siverek ilçesinde 10 kez suladığımız mısır yerine, 3-4 kez sulayabileceğimiz ayçiçeğine mutlak suretle yer vermemiz ve bundan hareketle de ciddi bir gelir elde etmemiz gerekir" şeklinde konuştu.