Faruk DEVECİ / Restorasyon projesi firmanın açıklamasına göre; 22 ocak 2016 tarihinde kültür varlıkları koruma kurulunun (işgalcilerden dolayi kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen yapılmayan tahliyelerden kaynaklı) revize edilemeyen projeden kaynaklı durduruldu

Milli Emlak Müdürlüğü, sözleşmeye uymadığı gerekçesiyle firmayla imzalanan sözleşmeyi tek taraflı feshetti. Konu yargıya intikal etti. 'İrtifak hakkı'na sahip olan firmanın itirazı yüzünden süreç tıkanmış durumda.
Yargı kararı Valilik lehine sonuçlandığı andan itibaren söz konusu yapının kurtarılması için yeni bir ihale süreci başlatılacak. Daha önce hazırlanan proje çerçevesinde Millet Hanı kiralama usulüyle aslına uygum olarak restore edilip Otele dönüştürülecek.

MİLLET HANI
Karakoyun Deresinin kuzey kenarında yer alan, Samsat Köprüsü ile Hacı Kamil Köprüsü arasında bulunan Millet Hanı, Türkiye'nin en büyük hanlarından olup Osmanlı Dönemi'nde Şanlıurfa'da inşa edilen ilk anıtsal yapı özelliğini taşıyor. Geçmişte Ermeni yetimhanesi ve uzun yıllar Askeri kışla olarak kullanıldı.
Avlusunun kuzey doğu köşesinin ikinci katında Asker ekmeği yapan bir fırın, nizamiye karşısında askerlerin kullandığı hamam bulunuyor. Tarih boyunca çeşitli amaçlar için kullanılan Millet Hanı Sultan 2. Abdülhamit döneminde 1890'lı yıllarda Urfa'da çekilen fotoğrafta Millet Hanı 'Askeri Şahanesi' olarak geçiyor. Yine başka bir eski fotoğrafta 'Alman Yetimhanesi' olarak hizmet veren Millet Hanı, bir süre belediye ambarı olarak kullanıldı.
Millet Hanı, 17 bin metrekarelik alanıyla Topkapı Sarayı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük tarihi yapısı olarak nitelendiriliyor.