Tuğba Polat

Urfa Kalesinde Ağustos 2020 de başlayan arkeolojik kazılar sonrasında tarih yavaş yavaş gün ışığına kavuşuyor.

Kazı Başkanlığını Batman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe'nin yaptığı, Cumhurbaşkanlığı Kararlı Şanlıurfa Kalesi Arkeolojik Kazıları devam ederken Kale içerisindeki tarihi yapılar da yavaş yavaş bütün anıtsallığı ile her geçen gün ortaya çıkıyor

Ağustos 2020 yılında pandemi sürecine rağmen kesintisiz 4 ay boyunca gerçekleştirilen kazılar bu yıl, 5 Temmuz tarihinden itibaren sürdürülmekte olup 4 aylık çalışmanın sonucunda B Sektörü olarak adlandırılan alandaki Anıtsal Yapı artık planı ve heybeti ile kendini belli etmeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı kiralama desteği ile çalışmalara katılan örümcek vinç ile devasa taşların kaldırılmasının ve taşınmasının çok hız kazandığını belirten Kazı Başkanı Prof.Dr. Gülriz Kozbe, 'Cumhurbaşkanlığı Kararlı ve 12 aylık kazı statüsü kazanan Urfa Kalesinde başlattığımız arkeolojik kazılar ile toprak altındaki atıl bilgiyi bilim dünyasına kazandırmamızın yani sıra ortaya çıkartılan mimariye yapılacak restorasyonlar ve alınacak asgari güvenlik tedbirleri sonrasında burayı tekrar ziyarete açmak ve turizme kazandırmak da önemli hedeflerimizdendir. A ve B Sektörü olarak adlandırdığımız alanlardaki toprağa gömülü yerleşimi gün yüzüne çıkartmaya başlayan kış şartlarına rağmen devam ediyoruz. Sonrasında yapılacak restorasyon çalışmaları ve alınacak güvenlik tedbirleri ile Urfa Kalesi bir açık hava müzesi haline gelecektir' dedi.

Bu yöndeki çalışmaların Taş Tepeler lansmanı için Şanlıurfa'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy' da açıklayarak tekrar ziyarete açılma talebinde bulunduklarını ve talebin olumlu karşılandığını belirten Prof. Dr. Gülriz Kozbe, 2021 kazılarının Aralık ayı sonuna dek süreceğini de sözlerine ekledi.