Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzm. Dr. Orhan Özdemir, Diyaliz hastalarına yönelik hazırladıkları bilgilendirme faaliyetiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BÖBREK NAKLİ EN İYİ ÇÖZÜM
Böbrek naklinin, böbrek yetmezliği hastaları için uzun süreli bir çözüm olduğu belirterek sözlerine başlayan Özdemir, 'Böbrek yetmezliği hastalığı olanlar hayatlarını devam ettirebilmek amacıyla diyalize ihtiyaç duyarlar. Çünkü kanın yabancı maddelerden arındırılması için filtrelenmesi gerekir. Bu da mekanik yolla ancak diyaliz ile mümkündür. Hastaların durumlarına göre haftada bir veya birden çok kez diyalize girmesi gerekir. Bu hastalar için hem yorucu hem de vakit kaybettirici bir tedavidir. Ayrıca hastaların durumu diyalize girdikçe kötüye gidebilir. Bu nedenle uygun olması halinde böbrek nakli yapılması çok etkili olur' diyerek börek naklinin en iyi çözüm olduğunu vurguladı.

HASTALARIMIZ NAKİL KONUSUNU YETERİNCE BİLMİYOR
Şanlıurfa'da hastaların böbrek nakli konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını aktaran İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzm. Dr. Orhan Özdemir, 'Bu konuda ne yapabiliriz diye düşündük.
Gaziantep Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ile iletişime geçtik. Hastalarımıza organ nakli ile ilgili değerli hocalarımız Prof. Dr. Özlem Usalan, Prof. Dr. Fahrettin Yıldız, Doç. Dr. Mehmet Fatih Erdur ve Dr. Ögr. Üyesi Aziz Bulut tarafından bilgiler verildi. Bu konuda amacımız hastaların daha çok organ nakline ilgi göstermesidir. Organların toprak olması yerine can olmasını destekliyoruz' diyerek organ bağışının önemine değindi.

BÖBREK HASTALARININ ORUÇ TUTMALARINI TAVSİYE ETMİYORUZ
Nefroloji Uzm. Dr. Orhan Özdemir, Ramazan ayı dolayısıyla böbrek hastalarının sıvı alımına dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak' Oruç tutmaları konusunda mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Doktorları tarafından önerilmediği sürece hiçbir şekilde oruç tutmalarını tavsiye etmiyoruz' diye uyarılarda bulundu.