İLKHA/ Dünyada en çok kahvenin üretildiği Brezilya'da, olumsuz hava koşullarının yanı sıra stokların azalması, tedarik zinciri sıkıntıları ve lojistik maliyetlerindeki artışlardan dolayı kahve ihracatı geçen yıla oranla yüzde 14 azaldı.
Kahve ihracatının azalması ve ham madde sıkıntısından dolayı Türkiye'de kahve fiyatları, yaklaşık yüzde 300 artarak 180 liraya kadar yükseldi.
Döviz kurlarındaki düşüş ve KDV indirimin ardından sonra kahve fiyatlarında kısmı düşüş yaşanmasına rağmen kahve fiyatları cep yakıyor.
Daha önce kilo ile kahve alan kahve tutkunları, yaşanan artıştan dolayı gramla kahve almaya başladı.
Şanlıurfa Haşimiye Çarşısı'ndaki kahveci esnafı, kahve fiyatları ile ilgili konuştu.

'Geçen sene kilo ile kahve alanlar bu sene 250 gram alıyor'
Fiyatlarının yükselmesini kahvenin az üretilmesine bağlayan Kahveci Esnafı Nihat Çetin,'Bu sene Brezilya'da yaşanan kahve kıtlığından dolayı kahve fiyatları arttı. Kahve fiyatlarının yükselmesinde dövizin de etkisi var; ama o kadar da değil. Geçen sene kahve fiyatları 35 liraydı, bu sene 150 liraya kadar çıktı. Şu an kahve kilosu 120 lira civarındadır. Geçen sene kilo ile kahve alanlar bu sene 250 gram alıyor. Kahve çekirdeği aynı yerden geliyor. Sadece kahvenin kavrulması ile ilgili fark var. Bazı kahveler fazla kavrulur bazı kahvelerde orta halde kavrulur. İnşallah bu durum bir an önce düzelir.' şeklinde konuştu.

'Kahve gram olarak alınıyor; ama yakında miligram olarak alınacak'
Kahve fiyatlarının yüzde 300 artığını belirten Mahmut Çetin, 'Yaklaşık 15 yıldır kahve satıyorum. Daha önce 30 liraya sattığımız kahveyi şu an 140-150 liraya satıyoruz. Artış; dolar, kur ve hükümetten kaynaklanıyor. Çağ mı değişti? Biz de şaşırdık, her şeyin fiyatı yükseldi. Şu an kahve gram olarak alınıyor; ama yakında miligram olarak alınacak. Kahve fiyatları yüzde 300 ile 350 arasında yükseldi. Asgari ücrete zam yaptılar; ama kahve fiyatına yüzde 300 zam geldi. Daha önce kahve almaya gelenler 1-2 kilo kahve alırdı, şimdi ise 50-100 gram kahve alıyor.' diye konuştu.

'Geçen seneye oranla kahveye rağbet yüzde 50 - yüzde 60 azaldı'
Türk kahvesinin 180 liraya kadar yükseldiğini vurgulayan Ali Öncel, 'Kahve fiyatlarının artması Brezilya ile ilgilidir. Kahve üretimi Brezilya'da oluyor. Bizim burada bu sene yağmur az olduğu için bazı ürünler kurudu. Kahve de ham madde sıkıntısından dolayı zamlandı. Fiyatlar da biraz gerileme oldu. Türk kahvesi 180 liraya kadar çıktı; ama şimdi 120 ile 110 liraya kadar indi. Şu an iyi kahve 120 lira, normal kahve ise 100 lira ile 110 lira civarındadır. İnşallah fiyatlar biraz daha düşer. Biliyorsunuz KDV oranı da yüzde 7 düştü. Fiyatların düşmesinde KDV'nin de etkisi oldu. Beklentimiz fiyatların biraz daha düşmesidir. Milletin alım gücü çok düştü. Geçen seneye oranla kahveye rağbet yüzde 50 - yüzde 60 azaldı.' dedi.

'Müşteriler bir kilo kahve alacağına gelip 250 gram kahve alıyor'
Kahve fiyatlarının yükselmesini ham madde sıkıntısına bağlayan Mehmet Düğer, 'Kahve fiyatlarının yükselmesinin sebebi; Brezilya'dan kahve çekirdeğinin gelmemesidir.Kahve çekirdiği gelmediği içinde nakliye ücretleri de pahalı olduğundan dolayı ürünlerimize yansıdı. Daha önce dibek ve Osmanlı kahvesini 30 ile 25 liraya satarken şu an fiyatı 70 liraya çıktı. Türk kahvesi ise 180 liraya kadar çıktı ama KDV indiriminden sonra 120 liraya düştü. Müşteriler bir kilo kahve alacağına gelip 250 gram kahve alıyor.' şeklinde konuştu.