İLKHA/ Son aylarda döviz kurlarında önemli dalgalanmalar yaşandı.
Bu dalgalanmalar nedeni ile başta akaryakıt fiyatları olmak üzere hemen hemen her üründe büyük zamlar görüldü.
Zamlar nedeni ile önemli mağduriyetler ve sorunlar yaşayan halk, zamlara yönelik üretilen çözümlerin artırılması ve getirilecek çözümlerde istikrarın sağlanması gerektiği vurgusunu yaptı.
Halk yaşanan zamlarla birlikte çeşitli tasarruf önlemleri almış durumda.
Yakıtlarda yaşanan artışlar nedeni ile LPG kullanan sürücüler benzin kullanımına başladı.
Sürücüler benzin ile LPG arasındaki fiyat farkının azalması nedeni ile benzin kullanımının araç için hem tasarruflu ve hem de daha kullanışlı olduğunu belirtiyor.

'Bu zamlara bir çözüm bulunmalı'
Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen taksi şoförü Rahmi Akkaya, bu zamlara derhal bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Taksiye binmenin lüks olarak göründüğüne dikkat çeken Akkaya, 'Taksiciler olarak şu an çok zor durumdayız, giderlerimizi karşılayamayacak duruma geldik. Tabi sadece zamlar akaryakıta gelmedi ama biz çok zor durumda kalıyoruz. Şu an yürüttüğümüz bu işimizi de bırakamıyoruz. Bu zamlara bir çözüm bulunmalı, çünkü vatandaş da artık taksiye binmeyi lüks olarak görüyor, bu duruma gelmiş. Müşteriye fiyatlara zam geldi dediğimizde onlar da zor durumda, veremiyor.' ifadelerini kullandı.

'Müşteriler araçlarında otogaz
yerine benzin kullanmaya başladı'
Akaryakıt fiyatların gelen son zamlardan sonra, LPG ile benzin arasındaki farkın kapanmasıyla müşterilerin artık LPG yerine benzini tercih ettiklerini belirten işletme müdürü Cezmi Yıldız, 'Otogaza gelen son zamlardan sonra müşteriler araçlarında otogaz yerine benzin kullanmaya başladı. Çünkü LPG ile benzin fiyatları arasındaki fark gittikçe kapandı. Müşterilerin tercihi nedeni ile LPG satışlarımızda ciddi oranda düşüş yaşanıyor. Çünkü benzin LPG'ye göre hem tasarruflu geliyor müşteriye ve hem de aracı çok yıpratmıyor.' şeklinde konuştu.
Son zamanlarda kurda yaşanan dalgalanmanın akaryakıt fiyatlarına neden yansımadığını açıklayan işletme sahibi Ömer Faruk Aslan ise şunları söyledi:
'Dolar 18 lirayı gördüğü zamanlarda vergiyi minimuma indirdiler, sıfıra indirdiler. Dolar birden 18 liradan 13 liraya düşünce fiyatlarda düşüş yaşanmadı. Çoğu müşterimiz, çoğu firma fiyatlarda düşüş olacağını bekliyordu ama olmadı. Sebebi de, devlet kendi vergisini tekrar üzerine eklediği içindi. Şu an vergi fiyatları minimuma indiği için, bundan sonra kurun artışına veya düşüşüne göre düşerse yakıt fiyatları da ona göre düşecektir. Müşterilerimizin çoğu motorin öneriyordu, benzin-LPG arasında da müşterilerimizin çoğu LPG öneriyordu. Şu an öyle bir hale geldi ki benzin motorini geçti, LPG ile benzin arasında fazla bir fark kalmadı. Bu sebepten dolayı müşteriler, LPG araca, motora minimum bir zarar verdiği için müşterilerimizin geneli artık benzini tercih ediyor. Akaryakıt fiyatları 4-5 lira civarındayken de şu an ki 13-14 lirayken ki kar oranlarımız aynı. Zaten son beş yılda doğalgaz, elektrik, suya yüksek miktarda zam geldiği için karımızı etkiledi. Bu saatten sonra petrolcüler zaten kar etme peşinde değil, günü nasıl zararsız kapatmanın peşinde.'