Türkiye'de ekilebilen tarım alanı bakımından, Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa, verimli arazilerinden Türkiye mercimek üretiminin yüzde 36'sını, buğdayın yüzde 10'unu, arpanın ise yüzde 11'ini karşılıyor.

Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı Güneydoğunun "tahıl ambarı", Atatürk Barajı'nın sağladığı sulama imkanları sayesinde Türkiye ve Ortadoğu'nun tarım merkezi olması öngörülüyor.

Sulamaya açılamayan bölgelerde buğday ve arpa hasadına devam eden ve geçen yıl kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçiler, bu sene mart ve nisan aylarındaki yağışların ardından bereketli bir sezon geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hububat üreticisinin bu yıl verimli bir dönem geçirdiğini belirterek, hasatta ciddi bir verim artışı beklediklerini ifade etti.

Çullu, ilk bahar yağmurlarının ardından rekoltenin artmasını beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Genel olarak 2017 yılı kuru tarım yapan hububat çiftçileri için iyi bir yıl olmuştur. Türkiye genelinde ise bahar yağmurları dolayısıyla ortalama buğday rekoltesinin 20 milyon tonun üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir."

"Refah düzeyi yükseldi"

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da GAP sayesinde Şanlıurfa'da tarım alanında önemli gelişmeler yaşadığını, bu durumun çiftçinin refah düzeyini yükselttiğini belirtti.

Ahmet Eyyüpoğlu, bölge genelinde yüksek rekolte beklendiğinin altını çizerek, "Bu yıl ekim alanı düşmesine rağmen 980 bin ton buğday bekliyoruz. Yine diğer tahıl ürünlerinde bereketli bir yıl oldu çok kaliteli kırmızı mercimek, arpa ve buğday elde edeceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Tarlada buğday hasadı yapan çiftçi Hüseyin Çiçek ise "Geçen yıl kötü bir hasat dönemi geçirdik, bu yılda başta sıkıntı yaşasak da Allah'a çok şükür bereketli bir yıl oldu. Arpada 1'e 20 aldık, buğdayda da aynı şekilde bir verim bekliyoruz. Fiyatlarda iyi seyrediyor böyle olunca bizim için güzel bir oldu." dedi. AA