AA / Suruç Fen Lisesi 9. sınıf öğrencileri Merve Ülger ile Mine Çelik, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) destekli, "Diş Fırçamı Seviyorum" projesine katıldı. Biyoloji dalında Şanlıurfa'da birinci olan söz konusu çalışmada, öğrenciler, çocukların dikkatini çekmek için müzikli diş fırçası yaptı. Diş fırçasını süsleyen gençler, macun haznesi ekledikleri fırça sayesinde çocukların ilgisini çekmeyi başardı.
Bölge finalinde kenti temsil edecek olan öğrenciler, teknik destek almaları durumunda söz konusu fırçaları daha düzenli hale getirerek piyasaya sunmayı hedefliyor.
Merve Ülger yaptığı açıklamada, diş ve diş eti hastalıklarının dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını öğrendiklerinde buna dikkat çekmek adına böyle bir çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Özellikle bölgede çocukların diş fırçalama oranının çok düşük olduğuna işaret eden Ülger, "Çalışmaya başlamadan önce çocukların diş fırçalamayı sevip sevmediğini sorduk ve yüzde 90'ının sevmediğini öğrendik. Tasarladığımız bu diş fırçasıyla, çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek, onların diş fırçalama sürelerini uzatmak ve diş fırçalama faaliyetlerinden maksimum verim almalarını sağlamayı amaç edindik." dedi.
Proje kapsamında hazırladıkları diş fırçasının çocukların dikkatini çekebilecek nitelikte olmasına önem verdiklerini anlatan Ülger, şöyle devam etti:
"Bu nedenle öncelikle müzik çalan bir cihazı diş fırçamızın üzerine sabitledik. Daha sonra hem cihazı kamufle etmek için hem de diş fırçamızı renklendirmek için, parlak bantlarla diş fırçamızı kapladık. Bu sayede diş fırçamız, hem görsel olarak hem de işitsel olarak çocukların dikkatini çekecek niteliklere sahip oldu. Ayrıca tasarladığımız diş fırçasına bir diş macunu haznesi ekleyerek bu haznenin içerisine çocuklar için hazırlanan meyveli diş macunlarından ilave ettik. Böylece fırçamızı daha kullanışlı ve çocuklar için daha ilgi çekici hale getirdik."

- Aileleri ziyaret ettiler
Ülger, daha sonra 100 aileyi evlerinde ziyaret ederek, diş fırçalama teknikleri hakkında bilgilendirdiklerini belirterek, hazırladıkları fırçaları da çocuklara hediye ettiklerini söyledi.
Bir ay süren araştırmanın ardından yaptıkları incelemede, projenin başarılı olduğunu gözlemlediklerini aktaran Ülger, "Ailelere, çocuklarının günde kaç kez ve ne kadar süreyle dişlerini fırçaladıklarını, diş macunu haznesini amacına uygun kullanıp kullanamadıklarını not almalarını rica ettik. Bunları geri aldığımızda çocuklardaki diş fırçalama oranının arttığını gördük. 150 çocuğun katıldığı anket verilerini ele aldığımızda çocukların yüzde 19'unun sırf bu ses için hiç diş fırçalamadığı halde fırçalamaya başladığını, yüzde 81'inin ise düzensiz olarak fırçaladıkları dişlerini artık düzenli olarak fırçalamaya başladığını öğrendik." diye konuştu.

- Macun oranını insülin enjektöriyle sağladılar
Öğrencilerden Mine Çelik de projenin desteklenmesi durumunda fırçayı daha düzenli hale getirmek istediklerini söyledi.
Müzikli fırçada çocuklar için her şeyi düşündüklerini anlatan Çelik, "Yaptığımız incelemede çocuklarda diş fırçalama oranının her hafta arttığını gözlemledik. İnsülin enjektörü sayesinde macunun fırçaya çok gelmemesini ve çocuğun diş macununu yutmamasını sağlandık. Bu projeyle taşıma kolaylığı sağlamış olduk, artık çocuklar okula gittiklerinde bunu yanlarında taşıyabilecekler ve dişlerini fırçalayabilecekler. Teknik destek alırsak daha düzenli hale getirmek istiyoruz, bir firmayla anlaşabilirsek bunu yetişkinler içinde geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Okul Müdürü Muhittin Bozkaya ise iki yıllık bir okul olmalarına rağmen bu tür başarılı çalışmalarla farklarını ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi. Okul olarak çeşitli çalışmalar imza attıklarını vurgulayan Bozkaya, öğrencilerle gurur duyduklarını kaydetti.