Ayser POLAT / Türkiye'nin en sıcak illeri sıralamasında başı çeken Şanlıurfa'da, ısınan hava risk gurubundaki hastaları tehdit ediyor. Haliliye İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Uzman Diyetisyen Hatice Demir, hipertansiyon hastalarına yönelik uyarılarda bulunarak güneş etkisine ve uygun beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

SAAT 10:00 İLE 16:00 ARASI SOKAKTA YÜRÜMEYİN
Güneşin kavurucu etkisini gösterdiği Temmuz ve Ağustos aylarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Hatice Demir, 'Özellikle saat 10:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkmamaları önemli. Yürüyüş egzersizi yapmak isteyenler havanın serin olduğu saatleri tercih etmeli. Hipertansiyon hastalarında tuz tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor. Normal bir insan günde 6 gram tuz tüketirken hipertansiyon hastaları bunu çok daha alt düzeyde tutmalı ' diye konuştu.


LİFLİ GIDALARLA BESLENMEK ÖNEMLİ
Kalsiyum ve potasyum yönünden zengin besinlerin tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Demir, 'Özellikle süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi az yağlı veya yağsız olması önemli. Posa ve lif yönünden zengin beslenme önemli. En az günlük 5 porsiyon kadar sebze meyve tüketilmeli. Tam tahıllı ürünlerinin tüketilmesi önemli. Özellikle tam buğday unundan yapılmış Kompleks karbonhidratlar tüketilmesi gerekiyor. Özellikle pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmesi gerekiyor. Yine sebze yemekleri, etli sebze yemekleri tüketilebilir. Et ve et ürünleri günlük 3 porsiyon kadar tüketilmesi gerekiyor. Özellikle tavuk ve balığın derisi ayrılmış bir şekilde tüketilmesi hipertansiyon hastaları için önem arz ediyor' diyerek beslenmeyle ilgili bilgi verdi.


GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ
Yaz mevsiminde tüm vatandaşların su tüketimine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Hatice Demir, 'Su tüketiminin arttırılması lazım. En az 2 litreye kadar su tüketilmesinde fayda var. Hipertansif hastalarda kafein tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor. Alkol ve sigara tüketiminin kısıtlamamız gerekiyor. Fiziksel aktivitenin arttırılması tansiyonun dengeye gelmesi açısından yarar sağlıyor. Özellikle hafif tempolu bir yürüyüş yapılıyor. Haliliye İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezimizde diyetisyen ve fizyoterapist olarak bu hizmetleri ücretsiz olarak veriyoruz' diyerek destek isteyen tüm vatandaşları merkeze beklediklerini sözlerine ekledi.