İLKHA/ Elektrik fiyatlarına yapılan fahiş zamların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; cemevleri, dernek ve vakıfların yüksek gelen elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması talimatı verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının cemevleri, dernek ve vakıflarla ilgili yapacağı düzenlemenin kısa sürede açıklanması bekleniyor.
En son yapılan elektrik zamlarının ardından Alevi Dernekleri Federasyonu, cemevlerine gelen elektrik faturalarını ödememe kararı almıştı.
Elektrik ile ilgili yapılacak yeni düzenlemenin cami ve Kur'an kurslarını da kapsaması gerektiğini belirten vatandaşlar, camilerin elektrik faturalarını ödeyemez hale geldiğini ifade ettiler.
Camilerin yazın elektrik ile serinletildiğini; kışın ise elektrik ile ısıtıldığını belirten halk, elektrik ücretlerinin pahalı olmasından dolayı camilerin kışın yeterince ısıtılmadığını, yazın ise yeterince serinletilemediğini savundu. Halk, bu durumun ibadetlerini olumsuz etkilediğinden dert yanıyor.

'Camilerde elektrik ücretinin alınmamasını talep ediyoruz'
Camilerde ısınma ve soğutmanın yeterli olmadığını vurgulayan Esnaf Recep Çelik, 'Cemevlerinde elektriğin ücretsiz olacakmış, iyi oldu. Daha önce olmalıydı; ama yeni olmaya başlayacak. Camilerde de elektrik bedava yapılmalıydı. Elektriğin ibadet yerlerinde ücretsiz olması daha yeni akıllara geliyor. Camilerde ve diğer ibadet yerlerinde hem elektrik hem de su ücretsiz olmalı. Çok geç kalınmış bir karar. Camilerde elektrik ücretinin alınmamasını talep ediyoruz. Camilerde ısıtma ve soğutma sistemi yeterli değil. Camide ibadet yaparken üşüyoruz. Bu durumu kaç kere dile getirdik ama yardımcı olan olmadı. Yetkililer herhalde uyuyor. Camilerde soğutma ve ısıtma sisteminin elektrik ile alakası illa ki var. Elektrik faturalarını görüyoruz. Zam da geliyor. Camilerde de faturaya göre kısıtlama yapabiliyorlar. Bu yüzden camilerde elektriğin ücretsiz olmasını istiyoruz. İnşallah da olur.' ifadelerini kullandı.

'Cemevlerine elektrik ücretsiz yapılacaksa camilere de ücretsiz yapılsın'
Diğer inançlara verilen imkanların aynısının camilere de verilmesini belirten Aziz Aslan, 'Türkiye'de birçok inanç var. Cemevi gibi yerlerden elektrik ücretinin alınmayacağını duyduk. Bu yerlere böyle bir şey yapılırken aynısının camilere de uygulanması gerekiyor. Bütün inançlara saygı duyalım. Bizim dinimize de saygı duyulsun. Cemevlerine elektrik ücretsiz yapılacaksa camilere de ücretsiz yapılsın. Şanlıurfa'ya geçenlerde kar yağmıştı. Camiler de baya soğuktu. Camilerde ısıtma yeterli değildi. Bu yüzden camilerde elektrik ücretsiz olsun. Diğer inançlara hangi imkan tanınıyorsa; camilere de aynı imkan tanınmalı.' şeklinde konuştu.

'Camilerde de elektriğin ücretsiz olması çok iyi olur'
Camilerde elektriğin ücretsiz olması gerektiğini belirten Salih Taş, 'Cemevlerinde elektriğin ücretsiz olacağını haberlerde gördük. Böyle bir şey yapılması güzeldir. Elektrik, cemevlerinde ücretsiz oluyor da camilerde niye ücretsiz olmasın? Camilerde de elektriğin ücretsiz olması çok iyi olur. Elektrik bazı yerlerde bedava iken Allah'ın evinde mi ücretli oluyor?' dedi.

'Camilerde pahalılık ve elektrikten ücret alınması ibadetlerimizi engelliyor'
İbadetlerin daha güzel şekilde yapılması için camilerde elektriğin bedava olması gerektiğini ifade eden İsmet Akbulut, 'Cemevlerinde elektrik ücretsiz olacakmış. Aynı uygulamanın camilerde de uygulanmasını istiyoruz. Elektriğin camilerde ücretsiz olmasını isteriz. Camilerin elektriği ucuz, lavaboları da ücretsiz olmalı. Camilerde elektrik kullanımından para alınması ibadetlerimizi engelliyor. Camilerde halı ısıtıcıları var. Sabah erken ibadetimizi daha güzel şekilde yapabilmemiz için elektrik bedava olmalıdır. İnşallah, camilerimizde elektrik bedava olur. Devletten böyle bir adım bekliyoruz.' diye konuştu.

'Camilerimizde elektriğin ücretsiz olmasını isteriz'
Cemaatten toplanan para ile elektrik ve su borçlarının ödendiğini belirten Ömer Çiçek, 'Camilerimizde elektriğin ücretsiz olmasını isteriz, neden olmasın? Cemevlerinde elektrik ücretsiz yapılabiliyorsa camilerde de yapılması gerekir. Cemaatten toplanan para ile elektrik ve su gibi borçlar ödeniyor; ama elektrik ücreti camilerden alınmasa daha iyi olur. Sonuçta camiye oturmaya ya da yatmaya gitmiyoruz, ibadet etmek amacıyla camiye gidiyoruz. Özellikle Ramazan ayında camilerimizi kullanıyoruz. Camide serin havada ibadetimizi rahat yapabiliyoruz.' dedi.

'Her yerde olmasa bile camilerde elektrik bedava olsun'
Camilerde elektriğin bedava olması halinde ısınma ve soğutma sistemlerinin daha rahat kullanabileceğini vurgulayan Yusuf Toy, 'Elektrik cemevinde ücretsiz olacaksa camilerde de ücretsiz olsun. Cami, Allah'ın evidir, ibadet yeridir. Her yerde olmasa bile camilerde elektrik bedava olsun. Elektrik, camide bedava olursa ısınma ve soğutma sistemlerini daha rahat kullanabiliriz.' şeklinde konuştu.
Mahmut Koşan ise camilerde elektriğin ücretsiz olması gerektiğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.